Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mit gondoltok arról, hogy...

Mit gondoltok arról, hogy számos étteremben a szervizdíj bele van kalkulálva már a fizetésnél?

Figyelt kérdés

Én azt gondolom, hogy azért megyek étterembe, hogy étteremben egyek. Ahhoz pedig hozzátartozik a környezet, a felszolgálás, a terítés és minden. Ezért fizetek. Ezért fizetem ki a 3000 Forintot kb. egy főételért, meg még többször ennyit a levesért, előételért, desszertért, italokért. Ennek az egységnek a szerves része a pincér, aki az étterem alkalmazásában áll.

Ha elégedett voltam, akkor adok borravalót.


De mi az már, hogy kiemelik a pincér munkáját az éttermi környezetből? Én elmegyek oda, kifizetem az ételt, de a pincért még külön ki KELL fizessem? Akkor is ha bunkó volt, ha sokáig váratott, ha nem volt megfelelő? És sokszor még ezen felül is adjak borravalót?


Szerintem ez egy meglehetősen rossz szokás, már - már kultúra -rontó hatású.


Mit gondoltok?



2022. jún. 19. 12:08
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
90%
Nálam ugyanaz a kategória, mint utánvétnél felszámolni a kezelési költséget, külön oldalon apróbetűs részben feltüntetni az extra díjakat, bazi villogó nettó árakat kiírni bruttó helyett, vagy leakciózni valamit az eredeti árra.
2022. jún. 19. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/35 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem elegánsabb lenne eleve beleszámolni az árakba, nem külön feltüntetni.

De nem foglalkozom vele, nem tart vissza az étteremtől.

2022. jún. 19. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/35 anonim ***** válasza:
76%

Mit érdekel engem az, hogy 10%-al drágább az étterem vagy 10% szervizdíjat számolnak fel? Utóbbi esetén legalább egyértelmű, hogy külön borravalót már nem kell adni.

Egyébként, külön jogszabály szabályozza a szervizdíjat, így az legalább biztosított, hogy a munkavállalókhoz kerül, és a zsebbe adott borravalóval ellentétben nem fekete jövedelem.

2022. jún. 19. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/35 anonim ***** válasza:
92%

Annyiban viszont jó dolog, hogy nem csak a pincér zsebében landol a borravaló, hanem a szervizdíj minden munkavállalót érint a konyhán, még a mosogatót is (jobb helyeken legalábbis).


Ezért jobb fizetést kapnak, mintha nem lenne szervizdíj. Én dolgoztam 10 évet Ausztriában, voltam jobb helyen is ahol bizony amit a pincér kapott azt szét kellett dobni a konyhán MINDENKI között, meg olyan helyen is ahol nem, és a pincérek szarrá keresték magukat már csak a borravalóból. Ez pedig azért igazságtalan, mert a szakács keze munkáját eszed, a pincér viszont csak smúzol és s.gget nyal, te pedig azért adsz neki pénzt mert úgy ugrált, ahogy te füttyentettél. Mert persze a pincér minden kívánságodra azt fogja mondani hogy "Természetesen", de bármilyen extra kívánság az a szakácsra ró terhet, nem a pincérre...


Szerintem legyen szervizdíj, kapjon minden vendéglátós ez miatt több fizetést/bónuszt (vagy hívjuk akárminek is), és fejezzük be ezt a "borravalót kell adni a pincérnek" dolgot. Ez így igazságos, az utolsó konyhalány/mosogatóval szemben is, a szakáccsal is, meg az egész hellyel is.

2022. jún. 19. 12:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/35 A kérdező kommentje:

Szerintem akkor kapjon a szakács sokkal több fizetést, a konyhalány menjen el és tanuljon valami szakmát, a pincér meg kapjon borravalót érdeme szerint.

Értem én, hogy ez így elvileg igazságos, (gondolom itt is helytől is függ) de szerintem egyáltalán nem elegáns.


Nem a pénzt sajnálom nyilván, hanem ezt a tételt. Kvázi, valahol sértve érzem magam.

2022. jún. 19. 13:14
 6/35 anonim ***** válasza:
84%

5


Oké, akkor tegyük fel így fog gondolkodni a konyhalány. Este majd te mint vendég fogsz elmosogatni, napközben pedig majd beugrasz répát pucolni, hagymát szelni és hasonlók?


Szerinted a szakács miből kap fizetést? Abból, amit a vendégek kifizetnek. Lehet hogy te sértve érzed magad, de egy éttermet pontosan ugyanúgy ahogy egy autómosót vagy fodrászatot, gazdasági alapon kell működtetni, különben csődbe megy. Nem tud sokkal több fizetést kapni a szakács (jelentsen ez bármekkora összeget is) a semmiből, azt csak úgy tudják megoldani, ha mondjuk 1 adott étel eddig 3000 volt, 5000 lesz. Tehát a fizetést azt ki kell termelni, nem terem meg csak úgy semmiből.


