Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Szerintetek is embertelen...

Szerintetek is embertelen drága 800 forintért egy kis víz?

Figyelt kérdés

Debrecenben jártunk ma, nem tudom, hogy kinek mit mond az, hogy "Nagyerdő városrész". Ott sétáltunk, a gyerek megszomjazott és beszaladtam egy étterembe, pizza is volt, mindegy, beszaladtam egy fél liter ásványvizet vettem.

Naruraqa szénsavmentes ásványvíz volt fél literes. Azt mondta a pincér, 800 forint lesz. Megvettem de csak azért mert a gyerek szomjas volt, magamba olyan ideg lettem, ha én akartam volna venni magamnak, akkor amint kimondta, hogy 800 forint, megmondtam volna lehet, hogy mi a jó K anyjukat olyan drága? Én olyan 350-400 forintra gondoltam. Ugyanis a boltban egy fél literes 69 forint, egy fél literes naruraqa az 119 forint a boltban. A mekiben, meg más étteremben 350-400 Ft egy fél literes naruraqa víz.

Itt meg 800 Ft.

Szerintetek is embertelen 800 forintért egy fél literes naruraqa víz?

Nem volt szervízdíj a blokkon, direkt megnéztem. Így gondolom a borravalót elvárta volna.

2023. júl. 9. 22:14
1 2 3 4 5 6 7
 61/70 anonim ***** válasza:
100%

50-es: Sok helyen ettem már pizzát életemben, hát, nekem nem mindegyik ugyanolyan minőségű, és ez még a fagyasztott pizzákra is érvényes. Nem mondom, hogy a drága mindig jobb, de azért bennem is kétkedést kelt, hogy mennyire lehet élvezhető egy 800 Ft-os éttermi pizza, amikor a boltban is alig találni ilyen áron…

Ha nem tűnt volna fel, a Covid, infláció óta rengeteg vendéglátóhely zárt be, akik nem, azok közül is sokan küszködnek, az utóbbi pár évben nagyon nem érvényes általánosságban, hogy a „szemetek” lehúzzák az utolsó bőrt is a vendégekről, csak szeretnének valahogy talpon maradni. Ne hidd, hogy naiv vagyok, tudom, hogy sok helyen van piavizezés, kifogásolható minőségű alapanyagok felhasználása, egyebek, de hidd el, hogy vannak olyan helyek (nem sznob és nem méregdrága!), ahol azért nem 800 a pizza vagy xy kaja, hanem azért jóval több, mert a minőségből nem engednek.

Ja, igen, az meg mindig is megvolt, hogy xy helyen jóval drágább ez vagy az, de megnéznélek, hogy kimennél a Hungaroringre vagy egy zenei fesztiválra árulni, és ugyanannyiért adnád-e a piát, kaját, mint amennyi a kisvárosodba:-)

Azt értsd meg, hogy nem kötelező étterembe menni, ha meg mész, akkor válogasd meg a pénztárcád, ízlésed szerint! Úgy írsz, mintha kötelező lenne 6500 Ft-ért vacsorázni az xy helyen:-) Ha én megéhezek egy számomra drága környéken, nem fogok bemenni egyik étterembe se, sétálok tovább, keresek mást, de nem sopánkodok, hogy bezzeg egy faluban, kisvárosban jóval olcsóbb minden. Igen, én is örülnék, ha nem lennének így elszállva az árak, de most ez van, és tudatos tervezéssel lehet azért sokat faragni a költségeinkből.

2023. júl. 15. 09:55
 62/70 anonim ***** válasza:
24%
#61: Kár, hogy ebből az ostoba prolik egy szót sem értenek meg. Nem jutnak tovább annál, hogy ami az Ő gyári fizujukból nem jön ki az csalás, átverés, gagyiság.
2023. júl. 15. 19:22
 63/70 anonim ***** válasza:
100%
62-es: Az nem jó viszont szerintem, hogy elment ez a kérdés az egymás sértegetésébe. Én se gazdag, se szegény nem vagyok, nem spúrkodok betegesen, de nem is szórom a pénzt. Az ár-érték arány viszont nagyon fontos nekem.
2023. júl. 15. 19:52
 64/70 talpalos ***** válasza:
Ha visszakanyarodunk egy kicsit a vízre
2023. nov. 13. 14:53
 65/70 talpalos ***** válasza:

Hoppá mellé nyomtam :D

Ha visszakanyarodunk egy kicsit a vízre ez nagyjából választ ad arra, hogy miért kerül ennyibe.

Nyilván van egy haszonkulcs smivel dolgoznak, ezt nem ismerjük.

Ha lejön a 800ft-os vízből az áfa és a beszerzési ár marad kb 550-600Ft.

