Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Az ezoterikus tudás hogyan...

Az ezoterikus tudás hogyan viszonyul a hagyományos természettudományi és társadalmi-gazdasági tudáshoz?

Figyelt kérdés
Jól megférnek egymás mellett? Kiegészítik egymást? Vagy van ahol összetűzésbe kerülnek?

2014. nov. 23. 16:10
1 2 3 4
 31/40 Passiflora ***** válasza:

# 28

Meg tudlak érteni. :-)

Nálam ilyen esetekben pusztán az erre fordítható szabadidő szab határokat grafomán hajlam fellobbanásainak.

Ezért szeretem a jó öreg szex rovatot, mert ott bezzeg egy mondatban lehet kielégítő választ adni az örökzöld "Lányok, szerintetek jó az X centis pénisz méret? / Szerintetek lehetek terhes? típusú örökzöld kérdésekre, vagy lehet 3-4 sorban humoros választ írni "A nők miért nem szeretnek szexelni?" / Tényleg van a nőknek is orgazmusa? / "Hölgyek, szoktátok tapasztalni, hogy mondjuk télen a nagy hidegben a puncitok odatapad a padhoz?" témájú talányos kérdésekre. :-)))

2014. dec. 1. 00:42
 32/40 anonim ***** válasza:
46%
Kiegészítik egymást, nem is kell nagyon ezt így külön szedni. Meg ami tudományosan igazolt, hitelesen, az tény, nem? Szóval az ezo-s cuccokhoz az mindenképp passzol, de csak ami teljesen 100%-ban fullosan tutkó, meg amúgy hallottam ilyet, hogy amire a tudomány még nem tud magyarázatot adni, arra tudnak az ilyen ősi mondák meg ilyesmi, és volt már hogy ilyen mondásat már a tudomány is igazolt, de konkrétat most mondani nem tudok ilyet, de valami volt, tán több is.
2014. dec. 1. 00:48
 33/40 A kérdező kommentje:

Huu. Nem is tudom, hogy hol kezdjem. Először is köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek. Bocsi, hogy csak most írok, de amikor megláttam, hogy milyen hatalmas terjedelme lett a válaszoknak, úgy döntöttem, hogy később olvasom el őket (most jött el ez a pillanat).

Szerintem nagyon sok igazság van, mindkét nézet képviselőinek a véleményében.

Igazából azon gondolkoztam el, hogy esetleg egy közös rendszerbe vannak foglalva a különféle ezoterikus dolgok, vagy ezek egymástól külön léteznek?

Mármint olyan borzasztó sok féle téma van ezen belül, hogy egy laikus nagyon könnyen elveszhet benne.

Esetleg valahol le van írva, hogy milyen fontosabb területei vannak, ott milyen tudás található, az mire használható, milyen lépései vannak annak a tudásnak az elsajátításának, mennyi időt vesz igénybe?

Nincs időm arra, hogy teljes mélységében foglalkozzak a dologgal, így emiatt a leghasznosabbnak tűnő témákba néznék bele.

Alapvetően nagyon racionális és gyakorlatias ember vagyok, de nem hiszem, hogyha ezek a dolgok a hétköznapokban teljesen használhatatlanok lennének, akkor ennyi ember foglalkozna velük. Úgyhogy emiatt egy kicsit én is tájékozódni szeretnék benne :)

2015. máj. 28. 02:52
 34/40 A kérdező kommentje:

Ja meg még annyi kérdésem lenne, hogy ez a regressziós hipnózis amiről sokat beszéltetek, mire jó egy egészséges ember életében? Mire tudja használni azon kívül, hogy ha beteg lesz, akkor kigyógyulhat vele a betegségéből?

Meg az érdekelne még, hogy ha tényleg van reinkarnáció és tényleg úgy működnek a dolgok spirituális téren, ahogy azt leírtátok, akkor a fizikai halál után mi történik azokkal, akik ezzel kapcsolatban nem fejlesztik magukat és nem sajátítják el ezt a tudást? És mi történik azokkal, akik igen?

2015. máj. 28. 21:48
 35/40 anonim ***** válasza:
Nem igazán értek hozzá, de regressziós hipnózissal foglalkozók szájából hallottam (youtube-os videókban), hogy a páciens adott problémáját meg tudják ugyan szüntetni, de emellett "felszed" a hipnózis alatt tízszer annyi másikat (ami lehetséges problémaként benne volt mint lehetőség, csak addig nem jött elő, úgymond kihozza magával a hipnózisból), és ezért inkább nem ajánlják. De vannak biztos más véleményen lévők is ezzel kapcsolatban, akik hasznosnak, veszélytelennek tartják. De eddig csak ezeket hallottam. Daubner Béla állítólag nagy szakértője ennek a témának, sokakat "utaztatott", ha gondolod, keress rá.
2015. máj. 29. 09:52
 36/40 anonim ***** válasza:

"Igazából azon gondolkoztam el, hogy esetleg egy közös rendszerbe vannak foglalva a különféle ezoterikus dolgok, vagy ezek egymástól külön léteznek? "

Egymástól külön léteznek. A tudományok művelői úgy gondolják, hogy egymás folyamatos ellenőrzése vezet a legjobb eredményre. Az ezósok azonban úgy látják, hogy ha mindenki a többiektől függetlenül csinálgatja a maga dolgát, akkor az valamiért jobb. Úgyhogy három "regressziós hipnózissal" foglalkozó embernek négyfajta véleménye van, és semmilyen alapon nem tudod őket összehasonlítani, csak saját tapasztalat alapján. Pont ez a bajunk velük. Mi szakértői konszenzusra törekszünk, ők meg csak úgy kiadnak mindent ami valakinek a fejéből kipattant, és senki nem ellenőrzi.

"nem hiszem, hogyha ezek a dolgok a hétköznapokban teljesen használhatatlanok lennének, akkor ennyi ember foglalkozna velük"

Hát rosszul hiszed. Elég ha körülnézel a világban. Hány ember foglalkozik főállásban azzal, hogy a kreacionizmust (a Földet isten teremtette jelen formájára 6000 éve) népszerűsítse? Több tízezer, és milliárd dollárok állnak mögöttük. Pedig kevés ennél fölöslegesebb dolog van. És ott vannak a holokauszttagadók, 9/11 összeesküvés elméletesek, chemtrailesek és a többi.

"Nincs időm arra, hogy teljes mélységében foglalkozzak a dologgal, így emiatt a leghasznosabbnak tűnő témákba néznék bele. "

Én a meditációt és agykontrollt (ennek a normál formáját, vannak nagyon elszállt változatai, ami szerint agykontrollal utazni tudsz az időben meg anyagot teremteni a semmiből...) ajánlom. Mindkettő önismereti gyakorlat, alkalmas arra hogy pl kipihentebb legyél tőle meg ilyenek. Csak azt kell megérteni, hogy ha a gyakorlat működik anélkül is, hogy 27 dolgot elhiggyél istenekről meg lelkekről meg minden, akkor nyugodtan megtarthatod a gyakorlatot, és kidobhatod azt a 27 dolgot. Ha tudsz angolul, pl Sam Harrisnek vannak irányított meditációs videói, amik szerintem elég jók kezdőknek, és nem dobnak ki a hangulatból a térítéssel. Persze ehhez magas fokú angoltudás kell, nem csak az hogy el tudod mondani mi a neved. Rákereshetsz google-ben ha érdekel. Az ország meg tele van tanfolyamokkal meg minden, ha mélyebben érdekel.

Bár szerintem egyik sem tartozik az ezotéria tárgykörébe, hiszen semmi misztikus nincs bennük, de klasszikusan ide szokták sorolni. és tény, hogy sokkal kevésbé igaz rá, hogy konszenzuson alapul, mint a hagyományos tudományos témák.

Tessék, ami ezen rajta van, attól maradj távol:

[link]

Főleg az egész közepén a szcientológiától :)

2015. máj. 29. 11:51
 37/40 anonim ***** válasza:
Ezt a diagramot is csak egy ember találta ki (vagy több). :) Valaki simán belesorolná a meditációt is és az agykontrollt is. Valaki meg kivenne belőle egy-két elemet. Szóval semmit sem szabad készpénznek venni, ha valaki távol tartja is magát az ilyesmitől, akkor az megértésből kellene inkább, hogy fakadjon, nem pedig azért, mert valaki baromságnak titulálta és rajzolt egy diagramot, egyfajta ellendivatot teremtve ezzel. A megértéshez pedig nem lehet alapból, 100%-osan elzárkózni. Na jó, mondjuk van, ami tényleg annyira elvetemültnek tűnik még hangzásra is, hogy az ember nem is akar figyelmet szentelni neki. De azért nem kellene egykalap alá venni a diagramban szereplő összes elemet, mert van köztük olyan, ami elég általánosan van megfogalmazva, pl oltásellenesség, aminél nem csak "igen"/"nem" álláspontok lehetnek, hanem sokkal összetettebb a téma.
2015. máj. 29. 18:25
 38/40 anonim ***** válasza:
Természetesen nem abszolút igazság, hogy az és csak az baromság, ami ezen a diagramon rajta van, de az 100%-ban és minden más pedig tökéletesen igaz. Csak a kérdező egy általános támpontot kért, és külön elmondta, hogy nincs ideje mindenbe alaposan belenézni. Ez szerintem egy elég jó támpont+vicces is és egyszerű is.
2015. máj. 29. 18:49
 39/40 anonim ***** válasza:
Ez igaz. :)
2015. máj. 29. 19:58
 40/40 A kérdező kommentje:
De hogyha van pár egyszerű technika, amivel hatékonyabbá tudom tenni a hétköznapokat, akkor miért kell ehhez egy csomó istenes dolgot is belekavarni?
2015. máj. 31. 12:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!