Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mit gondoltok arról, hogy...

Mit gondoltok arról, hogy számos étteremben a szervizdíj bele van kalkulálva már a fizetésnél?

Figyelt kérdés

Én azt gondolom, hogy azért megyek étterembe, hogy étteremben egyek. Ahhoz pedig hozzátartozik a környezet, a felszolgálás, a terítés és minden. Ezért fizetek. Ezért fizetem ki a 3000 Forintot kb. egy főételért, meg még többször ennyit a levesért, előételért, desszertért, italokért. Ennek az egységnek a szerves része a pincér, aki az étterem alkalmazásában áll.

Ha elégedett voltam, akkor adok borravalót.


De mi az már, hogy kiemelik a pincér munkáját az éttermi környezetből? Én elmegyek oda, kifizetem az ételt, de a pincért még külön ki KELL fizessem? Akkor is ha bunkó volt, ha sokáig váratott, ha nem volt megfelelő? És sokszor még ezen felül is adjak borravalót?


Szerintem ez egy meglehetősen rossz szokás, már - már kultúra -rontó hatású.


Mit gondoltok?



2022. jún. 19. 12:08
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
77%

29-es!

Pont ez a lényeg, hogy tálalóedényenként lenne a szervizdíj.

A személyzetnek nem JÁR borravaló, annak az a lényege, hogy valami plusz szolgáltatásért adják. És mégegyszer hangsúlyozom, hogy egy 2000 Ft-os bort felszolgálni ugyanannyi, mint egy 25.000Ft-os bort. Miért "járna" egyikért 200 Ft, másikért 2500?

2022. jún. 20. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 32/35 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a 10% lenne a reális, az edényenkénti nem.

Most képzeld el, valaki kér pörköltet nokedlival meg savanyúsággal, akkor van három tányér elötte, ha meg valaki bélszínsteaket, körítés nélkül, akkor egy tányérja van.

Most ha az elsö az alacsony árkategóriás kajája helyett a dupláját fizeti, mert három edénye van, az többé nem megy oda, ha meg a prémium kategóriás ételre csak 3-4%-t fizet, az nem arányos, viszont csak ilyen ételekböl egyetlen étterem sem él meg.

Másrészt a szervízdíj nem csak a mosogatást díjazza, egy szakácsnak sokkal több munka egyenként elkészíteni egzakt módon sütve (az átsültség foka sezrint) egy-egy steaket, mint egy nagy fazék pörköltet meg másik fazék nokedlit, a savanyúságot meg csak tálalni kell - a felszolgáláshoz használt tányérok száma nem aránylik a munkájához.

Emellett minden étterem a közepes árkategóriás ételekböl él meg, ha ezek árát aránytalanul megemelik, akkor csödbe megy az egész.


Ezért IS reálisabb az árra tett 10%, ezt a legtöbb ember úgyis odaadná borravalóként (kivéve pár sóher alakot), ez elfogadható többlet. Viszont ha az ételek ára megduplázódik - és az átlaggal számolt szervízdíj ezzel járna -, akkor a vendégek nagy többsége nem jár oda, mert nem tudja megengedni magának, vagy legalább is nagyon túlárazott számára.

2022. jún. 21. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 33/35 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem ott kezdődik a dolog, hogy pl egy steak sokkal többe kerül, mint egy pörkölt, a szakácsnak több munka egy steak, de az az árában jelentkezik is. Sőt, gondolom a pincérek fizetése nem csak a borravalóból jön ki, hanem az ételek ára azért annyi, amennyi, mert van az alapanyag, rezsi, járulékok, fizetések, haszon.

Nekem az nem tetszik, hogy rendelek mondjuk egy minőségi ételt, ami az étteremben egyébként is többe kerül, mintha otthon készíteném és még pluszban a %-os borravaló is megemeli az árát. Ebből az következik, hogy étteremben nem érdemes drága dolgokat rendelni, mert "büntetnek" érte. Ne %-ozzanak az amúgy is drága ételekkel, akkor ne 8000 legyen az étlapon, hanem 8800.

2022. jún. 21. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 34/35 anonim válasza:
45%
A szervízdíjjal egészítik ki a pincér fizetését, jobb esetben a konyha is kap belőle. Ezzel leginkább a tulajdonost segíted, mert nem kell akkora bért fizetnie, tulajdonképpen beszállsz a pincér fizetésébe, ami egyébként minimálbér, jobb esetben. De ismerek olyan helyeket ahol csak 4 órára jelentik be őket, így még annyit sem fizetnek.
2022. nov. 5. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 35/35 talpalos ***** válasza:
100%

A szervízdíj nem borravaló, és nem is opcionális mert ugyan úgy adót fizet utána az étterem.



Ezzel vannak rákényszerítve az étterem tulajdonosok, hogy adózzanak a pincérek munkabére nagyobb része után, mint régen amikor borítékban kapták feketén.


Illetve nincsenek rákényszerítve, de jobban néz ki a szervízzel megdobott utalás (amiből néha vissza kell vinni készpénzben mert max a felét kapják) mint a minimálbéres..



Ha 1000 forint egy pizza, akkor szervízdíjjal 1100. Ha nem lenne szervízdíj akkor is 1100 lenne a pizza, csak a plusz száz forint nem csak és kizárólag munkabérre lenne fordítható.



Visszautasítani azok a pincérek utasítják vissza a jattot amit a szervízdíjon felül kapnának, akiknél a tulaj nem engedi meg, hogy megtartsák..

2023. nov. 13. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!