Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Adnál borravalót ebben az...

Adnál borravalót ebben az étteremben?

Figyelt kérdés

Az van írva az étlapon, hogy bankkártyás és SZÉP-kártyás fizetés esetén 10% szervizdíjat számolnak fel. Készpénz esetén miért nem? Akkor magunkat kell kiszolgálni? Nyilván nem. Szerintem egy kalap alá veszik a szervizdíjat és a borravalót, pedig tudomásom szerint ez két külön fogalom.

Adódik a kérdés, hogy te mit tennél, ha előre tervezetten kártyával szeretnél fizetni, nincs nálad egy forint készpénz sem, és ezzel a felirattal találkozol az étlapon?

tegnapelőtt 17:31
A kérdező szavazást indított:
A kiszámlázott szervizdíj mellé még külön borravalót is adok, mert így illik.
Mivel csak a kártyás fizetést terhelik szervizdíjjal, elvből nem adok plusz borravalót.
Ha külön szervizdíj van kiszámlázva, sosem adok borravalót, így ebben a helyzetben sem.
36 szavazat
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
26%

1. A szervízdíj NEM a kiszolgálás díja.

2. A kártyás fizetésnél nekik plusz költségük keletkezik.

3. A borravaló nem egyenlö a szervízdíjjal.

4. Ha étterembe megyek, akkor vagy büfét választok, ahol nincs sem minöség, sem stílus, vagy komolyabb helyre, akkor meg nem pont a borravalót akarom megspórolni.

tegnapelőtt 17:58
 2/17 anonim ***** válasza:
88%
Tisztázzuk. A szervizdíj nem alku tárgya, ahol van, adóköteles és csak bérre fordítható. A borravaló nem adózik és elégedettségalapon adod, ha adod.
tegnapelőtt 19:46
 3/17 anonim ***** válasza:
68%
A kártya díját terhelik a vendégre. Kerekítenék, de ennyi.
tegnapelőtt 19:47
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
3-as, de nem költheti bankköltségre, max cash-flow-t csinál ezzel. 2
tegnapelőtt 19:50
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
Ha van szervizdíj, akkor már alapból sem, de ha ilyen a hozzáállás, hogy készpénzre nincs, kártyára van, akkor meg pláne nem, de ilyen helyre vissza sem megyek.
tegnapelőtt 21:35
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
A szervízdíj még oké, de szerintem ez a kártyás/nem kártyás megkülönböztetés nagyon gáz. Nem adnék borravalót.
tegnapelőtt 21:39
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
2-es vagyok, valóban nem etikus a szervizdíj módja sem a vevőkkel, sem a dolgozókkal, egyértelmű szarrágás
tegnapelőtt 21:42
 8/17 anonim ***** válasza:
23%
Nem szoktam így szénné elemezni a dolgokat. Ha étterembe megyek, ami eleve egy "luxus műfaj", akkor csak abban az esetben megyek, hogyha van akkora keretem, hogy bőven kijön minden, amit megkívánhatunk. Az már régen rossz, ha az étlapon is azt nézegetem, hogy a 3dl kóla vagy a limonádé az olcsóbb. Vagy, hogy hány százalék a szervizdíj. Max annyit, hogyha van a számlán szervizdíj, akkor a jatt nem akkora a részemről, de azért adok.
tegnapelőtt 21:44
 9/17 anonim ***** válasza:
76%
Nem adok borravalót soha. Nekem se ad senki többet azért, mert elvégzem a munkám
tegnapelőtt 22:00
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

A kártyás fizetés költséggel jár, de messze nem 10%-kal.

Arról van szó, hogy a kártyás fizetésnek nyoma van, nem tudják NAV-bácsi elől eldugni. Ezért több járulékkal jár nekik. A készpénz meg mehet zsebb.

Nyilván nem jár ezek után borravaló. A fillérb*szást meg nem a Kérdező csinálja, hanem az étterem.

tegnapelőtt 22:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!