Szerintetek milyen dolog az hogy egy vegán ismerősöm grill partira hív minket de nincs tekintettel a húsevőkre pl rám, mert mondta hogy húsra ne számítsunk?
#40: a kérdező semmilyen szénhidrátot nem eszik, tehát nem eszik alapból vegán ételeket.
Én pl. a zöldségeket zsíron szoktam párolni, mert sokkal egészségesebbek tartom, mint az olajat.
Én pl. elvböl nem használok növényi zsiradékot.
De most már értem:
Ha nekem van vegán vendégem, tekintettel kell lennem az elveire, és úgy készülni, hogy azokat az ételeket, amiket egyébként zsírral csinálok, csináljam meg anélkül is, mert ugyebár az elvek... Ha nem, akkor bunkó vagyok.
De ha én megyek vendégségbe egy vegánhoz, az én elveim akkor sem számítanak, akkor is én legyek tekintettel az ő elveire, és én a tálalt ételek között csipegessek valamit, amit megeszek, ha ilyen nincs, bámultam, ahogy a többiek esznek, különben bunkó vagyok.
Tehát a vegánok felsőbbrendűek, ezért kell minden esetben a nem vegánnak alkalmazkodnia, és kompromisszumot kötnie. De miért is?
"Tényleg?? Miért a vegán ételekben csak szénhidrát van??? Oké, nem eszik szénhidrátot. De zöldségeket sem??? Abban szerinted mennyi szénhidrát van?"
Zero carb diétá - tehát nulla szénhidrát. A zöldségben is van. Lényegtelen, hogy mennyi innentől kezdve.
"És fordított esetben meg szerintem ha valaki kifőz egy adag rizst (ami kB 10 perc) az senki elvével sem ütközik."
Vendéglátóként elsüllyednék szégyenemben, ha a vendégeknek csak egy adag rizset tálalnék (mondjuk én magamnak a rizset is zsírban pirítom le párolás előtt, az olaj ellenkezik az elveimmel, tehát ilyen alapon max főtt rizset kaphatna). De pillanatnyilag a kérdező szemszögéből ő még egy olyan adagnyit sem kap, ami belefér az étrendjébe. Egy kis grillezett sajtért például egyetlen állatnak sem kell meghalnia.
Ó, akkor elnézést, ezt nem tudtam. Hát én nagyon nem tartom ezt egészségesnek, de ez most nem fontos. Amennyiben tényleg így étkezik, így valóban nem tudna mit enni. Esetleg meglehetne próbálni a tofut (bár szerintem ez sem túl egészséges, mint ahogy az állati eredetű dolgok sem), az ellen nem lenne szerintem a vendéglátós akkor kifogása. Ennek is (a natúrnak) ugyanannyi a tápértéke mint a sajtnak, tehát nagyon minimális. Nem tudom hogy ez belefér-e a kérdezőnek. Mert ha a sajt belefér-e, akkor ennek is belekellene. Az meg hogy a sajtért nem kellett senkinek meghallgatása, az erős túlzás. Ugyanis a tehénnek csak akkor van teje, ha van kisbocija is, de ha az a boci fiú, azt egyből viszik a vágóhídra.
Abban igazad van, hogy csak sima főtt rizst nem akarnál feltálalni, viszont ha főzöl mellé valamilyen zöldséget, ami szintén minimális idő, hidd el egy vegán már nagyon fog neki örülni.
A kérdezőt meg megértem ha így nem akar elmenni a partira, viszont ehet előtte valamit otthon és úgy szerintem simán elmehet akár a társaság miatt. De azt ne várja hogy miatta húst készítsenek, mert ez ütközik az elveivel. Hidd el a vegán oknak nagyon undorító tud lenni a sajt meg a hús, amit egy nem vegán nem tud megérteni. Fordítva meg szerintem nincs olyan ember, aki a zöldségektől undorodna.
#44: nagyon sok húsevőt ismerik, aki útálja a zöldségeket, és a zöldségfogyasztása kimerül a sült krumpliban és a savanyú uborkában, na meg a töltött káposztában.
Én megeszem a grillezett zöldségeket (csak ne legyen olajban, mert az nekem ugyanaz, mint a vegánoknak a hús), de vannak, akik egyáltalán nem eszik meg a grillezett zöldségeket, még köretnek sem!
Én elmennék, és vinnék magammal megfelelő ételt magamnak. Ha ilyen szigorú lenne az étrendem, én nem várnám el másoktól, hogy mondjuk 50 emberből csak nekem külön főzzenek valamit, cserébe viszont elvárnám, hogy ne legyen az probléma, ha az otthonról vitt kajámat eszem. Hétvégén voltam egy születésnapon, ahol az egyik rokonom pont ezt tette, mivel előre tudta, hogy amit főztek bográcsban, abból ő nem ehet a diétája miatt, meg is beszélte a vendéglátóval, senkit nem zavart. Meg lehet ezt kulturáltan oldani, csak kommunikáció kérdése.
Egyébként az a baj ezekkel a szélsőséges étrendekkel, hogy túlságosan bekorlátozzák az embert. Az én étrendem is elég speciális, de néha meg tudom engedni magamnak, hogy ne tartsam be 100%-osan. Ha ésszel csinálom, még bajom se lesz tőle. A legtöbb étteremben, buliban találok magamnak olyan ételeket, amik nagyjából megfelelnek. Vegán vagy zerocarb étrenden ez sokkal nehezebb.
Gondolom, a vendégek nem mind vegánok. Ha a vendéglátót, vagy egyes vendégeket zavarja az, hogy a kérdező az általa vitt nem vegán ételt megeszi (ahogy egyébként is tenné, pl. otthon), akkor talán eleve nem kellene egy zerocarbert meghívni. Most komolyan, inkább ne egyen semmit?
Azt nem írta a kérdező, hogy tojást vagy tejterméket eszik-e. Ha igen, akkor a vendéglátónak beleférhetne az, hogy készít neki (esetleg más vendégeknek is, akik kifejezetten igénylik) grillezett sajtot, vagy a grillen alufóliában megsütött tojást. Vagy ha nem is ő készíti, legalább adhatna rá lehetőséget. Kompromisszumos megoldásnak nem lenne rossz ez sem. Ha mindegyik fenti lehetőségtől elzárkózik (ezt meg lehetne beszélni vele előre), akkor le lehet vonni a konklúziót és kihagyni a bulit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!