Ezen felül bele van kalkulálva még pár apróság a teljesség igénye nélkül:

Egészségügyi hozzájárulás

Munkaerőpiaci járulék

Nyugdíjjárulék

Szakképzési hozzájárulás

Személyi jövedelem adó

Szociális hozzájárulási adó

Társasági adó

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kamarai hozzájárulás

Iparűzési adó

Építményadó/Bérleti díj

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Közteherviselési hozzájárulás

Munkabér

Rezsi

Pohárpénz

Ételeknél nőttek jobban az árak.. Nálunk rengeteg alapanyag olaszországból érkezik, aminek az euro alapú árképzésén nem igazán segít az infláció, sem a fuvardíj az elszállt üzemanyag árakkal.

Az étterem nyilván nem non profit szervezet, a vendégre kell hárítania a megemelkedett költségeket.

Az ipari rezsiárakba bele se menjünk :(

Nyilván nem kell sajnálni senkit, de el kell fogadni, hogy nem a gonosz milliárdos vállalkozók akarnak ílymódon kizsákmányolni minden kisembert.

Rengetegen be is zártak az elmúlt időszakban akik nem tudták kitermelni a többlet költségeket, pláne nem a visszaesett forgalomból.

2023. nov. 13. 15:19
 66/70 anonim ***** válasza:

65-ös!

Az a probléma, hogy az érthető, ha a boltban megvásárolható nyers alapanyagok árához képest az éttermi kész étel 5x-6x annyiba kerül. Sok energia és munka mire kész étel lesz. De a víz? Palackban megveszi, úgy ahogy van, kiviszi az asztalhoz. Miért nem elég dupla áron adni?

2023. nov. 13. 21:59
 67/70 talpalos ***** válasza:
Az éttermek haszna nagyrészt az italokból van. Azért drágább az ital, hogy az étel olcsóbb lehessen.
2023. nov. 13. 22:19
 68/70 talpalos ***** válasza:

Kiegészítés a 67-hez

Illetve semmi sem olyan egyszerű ha egy vendéglátó egység árairól beszélünk.. Olyan helyeken, amiket meg is éri üzemeltetni és vállalható profitot termelnek szerződni kell beszállítókkal is. Ha mondjuk olasz éttermet csinálsz és tudod, hogy rengeteg aperol spritz megy el lehet, hogy le tudsz szerződni 30%-al olcsóbban a minőségi proseccora egy beszállítóval, viszont akkor kizárólagosan tőle rendelhetsz. Legyen mondjuk a Coca, náluk vvan azt hiszem a naturaqua. Tök jó, hogy olcsóbban veszed a proseccot a konkurenciánál, viszont a víz lehet, hogy dupla áras. Anyagilag megérős a dráfább víz, mert költséghatékonyabb olcsóbban venni a proseccot ami drágább és amúgy is több fogy. Ezt is nyiilván a vendég fizeti meg, vagy nyer rajta ha aperolt fogyaszt. Nincs gyakran van olyan út amivel mindenki jól jár. Ez csak egy random példa volt, de például ez is egy tényező. Vagy hogy kötelező-e coca colás hűtőben tárolni az ő sz@rjaikat amik háromszor annyi ipari áramot fogyasztanak mint egy energiatakarékos, ami nyilván olcsó 😂

2023. nov. 13. 22:29
 69/70 anonim ***** válasza:

A naturaqua 627 mg/l-es ásványianyag tartalmát átlagban a magyar csapvíz kb hozza, az ország nagy részén elég kemény a víz. Sok helyen finom is. Az én városomban 200 valamennyi belőle 1000 liter, csatorna meg minden sallanggal 480 ft. Ha a csapból bubisan jöhetne, szerintem azt is megoldanák egy ezresből. Innen nézve kicsit soknak tűnik valóban az a 800 ft. Értem én, hogy beszerzésiár, ilyen díj-olyan díj, de kutya legyek, ha az étterem 400 forintért szerzi be darabját...ha annyiért adná is lenne rajta bőven haszna, különösen nyáron, amilyen tikkasztóak mostanában.

Kérdező, inkább vigyél mindig magaddal otthoni vizet, szódát, limonádét, szörpöt, teát, akkor nem lesz ilyen problémád.

2023. nov. 13. 23:25
 70/70 talpalos ***** válasza:

A naturaqua egyébként konkrétan csapvíz, gyárilag. Legalább is az volt, állítólag már szabályozták, de az ízén nem tűnt fel..

Felesleges amúgy pörögni és megfejteni, hogy mi miért annyi amennyi, vagy drága-e.

Ha viszik 800-ért, akkor ér 800-at. Éljen a kapitalizmus. Akinek drága, vagy nem éri meg az meg nem fogja megvenni.

2023. nov. 13. 23:49
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!