Étteremben felszolgálàsi díjról vélemények?
Ez magyar találmány?
Nem esküdnék meg, hogy máshol soha nincs, de ilyen gyakran mint Mo-n én nem láttam.
Ez most arra van, hogy a pincéreknek kb. bért se fizessen a fõnök, mert a kedves vendég ezt is kénytelen hozzátenni?
Màs sem kap 10-15% borravalókat, csak mert a munkáját végezte.
Itt miért döntik el automatikusan, hogy márpedig ez nekik jár?
Nem igazán értem az egészet.
Nem úgy kéne kialakítani az árakat, hogy az ne csak az ételek előállítását fedezze, hanem az egyéb működési költségeket is?
Hát de bőven nem csak az ételek előállítását fedezi, piszok nagy a rátett haszon így is.
Szlovákiába szoktam átmenni kajálni, 5 euróért olyan levest és második fogást kapok, hogy degeszre eszem magam, és finom is. (Pont legutóbb húsleves gazdagon és egy csirkehúsos második volt.)
Nálunk nagyon el van b@szva valami, itthon elvből már nem éttermezek, átlépi nálam a határt.
A szervizdíj nem egyenlő a borravalóval. Ameddig a borravaló csak a pincéré addig a szervizdíjból az összes dologzó kap.
És jó nagy baromság...egy normális árképzésnél számolni kell a bérekkel is, nem külön százalékot felszámolni, hogy a vendég többet fizessen
Még véletlen sem magyar találmány, majdnem minden országban létezik (Kivéve az elmaradott, balkáni helyeket), ez NEM a borravalót jelenti, hanem egy csomó plusz költséget, ami nem az élelmiszerek ára illetve elkészítése direkt, hanem egyéb járulékok.
Föleg azért került bevezetésre eredetileg, hogy a vendégeknek is észrevehetö legyen, hogy nem csak nyersanyagokkal kell számolni.
Én Olaszországban láttam, máshol nem. Pár hónapja voltam Szlovéniában, nekem nem rémlik onnan se.
Amúgy azért van külön számlázva, mert kevesebb rajta a munkáltatói adó. Én sem szeretem, keresem azokat a helyeket, ahol nincs, de szinte már nimcs is ilyen hely. Akkora a drágaság, hogy pár óra alatt simán el lehet tapsolni egy-másfél napi fizetést, úgy, hogy igyekszik az ember az étlapról az olcsót választani, és meg jól se laktunk a végén :D én nem tudom, hogy lehetnek ennyire tele a vendéglátó egységek, mert botrányosak az árak tényleg, és akkor meg apró betűvel oda van írva, hogy plusz 13-15%
Amúgy ki lehetne írni úgy az árakat, hogy benne van a szervizdíj, és csak a számlan részletezni. Hiszen az áfát is beleírják az árakba eleve. De nyilván ez a megtévesztés része mert így olcsóbbnak hiszed az ételt, vagy fel se tűnik, hogy mit írtak a lap aljára apró betűvel.
De ez a megtéveszteses jatszma nem biztos, hogy beválik hosszú távon. A Blaha közeleben volt egy új söröző, iyen tipikus fancy hely, egyszer voltam ott de nem lehetett kiigazodni az árakon, mert valahogy másfél deci ára volt a sörre kiírva,meg nem tudom már, de a kiíráson is már látszott hogy furcsa valami, és végül a számla nagyon sok volt, mert volt meg szervizdij is persze, meg az így úgy összerakott árak, aminek a kiíráshoz csak messziről volt köze. Nem csaltak szó szerint, "csak" szándékosan megtévesztő volt, hogy olcsóbbnak tűnjön, mint amilyen. El is gatároztam, hogy többet ide nem megyek, és láttam, hogy pár hónap utan le is húzták a rolót. Talán a fél évet
se élték meg, pedig sok pénz volt már a designban is. De úgy látszik, a megtévesztés nem vezetett visszajáró klientúrához, mily meglepő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!