Étteremben dolgozom, a kidobásra váró ételeket sem vihetem haza. Ebben mégis mi a logika?
Vállalati étkezde. A helyszín Hollandia, de ez talán nem fontos.
Van, hogy megmarad az aznapi főtt-sült menüből, annak az a standard sorsa, hogy este záráskor megy a zöld kukába. Illetve, csomagolt élelmiszert sem adhatnak el a lejárati dátumon túl, tehát olyankor az is a szemétbe megy.
De nem szabad hazavinni. Tegnap elvettem a szemétbe tartó dolgok közül két csomag aznapi lejaratú salátát, amikor mentem haza, a menedzser észrevette, és rámszólt, hogy ezt tilos, és ki kellett dobnom.
Tudom, ez sok étteremben és étkezdében így van, de mégis mi benne a logika?
34: Nem, ez nem így van. Nálunk kétféle dolog megy a szemétbe: 1. A nap végén, ami megmaradt a vendégeknek készült napi sült-főtt menüből. 2. Azon csomagolt dolgok, amiknek lejárt a szavatossága.
Nem a dolgozók döntik el, hogy mi alkalmas kidobásra.
Valóban nem - de beleszólhatnak, hogy mit adnak el, milyen intenzitással, milyen metakommunikációval jelzik a vendégnek, hogy érdemes-e megvennie, vagy inkább hagyja a fenébe.
Nagyon is beleszólhatnak.
Lemarad a mondat vége sajnos, tehát újra.
Lefőzik a napi adagot. Van x rendelés az adott, kiszolgálják az x rendelést. A nap végén megmarad x-y mennyiség. Ebből sehogyan nem lesz x-y/2 vagy több. Attól nem fog megváltozni a forgalom negatív irányba, hogy a dolgozók hazavihetnek onnan bármit is. Sőt, pozitív irányú változás viszont elképzelhető, ha híre megy, hogy mennyire jófej az étterem. Vagy akkor ez nem érdeke az üzletvezetőnek? Durva, hogy miket tanítanak és hogy ezt elvileg (jövőbeli) diplomás emberek gondolkodás nélkül be is nyalják.
37: És ezt mégis hogy képzeled el? Hogy a pénztáros, vagy én a mosogató odaszólok a vendégnek, hogy "A helyedben én azt nem venném meg."? Egyrészt, ehhez nem kell, hogy lejáró szavatosságú legyen, anélkül is meg lehetne csinálni. Másfelől meg akkora hülyeség, mint hat ház.
39: Mondom, én még azt nem tudom megérteni, hogy ha havonta levonják az árat a kajára, akkor azt, amit a szünetben megeszek, miért nem vihetem haza, ha nekem úgy van kedvem? Miért feltétel, hogy ott, a munkahelyen belül, az egyik asztalnál küldve kell, hogy lemenjen a torkomon? Mi van, ha van egy olyan fóbiám, hogy csak munkaidőn kívül vagyok képes enni? (Nincs ilyenem, ez csak egy példa.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!