Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mit gondoltok arról, hogy...

Mit gondoltok arról, hogy számos étteremben a szervizdíj bele van kalkulálva már a fizetésnél?

Figyelt kérdés

Én azt gondolom, hogy azért megyek étterembe, hogy étteremben egyek. Ahhoz pedig hozzátartozik a környezet, a felszolgálás, a terítés és minden. Ezért fizetek. Ezért fizetem ki a 3000 Forintot kb. egy főételért, meg még többször ennyit a levesért, előételért, desszertért, italokért. Ennek az egységnek a szerves része a pincér, aki az étterem alkalmazásában áll.

Ha elégedett voltam, akkor adok borravalót.

De mi az már, hogy kiemelik a pincér munkáját az éttermi környezetből? Én elmegyek oda, kifizetem az ételt, de a pincért még külön ki KELL fizessem? Akkor is ha bunkó volt, ha sokáig váratott, ha nem volt megfelelő? És sokszor még ezen felül is adjak borravalót?

Szerintem ez egy meglehetősen rossz szokás, már - már kultúra -rontó hatású.

Mit gondoltok?

2022. jún. 19. 12:08
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
87%

Engem nem zavar, megspórolja nekem a fáradságot, hogy én számolgassam ki a borravaló összegét (nagyon rosszul megy a gyors fejszámolás).

Amit utálok, az a jegyvásárlások „kényelmi díja”. Baszki, hát neked spórolok azzal, hogy neten veszem a jegyet sorban állás helyett, azt hittem, ez mindkettőnknek jó. A MÁV-nál például még kedvezményt is adnak, máshol meg én fizessek? :D

2022. jún. 19. 13:48
 12/35 anonim ***** válasza:
80%
Meg ahogy írták már, ha tényleg putri az étterem és csótány van a kajában, akkor semmire nem megyek azzal, ha nem adok borravalót, egyszerűbb ezt megírni róluk valahol.
2022. jún. 19. 13:49
 13/35 anonim ***** válasza:
100%

11

Igen, az szerintem is gusztustalan díj. Ott konkrétan olcsóbbnak kellene lennie, ha neten veszed.

2022. jún. 19. 13:51
 14/35 A kérdező kommentje:

Egyetértek a 9-essel.

Ez, hogy kötelező kifizetni és még fel is van tüntetve, ez így nem működőképes.

Elfogadom azt is, hogy építsék bele az ételek árába. 3000 Ft helyett fizetek 4000-et szívesen. és a plusz pénzt az étterem vezetése szét osztja. Valamint meg lehet tiltani a pincéreknek, hogy borravalót fogadjon el. Így plusz pénz is lesz, szervizdíj sincs.....

Nem zabálni megyek az étterembe, hanem éttermi élményért. Az éttermi élmény része, a kiszolgálás és a környezet. Azért nekem nem kellene külön fizetni....legalábbis nem ilyen nyíltan.

TB-t senki nem fizet egy ideje, csak egészségügyi hozzájárulást és ez egy nagyon fontos különbség, mert nem vagy biztosítotti viszonyban az állammal.

Node, vannak magánklinikák, magánorvosok, ahol pénzért előrejutsz. Ott is meg van szabva a tarifa, befizetem és nem fizetek külön vizitdíjat, hogy megvizsgált.

Szerintem beledobnák a pénzt a perselybe a vendégek. Ha oda lenne kiírva, s megmondva, hogy amennyit a pincérnek szánt, azt oda tegye bele és az a személyzeté lesz, akkor beletennék. Sokan azért tömik a pincér zsebét, mert az étterem tulajában nem bíznak, hogy tényleg megtarthatják a munkavállalók a pénzt.

És persze nem az alsókategóriás vendéglőkről beszélek, hanem a magasabb szintű éttermi kultúráról....hát ami egyre kiüresedettebb és egyre szűkül a közönség.

Manapság mivel trendi az étterembe járás, ezért az ottani etikett és kiszolgálás minősége is leszállt a széles néprétegek közé...ugye mindenki egyenlő, csaj nem a minőséghez zárkózunk fel, hanem a silánysághoz le.... de ez csak zárójeles megjegyzés :)

2022. jún. 19. 13:55
 15/35 anonim ***** válasza:
60%
A magasabb szintű éttermek vendégköre nem szórakozik a 10% borravalón, főleg nem hölgytársaságban.
2022. jún. 19. 13:58
 16/35 A kérdező kommentje:
Na ez az. A magasabb szintű éttermek vendégköre odaadja a pénzt és le van tudva.
2022. jún. 19. 14:03
 17/35 A kérdező kommentje:

Amúgy meg az étterem a vendégért van. Ebben a pozícióban nyilván emberként egyenlőek vagyunk, de ez egy szolgáltatás. Mint egy masszázs, vagy egy prostituált... A munkakörben van az, amit el kell végezni, és nem kell külön pénzt adni azért, amit eleve kifizetsz.

Mint egy prostinál kifizeted az órát, aztán külön díjat számol fel lyukhasználatért.

2022. jún. 19. 14:05
 18/35 anonim ***** válasza:
72%

Mindegy kérdező, nem fogod akkor sem megérteni a dolog lényegét. Mint mondtam, az éttermi élményhez a pincér teszi hozzá a legkevesebbet. Az, hogy plusz pénzért fényesre nyalja a s.ggedet, az nem éttermi élmény, hanem a saját egód növelése, különbül bánnak veled, pusztán pénzért. De nem írom le újra azt amit már egyszer leírtam. Ha nem akarod megérteni, akkor kár is vesződni.

"Manapság mivel trendi az étterembe járás, ezért az ottani etikett és kiszolgálás minősége is leszállt a széles néprétegek közé."

Ez pedig egyenesen gusztustalan. Étterembe enni csak és kizárólag a gazdagok járjanak :) Nem tartozol te sem a szűk rétegbe, ha 15%-on vered a palávert a gyakorikérdések.hu oldalon.

A 15-ös válaszolónak igaza van.

Neked pusztán az a problémád, hogy egyenlő bánásmódot kapsz a szervizdíj miatt ahogy más vendég is azt kap, nem tudsz plusz x ezer forintért 1 hónapban 1x játszani a felsőbbrendűt.

2022. jún. 19. 14:08
 19/35 anonim ***** válasza:
100%

17

Akkor miért akarsz a pincérnek borravalót adni? :D Ha annyira az egyenlőségről beszélsz, miért adsz borravalót a pincérnek, akinek az ételhez konkrétan semmi köze nincs? Te magad helyezed a pincért egy magasabb kasztba a többi munkavállalóhoz képest azzal, hogy borravalót adsz neki.

2022. jún. 19. 14:10
 20/35 A kérdező kommentje:

nem, ez már nagyon elment máshova.

Én szívesen adok borravalót is, szívesen adok szervízdíjat is.

Annak is örülök, ha más is kap az étterem dolgozói közül.

Teljesen mindegy, hogy mennyit, hány százalékot, nem számít.

Nekem egyes egyedül az elnevezéssel van bajom és annak kötelező jellegével.

Egyébként meg ne forgasd ki a szavaimat, az, hogy az étterembe járás széleskörű tevékenység lett, nem jelenti azt, hogy csak a gazdagok járjanak. Az, hogy ezáltal silányult mind a vendégközeg, mind felhígult az éttermi etikett, ez is csak egy tény, nem azt jelenti, hogy ki kellene tiltani az embereket az éttermekből. Tipikus érvelési hiba, a csúszós lejtő, vagy épp a szalmabáb. Azt kell érteni, amit mondtam, nem kell továbbgondolni.

2022. jún. 19. 14:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!