Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Étteremben felszolgálàsi...

Étteremben felszolgálàsi díjról vélemények?

Figyelt kérdés

Ez magyar találmány?

Nem esküdnék meg, hogy máshol soha nincs, de ilyen gyakran mint Mo-n én nem láttam.

Ez most arra van, hogy a pincéreknek kb. bért se fizessen a fõnök, mert a kedves vendég ezt is kénytelen hozzátenni?

Màs sem kap 10-15% borravalókat, csak mert a munkáját végezte.

Itt miért döntik el automatikusan, hogy márpedig ez nekik jár?

okt. 30. 23:20
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
75%
Egyáltalán nem magyar találmány, sok országban van. Ellenőrizni persze nem tudom, de pl. Gombos Edina mesélt 25%-os szervizdíjról Floridában.
okt. 31. 10:13
 12/24 anonim ***** válasza:
81%
#10 A MÜPA büféjében így írják ki az árakat. Az árlistán a fizetendő ár van, és csak a blokkon részletezik, hogy mennyi az alap és mennyi a szervízdíj. Amikor itt a GYK-n szóvá tettem, hogy máshol is ezt a gyakorlatot kellene alkalmazni, simán ŁÄh¨Ł>$ztek.
okt. 31. 10:32
 13/24 anonim ***** válasza:
71%
És a legszebb mikor úgy számol fel szervízdíjat, hogy ki sem hozza.
okt. 31. 10:35
 14/24 anonim ***** válasza:
82%
#13 Ez igaz, így van a MÜPA büféjében is, sorba állok, elviszem egy pulthoz és állva megiszom a kávém. Viszont az ár még mindig kedvezőbb, mint sok más színházban vagy hangverseny helyszínen.
okt. 31. 10:39
 15/24 anonim ***** válasza:
82%
Tegnap pont ilyen helyen voltam hogy pulthoz kellett menni, onnan tálcaval elhozni, majd tálcát visszatenni, szemetet kidobni és 15% volt a szervizdíj ami nem tudom hol volt előzetesen feltüntetve, mert étlap egyáltalán nem volt.
okt. 31. 14:26
 16/24 anonim ***** válasza:
91%
Azért van, hogy az árak alacsonyabbnak látsszanak, mint amilyenek valójában.
okt. 31. 20:30
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Felháborítónak tartom. A boltban sem külön fizetem a pénztáros meg a takarító munkáját, hanem minden költségük bele van számolva az árakba.

Ahhoz hasonló nekem ez a szervízdíj, mint amikor az USA-ban csak a pénztárnál adják hozzá az árakhoz az ÁFA-nak megfelelő adójukat, a kiírt árakban nincs benne.

Szóval szimpla megtévesztés, sürgősen meg kellene tiltani. Egyedül ott látom létjogosultságát külön számolni, ahol az asztalnál felszolgálás egy opcionálisan igénybe vehető plusz szolgáltatás, de amúgy megoldhatom magamnak is, és akkor nem kell fizetni.

nov. 1. 15:13
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
#17 Ez Taorminában egy kávézóban úgy működik, hogy ha a pultnál állva rendelsz, x összeget fizetsz és több nyelven ki van írva, hogy nem ülhetsz le. Ha ülve rendelsz, akkor y az ár, és mindkét árat jól láthatóan feltüntetik. Ez így tisztességes. És NINCS borravaló.
nov. 1. 17:21
 19/24 anonim ***** válasza:

@11 Az USA-ban teljesen standard a 20-25% borravaló, de más okokból. A borravalós melóknál nem kötelesek szövetségi minimálbért fizetni, csak óránkén 2.75 dollárt, ami konkrétan olyan, mintha Magyarországon 200 forintos órabérért dolgoznál.

Magyarországon a szervízdíj elterjedésének adózási okai is vannak, de én sem örülök neki túlzottan. 10 évvel ezelőtt még csak a kimondottan magas kategóriás éttermekben alkalmazták, ahol szerintem teljesen érthető. 8-10 fogás tányérszervízes kihordása, morzsafésűs tisztogatás, sommerlier, asztalhoz kiugró séf, rövid ismertető az ételről, satöbbi, azért elég más, mint kipakolni egy 2 személyes fritutálat. Mostanra olyan helyeken is előfordul, ahol pultnál rendel az ember.

nov. 2. 05:33
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

#19 Ha már mindenáron külföldi példát kell követnünk (egyébként nem kell) kövessük a japán és kínai példát, ahol borravaló nélkül is tisztességesen szolgálnak ki.

Mindazoknak a szolgáltatásoknak a díját, amit felsoroltál a második bekezdésben, szintén be lehet építeni az árba.

nov. 2. 11:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!