Szerintem pedig az nem elegáns, hogy pénzt adsz valakinek azért, mert fényesre nyalja a s.ggedet. Dehát nem vagyunk egyformák nyilván.


Az a rossz szokás és kultúra romboló, hogy létezik a borravaló jelenség itthon. Viszont jó hír, hogy a szervizdíjjal ennek egy kicsit kulturáltabb formájába öltik.


Te azt sajnálod, hogy a pénz a közösbe megy, nem pedig egy adott embernek (aki egyébként az éttermi élményhez a legkevesebbet tette hozzá).


Ha pedig bunkó a pincér, azt illik jelezni a vezetőség felé, mert borravalótól függetlenül kell tudnia viselkedni. Bármilyen hihetetlen is, az amiért te a pincér zsebét tömöd pluszban, az neki a feladatköre! Neki az a dolga, hogy kedves legyen az emberekkel. Ha nem az, az pontosan olyan, mintha a szakács egy üres leveses tányért küldene ki neked, ergo nem végzi jól a munkáját.

2022. jún. 19. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/35 A kérdező kommentje:

ez is igaz, viszont akkor szervizdíj sem kéne.


Akkor ki kell tenni egy perselyt a bejárathoz, hogy ha elégedett volt mindennel, tetszés szerint helyezzen bele pénzt. :D

2022. jún. 19. 13:30
 8/35 anonim ***** válasza:
71%

7


Csakhogy ezzel nem oldódna meg az a probléma, ami ebben az országban belevésődött az emberek fejébe, csak úgy mint ahogy a hálapénz.


Ha lenne egy persely (ez mondjuk hotelokban létező jelenség, étteremben kevésbé), akkor is inkább a pincér zsebét tömnék. Ezt mindenki tudja, pontosan ezért felesleges étteremben a persely.


Legyen szervizdíj, ennek megfelelően kapjon mindenki magasabb fizetést, de nyilván ez legyen érezhető az ételek minőségén, mennyiségén, a dekoráción, a kiszolgáláson, mindenen.


Így minden vendég hozzájárult ahhoz, hogy ezek a pozitív dolgok maradjanak és esetleg még tovább fejlődjön az étterem, ha pedig nem jó a kiszolgálás, kényelmetlen a szék, sz.r a tálalás, akkor jelezze az ember és tegyen ellene az étterem.


Ezzel egyenlőség alakul ki mind a munkavállalók mind a vendégek között.


Mint mondtam, 10 évet csináltam ezt Ausztriában, nem mondom hogy hogyan álltak hozzá olyan törzsvendégekhez a pincérek akik nem, vagy nem annyi borravalót adtak mint amit a kedves pincér elvárt volna...


Pedig ugyanúgy fizetett az ételért, az italért, kulturáltan viselkedett a vendég, egy halom pénzt hagyott az étteremben az évek alatt, és ő volt az utolsó akit kiszolgáltak mondjuk. Azért ez vendégek között is igazságtalan.


Egy felszolgáló ne tegyen különbséget vendég és vendég között csak az alapján, hogy ki ad több pénzt, ahogy az sem normális, hogy a hálapénznél aki pénzesebb az előbb jut időponthoz és megfelelő bánásmódhoz! mint az aki esetleg szegényebb..


Fizeted a TB-t, és pontosan ugyanolyan ellátást kapsz mint bárki más, nincs előrébb senki és te sem vagy előrébb, de hátrébb sem. Legyen szervizdíj, ne kapjon senki zsebbe pénzt, de ne tegyenek különbséget a vendégek között az alkalmazottak. Ennek valahogy így kellene működnie.

2022. jún. 19. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/35 anonim ***** válasza:
83%

Mi van akkor, ha az étteremben jól megvárakoztatnak, a pincér bunkó, az étel csapnivaló, de a szervízdíjat kötelezően fizeted? De egyáltalán nem voltál elégedett. Mi van akkor, ha te csak 10%-ot adnál, de a szervízdíj 15%?

Persze, ha minden rendben zajlik, akkor nem sajnálja az ember, de a fenti esetekben igen.

2022. jún. 19. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/35 anonim ***** válasza:
84%

9


Azért a mai világban az ilyen körülményeknek hamar híre megy. Inkább elhirdetem ott ahol csak tudom, hogy kerüljék a helyet, minthogy mondjuk 2000 forintot spóroljak a szervizdíjon.


Most ha az van amit leírtál, akkor ha nincs szervizdíj, akkor ugye nem adsz mondjuk borravalót és ennyi. Marad a zsebedben 1-2 ezer forint pluszban. Kijössz úgy hogy "na ide se jövök többet". Viszont ha kifizeted a szervizdíjat, akkor elvárod, hogy olyan legyen mindennek a minősége amilyennek lennie kell. Ha ennek ellenére nem olyan, akkor sokkal fajsúlyosabb ha leírod egy véleményben az étterem fórumain, hogy a magas szervizdíj ellenére is! pocsék volt a kiszolgálás, sz.r volt az étel, stb.stb.

2022. jún. 19. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!