Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért tartsuk be az éttermi...

Miért tartsuk be az éttermi etikettet?

Figyelt kérdés

Én nagyon szeretem az etikettet. Ma egy jó nevű étteremben ebédeltem egy hölgy ismerősömmel.

Én betartottam amit gondoltam, amit ismertem, amit fontosnak tartottam.

Az étkezést a szalvéta megemelésével kezdjük. Bal kézben a villa, jobb kézben a kés. Ivás előtt megtörlöm a szalvétába a számat. Beszéd előtt lenyelem a falatot, az evőeszközt leteszem. (valójában mivel a szalvéta nem papír volt, azt is az ölembe kellett volna tegyem, de nem tettem, csak az asztalon hagytam) A kávéskanalat használat után lecsöpögtettem a csésze felett és úgy tettem a csészealjra. Nem döntöttem meg a leveses tálat, hogy az utolsó cseppet is kisajtoljam és mivel nem volt füle, így meg sem ittam. Betartottam, amiket gondoltam helyesnek.

Ezzel szemben a partnerem a kést átvette a bal kezébe, a jobb kezébe tette a villát, szúrta fel rá a kaját, de miután felszúrta, meg is fordította, hogy kanálszerű lett, értitek. Szalvétát csak az étkezés végén hasznát. A kávéskanalát lenyalta. Még rágás közben kezdett mondatot és az evőeszközzel gesztikulált...

És én néztem és így ment fel a vérnyomásom. Megfogadtam már, hogy néhány ismerősömmel csak alsókategóriás, utcabüfé szintű helyekre vagyok hajlandó beülni, most ezt benéztem.

De a kérdés lényege az, hogy valójában miért tartsuk be ezeket a dolgokat? Lehet, hogy ő csinálta jól? Hogy szrt mindenre és mindenkire és ő kényelmesen ült és evett és az a lényeg? És ha ő engem nem bántott, akkor én mit foglalkozom azzal, hogy ő hogyan eszik?

Szerintem fontos, hogy a betartsuk a szabályokat.

De végülis azok enyhülnek.... folyamatosan kopnak. Nekem jól esik...de lehet, hogy nincs is értelme?

2022. márc. 6. 21:09
1 2 3 4 5 6 7
 31/63 anonim ***** válasza:
79%

"És nem tudom egyébként, hogy mi a szabály, balkezesként meg lehet e cserélni az evőeszközöket....

Viszont szerintem meg lehet tanulni minden kézzel mindent csinálni."

Meg lehet, ha kell, de mi értelme azon kívül, hogy szerinted "illik"? De most komolyan, megértem, hogy zavar, ha valaki tele szájjal beszél evés közben és látod a szétrágott kaját a szájában, de miben zavar az, hogy jobb vagy bal kézzel vágja-e fel a húst?

Nem véletlen, hogy az etikett kezd kihalni, pont azért, mert sok dolognak semmi értelme, és elmúltak már azok a korok, mikor mindig mindenki azt nézte, mit gondol a másik.

Neked pl. milyen személyes pluszt ad az életedhez az, hogy szívesen lenyalnád a kanalat ugyan, de nem teszed? Finomabb lesz a menü? Olcsóbb a kávé? Nem. Elhiheted, az égvilágon senkit nem érdekelne, hogy lenyalnád, most így belegondolva, soha nem néztem még étteremben, ki nyalja le a kávéskanalat és ki nem, észre sem vettem.

2022. márc. 8. 11:51
 32/63 anonim ***** válasza:
100%

29 én meg az arcom mindkét felét jobb kézzel borotválom, attól függetlenül, hogy mind a két kezemmel tudok folyékonyan írni.

27 voltam.

2022. márc. 8. 11:59
 33/63 A kérdező kommentje:

Na pont ez a kérdés. :D

Nyilván engem érdekel és érdekelni is fog mindig, mert gondolom így neveltek.

És egyébként is fontosnak tartom a szabályokat és a hierarchiát.

De szeretnék elfogadó lenni másokkal. Amit persze megtehetek úgy is, hogy nem értem, de szeretném érteni, szeretném tudni, hogy ki, mit gondol.

Tehát tényleg az a kérdés, hogy hol válik el a modorosság a fontos illemtől.

Pl elvileg fagylaltot sem illik nyalni az utcán, hanem a tölcsérből kicsi kanállal illik kanalazni.

Szerintem nincs ember, aki ezt betartja. Vagy van mégis? Vagy a közegtől függ minden? Lehet, ha Magyarhomorog főterén az Erzsi nénitől vett fagylaltot így kezded el fogyasztani, mindenki idiótának néz, de ha Budapesten a Vörösmarty téren kezded el nyalni a fagylaltodat két nagykövet egy műkereskedő történész meg egy színházigazgató társaságában (most csak mondtam valamit) akkor azért leszel kinézve.

Tehát adva van egy szabályrendszer, ami folyamatosan kopik.

De ezt a szabályrendszert is bizonyos társaságban és bizonyos helyeken kell betartani.

