Akik szoktak délben étteremben menüzni: szoktatok borravalót adni?
Attól függ, hogy önkiszolgáló étterembe megyünk vagy nem.
Önkiszolgálóban nem szoktam adni.
1
Feltételezem, akkor adsz az autószerelőnek is, a vízvezeték szerelőnek is, meg a postásnak is.
Mert ezt a gondolatmenetet követve, ha neked gondot okozna az a pénz amit az autószerelőnek adsz, akkor nem tartanál autót, ha gondot okozna az a pénz amit a vízvezetékszerelőnek adsz akkor fürdeni se fürdenél többet, és levelet sem fogadnál, hiszen akkor ugye a postásnak is kellene adni.
Ezek mind-mind szolgáltatások, csakúgy mint a vendéglátóipar. Én nem sajnálom senkitől a borravalót, viszont rettentő károsnak tartom, mert azok generálják a sz.r fizetéseket a vendéglátásban, akik borravalót osztogatnak.
Sz.rért-h.gyért alkalmazzák a vendéglátásban az embereket (óraszámmal egybekötve meg pláne), mert mindenhol tolják ezt a "de a tiéd a borravaló" dumát, ami nyilván igaz is, csak ha valaki nem ad, akkor a pincér meg a mosogató (jobb helyeken szétdobják) kaffog a vendégre, a vendég kaffog a pincérre, hogy ugyan mégis miért adna, van fizetése, stb.stb. Az igazi nyertes pedig a főnök, aki röhög a markában, mert sz.r fizetésért is van embere, az alkalmazott meg a vendég meg kaffogjon csak egymásra.
El kellene felejteni ezt a borravalózást, mert soha az életben nem lesz normális fizetésük a vendéglátóiparban dolgozóknak.
Soha nem adok borravalót, max. ha ilyen 200 forint jár vissza, akkor azt nem kérem, de általában kártyával fizetek, szóval ilyen sincs.
Minek adnék borravalót? Nekem sem ad senki a munkámért. Az autószerelőnek meg a fodrásznak sem adok, miért adnék pont a pincérnek? Van fizetése, ha kevésnek tartja, azt a munkáltatóval rendezze le.
Ahogy látom az utóbbi időben a vendéglátás is eléggé felhígult, gondolom onnan is hiányoznak a szakemberek, szóval néha kompromisszumos a minőség...
De ha rendben van minden, akkor nyilvánvalóan adok, nem vagyok egy kulturálatlan bugris paraszt.
"De ha rendben van minden, akkor nyilvánvalóan adok, nem vagyok egy kulturálatlan bugris paraszt."
De basszus, nem az az alap, hogy rendben megy minden? Azért kapja a fizetését az illető, hogy rendben elvégezze a munkáját.
"Azért kapja a fizetését az illető, hogy rendben elvégezze a munkáját."
Na erre mondom, hogy nem vagyok egy kulturálatlan bugris paraszt.
Mivel a mi kultúránkban a vendéglátósok jövedelme, az nem fizetésük, hanem a fizetés+jatt.
A fizetésüket akkor is megkapják, ha szarul végzik a dolgukat. Márpedig ilyen egyre több van. Tehát a jattal lehet különbséget tenni.
És hiába pufogtatnak egy egyesek mindenféle szakmákat ész nélkül, egy átlag ipari szakmában alapból 50%-kal többért dolgoznak a melósok!
A vendéglátós meg még akkor se kapja ezt meg, mikor a belét kidolgozza?
Aki ezt nem látja át, az az én szememben szimplán egy kultúra nélkül nevelkedett ostoba bugris paraszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!