Hova vezethetné a társadalmat, ha a tudósok egyetértenének abban, hogy a szabad akarat nem létezik?
Még egyszer kérdezem:
ha BIZTOS lenne, hogy CSAK ez a 2 fajta folyamat létezik - AKKOR elfogadnád, hogy nem létezik szabad akarat?
Igen, elfogadnám.
Bizonyíts! De hivatalos, hiteles források legyenek!
Jó, rendben van.
Nos, az egyik ilyen folyamat a véletlen: ez egyértelmű, hogy nem lehet a szabad akarat.
Aminek pedig oka van, ott az ok miatt nem szabad, tehát ez sem lehet a szabad akarat.
Tehát ezek kilőve.
Ezt érdemes lenne elolvasnod: [link]
Ugye tudod, hogy a fejedben a döntések kb. 1 másodperccel korábban megszületnek, mint ahogy tudatosulnának?
Ebből már eleve gyanús a "szabad" akarat. Vagyis az akarat rendben van, és az is, hogy az agyad hozza a döntést.
CSAK NEM A TUDATOD.
Azt gondolhatod, hogy olyan írás igen kevés van, ami KONKRÉTAN az okok felsorolásáról szól.
Ezeket nézd meg: [link]
Nem olvastam az összes választ, csak a kérdéshez:
Nálam úgy működik kb a szabad akarat, hogy csak részlegesen működik, néha van olyan hogy nyugi van énidő, tudok figyelni koncentrálni, és beugranak dolgok, mit szeretnék csinálni, elérni, mi a helyzet mi várható mi lesz
szerintem értelmezem hogy oké akkor ezt így kell úgy kell. Ez nem sok mondjuk fél óra 1 napban, vagy mondjuk 2 naponta 1-2 óra. Utána már visznek az események, kb az alapján amit akkor kissé meditációs állapotban végigvettem, az alapján csinálok dolgokat/történnek dolgok elég automatikusan. De akkor már nincsen szabad akaratom csak egy lehetőség nyitott általában.
Valahogy így tapasztaltam eddig.
Ez rendben van, de ez csak a felszín. Ettől még lehet, hogy nem szabadon döntöttél, csak úgy érzed.
Olvasd el a #43-ban az írásokat.
De, történhetett volna másképpen is.
Mivel szerintem létezik a véletlen is, ami tud változtatni. De csak ott, ahol ez lehetséges.
Tehát, ha nincs is szabad akarat, akkor is változhatnak a dolgok.
Most én a 44 vagyok és nem a többi 3 és fél pipás.
45 46 47 nem én voltam :)
Most itt 3 és fél pipás találkozó van :) Én még azt szoktam tapasztalni hogy néhány út le van zárva, és van amelyik nyitva.
Igen, ilyen létezik.
Attól függetlenül, hogy ezt jól becsülöd-e fel.
De a kérdés továbbra is az, hogy létezik-e szabad akarat, vagy pedig meghatározott módon megy a döntésed, és csak hiszed, hogy szabad?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!