(kérdőjel)

2022. márc. 8. 12:03
 34/63 A kérdező kommentje:
vagy nem is kopik, csak változik?
2022. márc. 8. 12:04
 35/63 anonim ***** válasza:
100%
Én szerintem a 25-ben teljesen jól megválaszoltam a látszólag továbbra is fennálló kérdésed a határt illetően. Példával élve esetedben ott a határ, ahol nem nyalod le a kanalad. Ez már a felesleges modorosság része szerintem, a többi nem, mert az ösztönből jön (ismétlem esetedben, ez mindenkinél egyéni mint ahogy mindenki). Ezért még sajnálni is lehet, fizetsz egy szolgáltatásért amit nem tudsz teljes mértékben élvezni, pedig az lenne a célja.
2022. márc. 8. 12:17
 36/63 A kérdező kommentje:

azért nem, mert nem rólam szól a világ.

igaz lenne amit írsz, ha a világ alapvetően önző lenne és mindenki azt csinálhatna, amit akar. De nem így van, bármennyire is úgy tűnik.

Az a mentalitás, hogy "nekem ne mondja meg senki, mert én így érzem jól magam" nem társadalombanélés kompatibilis.

És ezek az apró szabályoktól a törvényi rendelkezésekig terjednek.

Az, hogy nem rabolok ki idős néniket és nem nyalom le a kanalamat ugyanannak a skálának a két, egymástól nagyon távol eső pontja.

Ebben az értelmezésben.

Tehát nem helytálló az, hogy "én fizettem érte, nekem jól kell magam érezni"

Ha úgy választom meg a helyet, hogy az patinás, elegáns, előkelő, akkor nem állíthatok be este 7-kor rövidnadrágban és trikóban. Hiszen az öltözködésnek is van etikettje.

Sok étterem zakót biztosít az este zakó nélkül betérő vendégeinek, hogy amíg ott étkeznek, legyen rajtuk.

És jogosan utasíthatnak ki azért, mert nem úgy nézel ki, hogy kompatibilis vagy az étterem arculatával.

Jogosan utasítanak ki, ha nem tudsz úgy viselkedni, ahogy az elvárt. És ebbe beletartozik a kanál nyaldosása meg az evőeszközzel való gesztikulálás is.

Nem hozzám kell alkalmazkodni, hanem nekem kell alkalmazkodni a társadalomhoz.

A valódi kérdés ennek az alkalmazkodásnak a mértéke, változása és függvényei.

((nagyon zárójeles, hogy ha nem tudom élvezni azt, hogy éppen nem teszek meg valamit, az az én szegénységi bizonyítványom. Mint ahogy a magázódás is lehet könnyű és magától értetődő, ha hozzá vagy szokva. Tehát ha kezdetektől fogva hozzászoksz, hogy mindent evőeszközzel eszel, vagy hogy megtörlöd a szádat ivás előtt, akkor az neked kényelmes lesz. Míg rengeteg embernek kényelmetlen, hiszen egyáltalán nem szoktak hozzá, nem voltak ránevelve.))

2022. márc. 8. 12:32
 37/63 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem meg ott van a határ, amivel nem zavarsz másokat. Na nem úgy, hogy téged zavar, hogy a melletted ülő lenyalja a kanalát, mert azzal senkinek nem árt. De ha tele szájjal beszél, akkor köpköd, ha a villával mutogat, akkor arról lerepül a kaja, ha hangosan beszél, azt kénytelen mindenki hallgatni, ha meg felteszi a lábát a másik székre, akkor az a szék piszkos lesz.

Persze vannak olyan éttermek, ahol van dresszcode, öltöny, nyakkendő, koktélruha..., de ez nekem már a sznob kategória. Ezeknek is meglehet a létjogosultsága, de egy átlagos étteremben legfeljebb az a szabály, hogy normálisan kell felöltözni, mondjuk meztelen felsőtesttel nem szabad bemenni.

És a legtöbb éttermi szabály a praktikusságra épül. Még a pincérek szabályai is.

2022. márc. 8. 12:35
 38/63 anonim ***** válasza:
100%
25,35 vagyok. Én teljesen más oldalról közelítem meg a témát, nem jutott eszembe önzőség vagy a társadalom inkompatibilitás, csak az empátia. Tehát azért gondolom ezt, hogy mindenki viselkedjen úgy ami számára kényelmes és megszokott -persze addig míg égbekiáltó illetlenséget nem tesz, de már ezt is írtam- mert el tudom fogadni mindenféle előítélet nélkül, hogy igen van aki magáévá teszi a "cremát", van aki nem...stb.
2022. márc. 8. 13:04
 39/63 anonim ***** válasza:
100%

"az etikett kezd kihalni, pont azért, mert sok dolognak semmi értelme"

Vagy inkább csak nem tudunk róla, mert egyre kevésbé vagyunk jólneveltek...

"elmúltak már azok a korok, mikor mindig mindenki azt nézte, mit gondol a másik"

Amíg egynél több ember él a földön, addig ez mindig így lesz, nem fog elmúlni.

"az égvilágon senkit nem érdekelne, hogy lenyalnád"

De igen, engem pl. érdekelne és nyilván nem csak én vagyok így ezzel. Nem tenne rám jó benyomást, ha lenyalná a kanalat nyilvános helyen, ahol nem illik, mert bizonyos fokú neveletlenséget, nemtörődömséget mutat, amiből arra lehet következtetni, hogy máskor is szarik majd másokra, pl. rám is, ha közelebbi ismeretségbe keveredek vele.

2022. márc. 8. 14:10
 40/63 A kérdező kommentje:

25-35: megértem amit mondasz, meg amit gondolsz.

39: hajlamos vagyok veled egyetérteni inkább.

Egyre kevésbé vagyunk jólneveltek, de már ez is sok lesz egy két generációval később...tehát végülis átalakul a szokásrendszer

2022. márc. 8. 15:12
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!