Vipassana meditáció. Burmai ülésben szoktam csinálni, de a kezeknek muszáj úgy lennie, hogy a bal kézben vagy a jobb és a hüvelykujjak összeérnek vagy lehet máshogy? Amennyiben lehet máshogy, akkor hogyan?
Kérem, most troll ne írjon.
Ha a fent leírt pozícióban/mudrában vannak a kezeim, akkor nem tudom sokáig kihúzva tartani a törzset, mert nem annyira erősek a hátizmaim.
Vannak formális és nem formális gyakorlatok.
Formális mondjuk az egyenes gerinc.
Nem formális hogy megtartod a jelenlétet.
amúgy kérdező miért nem próbálod meg akkor a seiza ülést sok párnával?
szerintem egy próbát megér (nekem bevált) bár én meg máshogy nem tudok ülni :)
6, akkor te valami harcművész vagy, a seizát én is szeretem!
Mondjuk egy idő után feszíti a lábfejemet! :)
#1. Hogyan jutsz el a jelenlétbe?
#6. Próbáltam már, de én meg azt nem bírom.
én ugyan 4-6 vagyok de írok választ
Lényegében bármilyen testhelyzet jó, de a leghatékonyabban szerintem az ülések közben lehet elérni egyféle jelenlétet (mivel így inkább az elme lesz az ami bezavar). Vannak a külvilágból érkező hangok amik a légzés figyelése mellett nagyon jók ahhoz hogy stabilan a jelenben tartsa magát az ember.
Viszont lehet ezt mindenféle testhelyzetben vagy akár egy séta közben is alkalmazni ott pl a külvilágból érkező aktuális hangok a jobbak (mivel a lélegzés nem hallatszik olyankor).
A lényeg az hogy idővel elszáll az ember a gondolataival. Amikor próbálunk visszatérni a jelenbe szerintem ez maga a meditációs gyakorlás. Aztán ennek vannak még különböző módszerei.
Az ülés közben viszont nem kell foglalkozni a környezetünk, és elvileg jó az a kéztartás is mert úgy stabilabban lehet a jelenlétként szemlélődni.
7, Hát én inkább egyéni gyakorló vagyok. Amúgy egy kis takarón sokkal puhább az egész ;)
Ja és az fontos hogy nyugodtan tudjon így az ember ülni ilyen fél órát, mert ha kényelmetlen akkor csak akadályoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!