Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért tartsuk be az éttermi...

Miért tartsuk be az éttermi etikettet?

Figyelt kérdés

Én nagyon szeretem az etikettet. Ma egy jó nevű étteremben ebédeltem egy hölgy ismerősömmel.

Én betartottam amit gondoltam, amit ismertem, amit fontosnak tartottam.

Az étkezést a szalvéta megemelésével kezdjük. Bal kézben a villa, jobb kézben a kés. Ivás előtt megtörlöm a szalvétába a számat. Beszéd előtt lenyelem a falatot, az evőeszközt leteszem. (valójában mivel a szalvéta nem papír volt, azt is az ölembe kellett volna tegyem, de nem tettem, csak az asztalon hagytam) A kávéskanalat használat után lecsöpögtettem a csésze felett és úgy tettem a csészealjra. Nem döntöttem meg a leveses tálat, hogy az utolsó cseppet is kisajtoljam és mivel nem volt füle, így meg sem ittam. Betartottam, amiket gondoltam helyesnek.

Ezzel szemben a partnerem a kést átvette a bal kezébe, a jobb kezébe tette a villát, szúrta fel rá a kaját, de miután felszúrta, meg is fordította, hogy kanálszerű lett, értitek. Szalvétát csak az étkezés végén hasznát. A kávéskanalát lenyalta. Még rágás közben kezdett mondatot és az evőeszközzel gesztikulált...

És én néztem és így ment fel a vérnyomásom. Megfogadtam már, hogy néhány ismerősömmel csak alsókategóriás, utcabüfé szintű helyekre vagyok hajlandó beülni, most ezt benéztem.

De a kérdés lényege az, hogy valójában miért tartsuk be ezeket a dolgokat? Lehet, hogy ő csinálta jól? Hogy szrt mindenre és mindenkire és ő kényelmesen ült és evett és az a lényeg? És ha ő engem nem bántott, akkor én mit foglalkozom azzal, hogy ő hogyan eszik?

Szerintem fontos, hogy a betartsuk a szabályokat.

De végülis azok enyhülnek.... folyamatosan kopnak. Nekem jól esik...de lehet, hogy nincs is értelme?

2022. márc. 6. 21:09
1 2 3 4 5 6 7
 51/63 anonim ***** válasza:
#48: Te is tudod, hogy nem a balkezességről szól a dolog, hanem a hadonászásról, kaja maradékos pohárról, teli szájjal beszélésről.
2022. márc. 9. 20:18
 52/63 anonim ***** válasza:

"ha valaki nem ismeri azt a szabályt, hogy a pont elé nem teszünk szóközt,"

Ja, végülis 1-2 általánossal is lehet élni.

2022. márc. 9. 20:19
 53/63 anonim ***** válasza:
100%

"Konkrétan azt jelenti, hogy bérből és fizetésből él."

Nem, az azt jelenti, hogy egy suttyó paraszt. Semmi köze a pénzhez. Akár gazdag is lehet.

2022. márc. 9. 20:20
 54/63 A kérdező kommentje:

dee, én azért még kiállok amellett, hogy itt a jobb bal kéz felcseréléséről, az evőeszköz tartásáról, a villa kanálnak használatáról ugyanúgy szól, mint a hadonászásról, attól, hogy nem volt veszélyben az ingem.

Nem csak a nagyon gyakorlatias szempontok miatt, ahogy az korábban megtárgyaltuk. A proliság miatt, ahogy arról esett szó.

2022. márc. 9. 20:26
 55/63 anonim ***** válasza:
100%

"48: Te is tudod, hogy nem a balkezességről szól a dolog, hanem a hadonászásról, kaja maradékos pohárról, teli szájjal beszélésről"

De, erről szól, mert itt mindenki egyetértett abban, hogy teli szájjal beszélni még szétfröccsenteni a kaját a terítőn, az gáz. Arról beszélgettünk "vitaként" vajon miért olyan borzasztó dolog, ha valakit nem érdekelnek annyira semleges dgok, hogy ki melyik kezével vág, vagy lenyalja-e a krémet a kávéskanálról, ez a vita tárgya, nem a teli szájjal beszélés

2022. márc. 9. 20:28
 56/63 anonim ***** válasza:
Én meg elvből tiltakozom az ellen a szabály ellen, hogy a villát a bal kézbe kell fogni, a kést meg a jobba, pedig én is úgy csinálom. Próbáltam már fordítva is, de egyszerűen nem ment. Bal kézzel egyszerűen nem tudok vágni. Innentől kezdve egy balkezestől azt elvárni, hogy rendesen tudjon "szabályosan" enni, elég prosztóság. Nem vagyok épp mai gyerek, de már általános iskolában is furán néztünk volna a tanító nénire, ha beszólt volna valamelyik balkezesnek, hogy a másik kezébe tegye át a ceruzát.
2022. márc. 9. 20:34
 57/63 A kérdező kommentje:

jó, hagyjuk a balkezest béta témának :D

Akivel pl én voltam, full jobbkezes. Csak neki úgy kényelmes, hogy megcseréli.

(bárhol , bármikor, bármilyen társaságban...)

De sajnos egy másik barátom meg a kést fel sem veszi általában, csak jobb kézbe a villát azt kezdi bedúrni a kaját.... hát...tényleg van néhány barátom, akikkel most már max egy hambizóba vagyok hajlandó beülni.

(bár olyan is volt, hogy a hamburgert szétszedte és elemenként ette meg....jaaajjj az nem arra van, az egy fckng szendvics, miért nem rendelt akkor egy rendes főételt körettel.... sír a lelkem :(((

2022. márc. 9. 20:46
 58/63 anonim ***** válasza:

Jó, hagyjuk a balkezes témát, maradjunk ott, hogy pl. egy jobbkezes megcseréli a villát és a kést.

Ez ront a te evésélményeden, kérdező?

2022. márc. 9. 21:00
 59/63 A kérdező kommentje:
ront.
2022. márc. 9. 22:00
 60/63 anonim ***** válasza:
54%
Aki leprolizza a barátait, az meg ember megítélésén ront. Sokkal gázabb, mint a kés/villa felcserélése.
2022. márc. 10. 00:04
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!