Szerintetek sértve érezte magát a pizzafutár?
Rendeltem a lakásomra pizzát, 1 óra 20 perc mire kihozták, még enyhe volt de majdnem hideg. Sztem le se ejtik, hogy elhűl e mire a vendégnem kiviszik, vagyis a megrendelőnek.
Lènyeg, egy 25 év körüli srác hozta a pizzát de mosolyogva, jókedvűen. 1380 forint volt, kétezressel fizettem és mondtam, hogy 1400 -ból kérek vissza.
Erre hirtelen kicserélték a gyereket egy morcos sértődött gyerekre aki azt monda ekkor, hogy "köszi" és ideadta a visszajárót és elment.
Szerintetek sértve érezte magát, hogy csak 20 forintot kapott? Vagy mi lehetett a probléma?
Lehet nem is rám sértődött meg csak ott jutott eszébe valami, de szerintem igen.
8-ra: "kb. 70%-os a bér, ahhoz mérten mint amennyit a melóért adni kellene"
Ha a minimálbért, ill. szakképzett munkánál a garantált bérminimumot megadja, akkor ezen felül a kereslet-kínálat szabályai uralkodnak.
Ha a főnök kevesebbet fizet, mint a másik cég, akkor majd átszivárognak oda az emberek. Ha van egy gyár, amelyik többet fizet a szalagmunkáért, akkor oda mennek. De aki nem akar 3 műszakozni, nem akarja, hogy még pisilni is csak szabott időben mehessen el, az lehet, hogy marad.
Azért a pizzafutárkodást normál esetben átmenetileg szokták fiatalok elvállalni, amíg kitanulnak valamit, vagy akad egy normális lehetőségük. Arra jó is, de életpályának semmiképpen. (Ellentétben a felszolgálói munkával, ami szintén borravalós, de az szakképzett és a maga szintjén van előmenetel is.)
Azért 20 Ft borravalót adni akkora fösvény dolog, inkább ne adtál volna semmit! Nem biztos, hogy a futár hibája a kihűlt pizza/várakozás. Lehet egy szakács van, meg kell várni 5-6 rendelést és egyszerre kivinni.
A borravaló adásnak azért van egy íratlan szabálya. Tudom, hogy rengeteg a sóher, fösvény ember, de igenis illik borravalót adni a futároknak, pincéreknek, fodrásznak, postásnak stb. Neked semmi, neki pedig a fizetése egy része. Manapság már 200 Ft a minimum, amit rádobsz a számla végére. Étteremben a számla+10-15% jatt az illendő. Ez van. Akinek nem tetszik, süssön magának pizzát.
Nekem lesülne a bőr a képemről 20 Ft-ot adni.
Ez nagyobb bunkóság, mint semennyit nem adni, mert ezt meg kell köszönni.
Voltunk egyszer négyen egy ismerősnél, ahol pizza lett rendelve.
Megjött a futár a két nagydoboz pizzával és aki átvette, hasonló "borravalót" adott a futárnak.
Az elvette, hozzátett egy 200-ast és azt mondta:
Fogja jóember, magának nagyobb szüksége van rá!
És ezzel elment.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!