Mit gondoltok arról, hogy számos étteremben a szervizdíj bele van kalkulálva már a fizetésnél?
Én azt gondolom, hogy azért megyek étterembe, hogy étteremben egyek. Ahhoz pedig hozzátartozik a környezet, a felszolgálás, a terítés és minden. Ezért fizetek. Ezért fizetem ki a 3000 Forintot kb. egy főételért, meg még többször ennyit a levesért, előételért, desszertért, italokért. Ennek az egységnek a szerves része a pincér, aki az étterem alkalmazásában áll.
Ha elégedett voltam, akkor adok borravalót.
De mi az már, hogy kiemelik a pincér munkáját az éttermi környezetből? Én elmegyek oda, kifizetem az ételt, de a pincért még külön ki KELL fizessem? Akkor is ha bunkó volt, ha sokáig váratott, ha nem volt megfelelő? És sokszor még ezen felül is adjak borravalót?
Szerintem ez egy meglehetősen rossz szokás, már - már kultúra -rontó hatású.
Mit gondoltok?
Egységessé kellene tenni, engem az zavar, hogy a számlán keresni kell, hogy van szervizdíj, vagy nincs. 2 hete ettem egy étteremben, volt szervizdíj a számlán, másnap visszamentem, elvitelre kértem ételt, akkor nem volt szervizdíj.(nem azért vittem el, hogy ne kelljen fizetni szervizdíjat) Végülis lehet jogos is ez a tétel, van egy ára az ételnek és ha ott fogyasztjuk, akkor egy csomó költség jön hozzá. A pincér dolgozik vele, mosogatni kell, terítőt mosni, szalvéta, asztalon lévő fűszerek. Ezek fixen jelentkező kiadások, tehát valakinek ki kell fizetni, viszont aki csak elvisz ételt, annak ne kelljen ezeket a pluszokat fizetni.
A pincér kedvessége pedig alap dolog, olyan, mint az, hogy nem spórolják ki az alapanyagot, jól főz a szakács, nem irreálisak az árak, stb. Minden dolgozónak alapból érdeke, hogy jól végezze a munkáját. A jutalom pedig az, hogy járnak oda a vendégek.
5-ös: egyrészt ha a konyhalány elmegy, akkor az egész éttterem meghalt, mert nem lesz tiszta tányér, stb.
Másrészt ha a szakácsnak magasabb fizetést adnak, akkor az alapárak lesznek magasabbak, mert a szakácsnak adott plus pénz nem "ott van", hanem meg kell termelni.
meg miért a pincér kapjon csak borravalót, amikor ne tesz semmivel többet érted, mint a szakács meg a konyhalány?
Szóval vagy szervízdíj vagy áremelés az, ami reális.
a konyhalány nem megy el, mert mindig lesznek konyhalányok. Diákok, tanulatlanabb rétegek, akiknek esetleg nincs szakmájuk vagy érettségijük....mindig lesznek konyhalányok.
Jó, termeljük meg. Emeljünk árat, mindenki kapjon magasabb bért. De ne nyomják már a pofámba, hogy szervízdíjat fizetek....A 23-as gyönyörűen leírta. Egy klasszikus éttermi szolgáltatás, amit kötelező igénybe venni és még fel is tüntetik, hogy ennyit fizettél érte. Persze lehet csak azért, hogy tudja a paraszt, hogy nem kell borravalót adnia, mert már beleszámolták, szóval kvázi rendesek. xd
Hangsúlyoznám, hogy nem az áron vekengek, hanem a tétel címén. Inkább fizetek többet, beépítve.
27-es!
De miért kellene átlagot számítani? A tökfőzelékkel összekent tányért ugyanúgy mosogatják el, mint a kaviárral összekentet. Kivinni is annyi munka.
"De miért kellene átlagot számítani? "
Több okból is:
1. Egy komplett menühöz több tálalóedényt használnak, mint egy tökfözelékhez.
2. A szervízdíj úgy van megállapítva, hogy ebböl kijöjjön az az összeg, ami a személyzetnek járna borravalóként. (10%!)
3. Ha ezt az összeget elosztják a rendelt ételek számával, akkor kijön, egy-egy adag ételre mennyi jut.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!