Adnál borravalót ebben az étteremben?
Az van írva az étlapon, hogy bankkártyás és SZÉP-kártyás fizetés esetén 10% szervizdíjat számolnak fel. Készpénz esetén miért nem? Akkor magunkat kell kiszolgálni? Nyilván nem. Szerintem egy kalap alá veszik a szervizdíjat és a borravalót, pedig tudomásom szerint ez két külön fogalom.
Adódik a kérdés, hogy te mit tennél, ha előre tervezetten kártyával szeretnél fizetni, nincs nálad egy forint készpénz sem, és ezzel a felirattal találkozol az étlapon?
Akkor megválaszolom magamnak, hogy nem.
"A kedvezményezett készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használatáért díjat, költséget vagy egyéb fizetési kötelezettséget nem számíthat fel"
Tehát a hely lehúzós, a GVH biztos értékelné a módszerüket.
1-es!
"A szervízdíj NEM a kiszolgálás díja."
De akkor mi a szervizdíj? Miért van külön feltüntetve, ha mindenképpen ki kell fizetni és százalékban határozzák meg? Miért nem az ételek árához adnak annyi százalékot?
Egyébként, hogy kártyás fietésnél plusz díjat számolnak fel, azt megértem, mert az plusz költség az étteremnek. Készpénzzel fizetnék és adnék borravalót (ha megérdemik).
Borravalót csak kp.-ben adok, akkor is, ha esetleg kártyával fizetek, tehát ha étterembe megyek mindenképpen viszek pénzt.
Ahol szervizdíj van, ott nem szoktam borravalót adni, ebben az étteremben viszont, ha esetleg valahogy mégis olyan helyzetbe kerülnék, hogy csak kártyám van, akkor adnék, mert itt a "szervizdíj" egyértelműen a kártyás többletköltségek miatt van.
#1 1) Ha a szervízdíj nem a kiszolgálás díja, akkor mi?
2) Az üzletekben is pénzbe kerül a kártyás fizetés, mégse számítják fel a vevőnek.
3) Nekem a szervízdíj többletköltség, ugyanúgy mint a -fakultatív- borravaló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!