Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért tartsuk be az éttermi...

Miért tartsuk be az éttermi etikettet?

Figyelt kérdés

Én nagyon szeretem az etikettet. Ma egy jó nevű étteremben ebédeltem egy hölgy ismerősömmel.

Én betartottam amit gondoltam, amit ismertem, amit fontosnak tartottam.

Az étkezést a szalvéta megemelésével kezdjük. Bal kézben a villa, jobb kézben a kés. Ivás előtt megtörlöm a szalvétába a számat. Beszéd előtt lenyelem a falatot, az evőeszközt leteszem. (valójában mivel a szalvéta nem papír volt, azt is az ölembe kellett volna tegyem, de nem tettem, csak az asztalon hagytam) A kávéskanalat használat után lecsöpögtettem a csésze felett és úgy tettem a csészealjra. Nem döntöttem meg a leveses tálat, hogy az utolsó cseppet is kisajtoljam és mivel nem volt füle, így meg sem ittam. Betartottam, amiket gondoltam helyesnek.

Ezzel szemben a partnerem a kést átvette a bal kezébe, a jobb kezébe tette a villát, szúrta fel rá a kaját, de miután felszúrta, meg is fordította, hogy kanálszerű lett, értitek. Szalvétát csak az étkezés végén hasznát. A kávéskanalát lenyalta. Még rágás közben kezdett mondatot és az evőeszközzel gesztikulált...

És én néztem és így ment fel a vérnyomásom. Megfogadtam már, hogy néhány ismerősömmel csak alsókategóriás, utcabüfé szintű helyekre vagyok hajlandó beülni, most ezt benéztem.

De a kérdés lényege az, hogy valójában miért tartsuk be ezeket a dolgokat? Lehet, hogy ő csinálta jól? Hogy szrt mindenre és mindenkire és ő kényelmesen ült és evett és az a lényeg? És ha ő engem nem bántott, akkor én mit foglalkozom azzal, hogy ő hogyan eszik?

Szerintem fontos, hogy a betartsuk a szabályokat.

De végülis azok enyhülnek.... folyamatosan kopnak. Nekem jól esik...de lehet, hogy nincs is értelme?

2022. márc. 6. 21:09
1 2 3 4 5 6 7
 41/63 A kérdező kommentje:

egyébként érdekes kérdés, hogy mikortól sznob valami.

Sznob a, ha az ember kiöltözik az étkezéshez?

Le lehet vezetni kulturális szempontok szerint, hogy hogyan alakult ki és miért jó úgy enni, milyen lelki magasságokba emelkedhetsz egy étkezés során.

Valójában a sznobság definíciója a definiáló proliságától függ. Talán.

2022. márc. 8. 15:14
 42/63 anonim ***** válasza:
100%

"végülis átalakul a szokásrendszer"

Persze, folyamatosan átalakul, hiszen az életünk is folyamatosan változik: amikor megjelentek a mobiltelók, akkor jelentek csak meg a mobilozással kapcsolatos illemszabályok, stb. De eltűnni nem fog az egész, mindig lesznek dolgok, amikre azt fogjuk mondani, hogy de gáz már úgy csinálni (vagyis nem illendő).

2022. márc. 8. 15:19
 43/63 anonim ***** válasza:
63%

37 válaszolóval érték egyet .

Te nekem egy kicsit sznobnak tűnsz kérdező a hierarchia együtt.

2022. márc. 9. 04:32
 44/63 anonim ***** válasza:
23%

"37 válaszolóval érték egyet ."

Melyik 37-tel?

A helyesírás is olyan, mint az illemtan. Pl. ha valaki nem ismeri azt a szabályt, hogy a pont elé nem teszünk szóközt, az még nem olyan nagy ügy, hiszen a mondat jelentését nem befolyásolja, ezért kevésbé tűnik értelmes szabálynak (pedig van értelme: hogy kevesebb leütés legyen a szöveg). Viszont az a szabály, hogy a sorszámok után pontot teszünk, meg az, hogy kell-e névelőt használni vagy nem, már a jelentést is befolyásolja:

37 válaszolóval = harminchét válaszolóval (37-tel)

a 37. válaszolóval = a harminchetedik válaszolóval (a 37.-kel),

úgyhogy akkor legalább ezeket tartsuk már be, nem? :)

2022. márc. 9. 06:32
 45/63 anonim ***** válasza:
83%

"Ez nem nehéz, ez nem kényszer. Ez egy természetes dolog, ha az ember megszokja"

De azt kell megértened, hogy mivel a többséget egyáltalán nem érdekli, hogy a másik fél melyik kezével fogja meg a villát vagy lenyalja-e a kanalat, ezért ők maguk nem követik ezeket a szokásokat, és nem is adják tovább, így az ő gyerekeiknek már nem megszokott, nem természetes, és inkább kellemetlen lenne evés közben görcsösen ragaszkodni az ilyen dolgokhoz, semmint állandóan azt figyelni, az etikett szerint eszik-e az ember.

Mert, ismét kérdem, a te életedhez és evésélményedhez milyen pluszt ad hozzá, ha valaki jobb kézzel Vág a bal helyett?

Nem proli valaki azért, mert nem ragaszkodik görcsösen olyan dolgokhoz, ami kb. senkit nem érdekel. Feltehetően, te is elkövetsz az életben olyan dolgokat, amelyeket mások illetlenek vagy szokatlannak találnak.

2022. márc. 9. 07:53
 46/63 anonim ***** válasza:
100%

"azt kell megértened, hogy mivel a többséget egyáltalán nem érdekli, hogy a másik fél melyik kezével fogja meg a villát vagy lenyalja-e a kanalat"

Ez azért erősen függ attól is, hogy milyen körökben forog valaki. Ha a potenciális üzletfeleire rossz benyomást tesz azzal, hogy nem ügyel a részletekre, akár több milliós üzletektől is eleshet.

2022. márc. 9. 16:49
 47/63 anonim ***** válasza:
33%

"azt kell megértened, hogy mivel a többséget egyáltalán nem érdekli, hogy a másik fél melyik kezével fogja meg a villát vagy lenyalja-e a kanalat"

Akkor a többség elég proli.

2022. márc. 9. 16:50
 48/63 anonim ***** válasza:
100%

47-es, miért proli az, akit nem érdekel, hogy valaki jobb vagy bal kezével vág-e?

Ez inkább beteges görcsösség. Nem normális, ha ennyire tök mindegy dolgok neked kellemetlenséget okoznak. Elég sz*r lehet így élni.

2022. márc. 9. 17:23
 49/63 anonim ***** válasza:
64%

Miért baj az, ha valaki (a többség) proli? Az nem egy rossz tulajdonság, hanem egy állapot. Konkrétan azt jelenti, hogy bérből és fizetésből él.

Elég kevés arisztokrata van Magyarországon.

2022. márc. 9. 17:45
 50/63 A kérdező kommentje:

Ebbe a proli - arisztokrata dologba léccci ne menjünk bele. :D

A proli köznapi jelentése kvázi az, hogy faragatlan, műveletlen, esetleg amellett tudálékos és arrogáns.

Viszont érdeklődve olvasom a diskurzust, szóval folytassátok a beszélgetést.

2022. márc. 9. 17:50
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!