Ha egy jobb étteremben az árlapon feltüntetik hogy 12% szervízdíjat számítanak fel, akkor is illik /kell borravalót adni?
És ha igen, akkor mennyit?
Lehet, hogy a szervízdíjat mint biztos borravalót számítják fel, mert azt akkor is ki kell fizetni, ha a szolgáltatás/étel minősége kritikán aluli?
#4: szerintem sok helyen eddig is a közösbe meg a borravaló, és a végén osztották ki a felszólgálók közt.
Ez a gyakorlat jogos annyiban, hogy kissé abszurd, hogy több pénz jár annak a pincérnek, aki egy rozmaringos mangalica steaket vagy kacsamell steaket libamájjal hoz ki, mint annak, aki rántott sajtot sült krumplival pusztán azért, mert utóbbi olcsóbb.
Persze jó, hogy a vendégek továbbra is fizetnek borravalót, mert extra bevétel az étteremnek (ha készpénz, akkor még a NAV sem látja), és hivatkozási alap arra, hogy ne emeljenek bért. Tehát közvetve ez is az étteremnek megy.
Látom az ilyen helyeken sosem járó prollerek leszavazzák a nekik nem tetsző válaszokat :)))
Egyeske részben téved, a borravaló nem a felszolgálás díja, hanem egy köszönet, grátisz a felszolgáló(k)nak, így a szervízdíj sem hivatott egy az egyben kiváltani. Én attól függően adok valamennyit pluszban, hogy mennyire éreztem személyesnek, odafigyelőnek a felszolgálást. Nem annyit, amennyit egy szervízdíj nélküli helyen adnék, de még 5-8%-ot biztosan.
A cél, hogy a kettő együtt maradjon 20% alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!