Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért tartsuk be az éttermi...

Miért tartsuk be az éttermi etikettet?

Figyelt kérdés

Én nagyon szeretem az etikettet. Ma egy jó nevű étteremben ebédeltem egy hölgy ismerősömmel.

Én betartottam amit gondoltam, amit ismertem, amit fontosnak tartottam.

Az étkezést a szalvéta megemelésével kezdjük. Bal kézben a villa, jobb kézben a kés. Ivás előtt megtörlöm a szalvétába a számat. Beszéd előtt lenyelem a falatot, az evőeszközt leteszem. (valójában mivel a szalvéta nem papír volt, azt is az ölembe kellett volna tegyem, de nem tettem, csak az asztalon hagytam) A kávéskanalat használat után lecsöpögtettem a csésze felett és úgy tettem a csészealjra. Nem döntöttem meg a leveses tálat, hogy az utolsó cseppet is kisajtoljam és mivel nem volt füle, így meg sem ittam. Betartottam, amiket gondoltam helyesnek.

Ezzel szemben a partnerem a kést átvette a bal kezébe, a jobb kezébe tette a villát, szúrta fel rá a kaját, de miután felszúrta, meg is fordította, hogy kanálszerű lett, értitek. Szalvétát csak az étkezés végén hasznát. A kávéskanalát lenyalta. Még rágás közben kezdett mondatot és az evőeszközzel gesztikulált...

És én néztem és így ment fel a vérnyomásom. Megfogadtam már, hogy néhány ismerősömmel csak alsókategóriás, utcabüfé szintű helyekre vagyok hajlandó beülni, most ezt benéztem.

De a kérdés lényege az, hogy valójában miért tartsuk be ezeket a dolgokat? Lehet, hogy ő csinálta jól? Hogy szrt mindenre és mindenkire és ő kényelmesen ült és evett és az a lényeg? És ha ő engem nem bántott, akkor én mit foglalkozom azzal, hogy ő hogyan eszik?

Szerintem fontos, hogy a betartsuk a szabályokat.

De végülis azok enyhülnek.... folyamatosan kopnak. Nekem jól esik...de lehet, hogy nincs is értelme?

2022. márc. 6. 21:09
1 2 3 4 5 6 7
 11/63 A kérdező kommentje:

jól alakult, nem szóltam le, nem is utaltam rá. És ahogy körbenéztem az étteremben, hát...nem volt sokkal jobb a látvány. Sajnos. Eddig nagyon kevésszer fordult elő, hogy egy helyen (ahol elvárható lett volna) mindenki tudta és betartotta az etikettet. Jó, különleges, talán szokatlan élmény volt, megszoktam már a lazaságot.

Nade szóval, igen, fontos az elfogadás, és nem szóltam le, de akkor is zavar és ha nem is fényévekkel, de legalább egy fényévvel távolabb áll.

2022. márc. 6. 22:11
 12/63 anonim ***** válasza:
100%

"tök jó lenne ezt egzaktul meghatározni"

Mármint mit?

2022. márc. 6. 22:24
 13/63 anonim ***** válasza:
82%

"ha egy krumplit a villádra szúrsz és teszel vele néhány finom mozdulatot nyomatékosítás végett, azzal nem fogsz senkit összefröcskölni. Mégsem illik. Tehát nem mindig van tényleges gyakorlati funkciója."

Dehogynem: ha nem hadonászol vele, nulla esély van rá, hogy leesik a villáról, belecsobban valami szószba, levesbe, stb., amitől minden olyan lesz, és/vagy akár legurul az asztalról, széttapossa, aki épp ott megy el melletted, stb., ha hadonászol vele, akkor meg lesz rá esély (még ha nem is olyan iszonyat nagy).

2022. márc. 6. 22:26
 14/63 anonim ***** válasza:
96%

Az ismerősöd egy-két dolgán simán átsiklottam volna, ha én vagyok ott helyetted. Mondjuk hogy a bal kezébe ment a kés, a jobba meg a villa, ez fel se tűnt volna. De mondjuk hogy tele szájjal beszélt, vagy az evőeszközzel hadonászott, az már engem zavart volna. Ha tényleg jó barátom (és nem ágyba akarnom vinni), akkor ezért szóltam volna neki.

Viszont egy mondatodat nem értem: "Az étkezést a szalvéta megemelésével kezdjük." Azt minek? Vagy úgy konkrétan mire gondolsz?

2022. márc. 6. 22:39
 15/63 anonim ***** válasza:
55%
Én otthon a négy fal között is elvárom, hogy a másik ne úgy egyen, mint egy disznő.
2022. márc. 6. 22:55
 16/63 anonim ***** válasza:
24%
dísznő? :)
2022. márc. 6. 23:09
 17/63 anonim ***** válasza:
33%

Talán erre gondol:

Szalvéta használata étteremben

Vedd fel a szalvétát, amint leültél

Amint helyet foglaltál az étteremben, a következő dolog, amit tenned kell, hogy elveszed a szalvétát a tányér közepéről vagy mellőle. A szalvétát egyszerűen csak hajtsd szét, és tedd az öledbe. Itt kell tartanod addig, amíg szükséged lesz majd rá. Szánj időt a szalvéta kibontására mielőtt az öledbe teszed.

[link]

2022. márc. 6. 23:11
 18/63 anonim ***** válasza:
100%
#16: disznó :D
2022. márc. 6. 23:29
 19/63 anonim ***** válasza:
100%
Ha valaki a damaszt szalvétát nem jól hajtogatja az ölébe, még elnézhető, na de az evőeszközzel való hadonászás, teli szájjal beszélés, poháron kaja maradék hagyása nálam veri a biztosítékot.
2022. márc. 6. 23:31
 20/63 anonim ***** válasza:
82%

Teliszajal nem beszélünk ,és nem hadonászunk villával ez alap.több mellékes.

És túl modoros felesleges én csak ezt 2 dolgot tartom be.

Kávét nem iszom és szalvéta csak az étkezés végén használom vagy a fogás végén.

Javaslom akkor senkivel ne menj étterembe ,menj egyedül.

2022. márc. 7. 05:54
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!