Miért tartsuk be az éttermi etikettet?
Én nagyon szeretem az etikettet. Ma egy jó nevű étteremben ebédeltem egy hölgy ismerősömmel.
Én betartottam amit gondoltam, amit ismertem, amit fontosnak tartottam.
Az étkezést a szalvéta megemelésével kezdjük. Bal kézben a villa, jobb kézben a kés. Ivás előtt megtörlöm a szalvétába a számat. Beszéd előtt lenyelem a falatot, az evőeszközt leteszem. (valójában mivel a szalvéta nem papír volt, azt is az ölembe kellett volna tegyem, de nem tettem, csak az asztalon hagytam) A kávéskanalat használat után lecsöpögtettem a csésze felett és úgy tettem a csészealjra. Nem döntöttem meg a leveses tálat, hogy az utolsó cseppet is kisajtoljam és mivel nem volt füle, így meg sem ittam. Betartottam, amiket gondoltam helyesnek.
Ezzel szemben a partnerem a kést átvette a bal kezébe, a jobb kezébe tette a villát, szúrta fel rá a kaját, de miután felszúrta, meg is fordította, hogy kanálszerű lett, értitek. Szalvétát csak az étkezés végén hasznát. A kávéskanalát lenyalta. Még rágás közben kezdett mondatot és az evőeszközzel gesztikulált...
És én néztem és így ment fel a vérnyomásom. Megfogadtam már, hogy néhány ismerősömmel csak alsókategóriás, utcabüfé szintű helyekre vagyok hajlandó beülni, most ezt benéztem.
De a kérdés lényege az, hogy valójában miért tartsuk be ezeket a dolgokat? Lehet, hogy ő csinálta jól? Hogy szrt mindenre és mindenkire és ő kényelmesen ült és evett és az a lényeg? És ha ő engem nem bántott, akkor én mit foglalkozom azzal, hogy ő hogyan eszik?
Szerintem fontos, hogy a betartsuk a szabályokat.
De végülis azok enyhülnek.... folyamatosan kopnak. Nekem jól esik...de lehet, hogy nincs is értelme?
Egy tuskó paraszt az ismerősöd. Kisgyerekkorban szokás megtanulni a kés és villa használatát. A szánkat meg megtöröljük ivás előtt, mert rohadt gusztustalan a poháron virító pörköltszaft vagy áfonyalekvár.
Teli szájjal beszélni is gusztustalan és érthetően nem is igen lehet.
Keress igényesebb ismerősöket vagy menj velük a sarki késdobálóba. Ott amúgy is kötelező elem a proli viselkedés.
jó igen, mondom, van néhány ismerősöm ,akikkel nem járok patinásabb helyekre, most viszont mégis így jött ki a lépés.
De pont ez a kérdés: szokás megtanulni, te megtanultad, én megtanultam, ő nem. De valójában miért szokás? És ha valaki nem tanulta meg, akkor az miért baj?
Szóval valójában a társadalomba való illeszkedés miatt fontos?
De mivel úgyis felbomlik a társadalmi szabályrendszer, így már lehet nem is az?
De igen, van értelme. Pl. az evőeszközzel hadonászni azért nem illik, hogy ne fröcsköljük szanaszéjjel a spagettiszószt a villánkról.
Az a baj, hogy manapság sokan eleve úgy nőnek fel, hogy már a szüleik is szarnak mindenre, amit "illik" csinálni, mert a nagy szabad(os)ságban rosszul vannak mindennek a gondolatától is, amit kötelező megtenni, amit meg kell tenni - és amit "illik", merthogy az a következő ebben a sorban. (Nézz csak körül itt, a gyk-n...) Pedig aki belenő, hogy mit hogyan illik, annak nem lesz furcsa, annak ugyanolyan természetes lesz nem hadonászni az evőeszközökkel, mint amilyen ennek a nőnek volt hadonászni.
"De valójában miért szokás? És ha valaki nem tanulta meg, akkor az miért baj?"
Nekem azért baj, mert nem fogok együtt mutatkozni egy olyan emberrel, aki képtelen normálisan étkezni egy étterembe. Pont. Égő. Még a családomnak sem mutatnám be, össze sem jönnék vele.
"a társadalomba való illeszkedés miatt fontos?"
Igen, pontosan.
"De mivel úgyis felbomlik a társadalmi szabályrendszer, így már lehet nem is az?"
Nem bomlik az fel. Amíg az emberek társadalomban élnek, ráadásul úgy, hogy vannak szegények meg gazdagok is, akik nem nagyon vegyülnek egymással, főleg nem bármilyen eseményeken, addig szabályok is lesznek, mert a szabályok jók, segítik a zökkenőmentes létezést a többi ember között.
"De mivel úgyis felbomlik a társadalmi szabályrendszer, "
Nem bomlik fel és soha nem is fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!