Szerintetek milyen dolog az hogy egy vegán ismerősöm grill partira hív minket de nincs tekintettel a húsevőkre pl rám, mert mondta hogy húsra ne számítsunk?
Elfajult ez a téma, pedig nagyon egyszerű a kérdés. Miért nem lehet elmenni az életben egyszer egy húsmentes partira az érdekesség kedvéért? Aztán utána a kérdező otthon annyi hússal tömi a fejét amennyivel csak akarja? Én is húsevő vagyok, de elmennék, megkóstolnám. Mi húsevők is gyakran eszünk húsmentes ételeket, szinte észre sem vesszük, tök természetes. Akkor hogy nem lehet kibírni egyetlen ilyen délutánt?
Nem hallottam még ilyen diétáról, hogy nem lehet zöldséget enni, de hát én sem tudhatok mindent. Ha semmilyen formában nem lehet, akkor az nettó hülyeség. pl. nem ehetsz falafelgolyót? Mert az pl. szerepelhet a vega listán, vagy bármilyen zöldség fasírt. Kérlek meséld el, hogy akkor mit lehet!
#31:
"Nem hallottam még ilyen diétáról, hogy nem lehet zöldséget enni, de hát én sem tudhatok mindent."
Pl. A ketogén diéta is ilyen. Bár ők nagyon minimálisan esznek, de az annyira minimális, hogy kb. egy ilyen grillpartin semmit nem ehet.
Még a klasszikus verzióban is 4:1 arány a fehérje/zsír: szénhidrát arány, de az újabb verziókban ez már eltolódik. Annak idején elsősorban az epilepszia gyógyítására fejlesztették ki. De ez az egyik legjobb fogyásra alkalmas diéta is.
Hiszti és provokáció. Komolyan, kérdező, mi a legrosszabb, ami történhet veled, ha egy délutánt olyan helyen töltesz, ahol nem adnak húst? Nem hinném, hogy néhány óra alatt éhen halsz.
Egy vegán számára a hús sütése egyenlő az állathasználat támogatásával, amit ő szeretne teljesen kizárni az életéből. Nem kell, hogy te is így gondolkozz. Attól, hogy egy pár órás grill partyn megkóstolsz 1-2 féle ételt, még nem fertőződsz meg vegánsággal. Nem azt kérték, hogy soha többet ne egyél húst, hanem előre szóltak, hogy ezen az egy délutánon nem lesz hús.
Az lenne a bunkóság, ha ezután te mégis követelnéd, vagy egész végig utálkoznál, amiért nincs a kedvednek megfelelő étel.
#32 A ketogén diéta lényege a tápanyag arányok (zsír-fehérje-szénhidrát) betartása. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet növényi ételeket enni. Egyes zöldségeknek olyan alacsony a szénhidrát tartalma, hogy akár nagyobb mennyiség is belefér a ketogén diétába. Ráadásul vannak vegán-ketogén ételek, amik tökéletesen megfelelnek a kijelölt arányoknak állati összetevők nélkül is. Ha a kérdezőnek csak ennyi lenne a problémája, felsorolhatna néhány zöldséget, amit szívesen grillezne és nem kellene amiatt a néhány óra miatt hisztizni. Ha mégis éhen marad, vesz egy grillcsirkét hazafelé és csak túléli valahogy.
#34: ez elvi kérdés is. Én húsevő vagyok (egyedül a marhát nem eszem meg, meg pár vadat, na meg persze a házikedvenceket), de szeretem a zöldségeket is. Viszont nem eszem gyors felszívódású szénhidrátokat, tehát olyan zöldségeket sem, aminek magas a glikémiás indexe. Illetve tésztát is csak teljes kiőrlésűt, vagy durumtésztát.
Ha hozzám jön vendégségbe egy vegetáriánus, vagy vegán, akkor külön odafigyelek, hogy olyan ételt tegyek elé, ami neki jó. Tehát nem fogom pl. elétenni a húslevest úgy, hogy kiszedem belőle a húst...
Ugyanígy, ha a mindenre allergiás unokahúgom jön, neki is külön kitalálom a menüt egészen a desszertig. Tehát nem arra hagyatkozom, hogy valamit csak talál.
Viszont akkor ugyanezt visszafelé is elvárom. Ha valaki meghív, akkor igenis legyen olyan kaja, amit megteszek, tehát ne marhapörkölt krumplival. És nem ragaszkodom a húshoz, de nehogy már nagyokat nyelve ott ücsörögjek, amíg más jót eszik.
OK, szóltak. Ergo megtehetem, hogy viszek magammal kaját. De ez belefér egy vegánnak? Van, aki be se engedi a húst a lakásába.
Na meg nem tudom... Nekem vendéglátóként megalázó lenne, ha az egyik vendégem elővenné az otthonról hozott kis dobozkáját, és abból kezdene enni.
80%-os még mindig nem érti.
Ha én elítélem az emberek megölését, de megengedem, hogy egy kannibál emberi testrészeket hozzon a grillpartimra, azzal indirekt módon támogatnám emberek megölését.
Elítélem, de közben megengedem. Ellentmondás.
Ha én ellene vagyok kutyák megölésének, de megengedném, hogy kutyákat süssenek a grillpartimon, azzal indirekt módon támogatnám kutyák megölését.
Elítélem, de közben megengedem. Logikailag következetlen. Ellentmondás.
Ha én vegánként elítélem az állatok szükségtelen megölését, de megengedem, hogy állatokat hozzon a partira, azzal indirekt módon támogatnám, és elítélném az állatok megölését.
Fogadjuk el az ellentmondást, legyünk logikailag következetlenek, ez az üzeneted. LOL
#36: de értem. De akkor ilyenkor mi van:
- a vendéglátó nem biztosít húst - elvi kérdés, megértem
- de semmi mást biztosít, csak zöldséget
- a kedves vendég viszont nem eszik semmilyen zöldséget
- de a kedves vendég nem is vihet magával olyan kaját, amit megeszik
De azért menjen el, és érezze jól magát??? Én biztos nem mennék. Nem azt mondtam, hogy mindenképp legyen hús! De azért valami legyen már, amit a vendég is megeszik, és ne csak bámulja a többieket, ahogy esznek!
Tény, hogy bonyolult így megfelelő ételt találni, de nem megoldhatalan. Ha a kérdező csak zöldségeket nem fogyaszt, de hüvelyeseket és olajos magvakat igen, akkor ezekből már lehet falafel szerű fasírtokat vagy akár grillen süthető lepényeket sütni. Szóba jöhet még a tofu, és különböző (nem gabona alapú) hús- és sajt helyettesítők.
Ha ezek mellett mégis van egy-két zöldség vagy saláta féle amit fogyaszt a kérdező, már teljes grill menüt lehet alkotni, teljesen vegánul.
Sok vegán megengedőbb a tejtermékekkel, mint a hússal, így ha azt nem is engedi be a házba, elképzelhető, hogy egy doboz grillezni való sajtot hajlandó megsütni a vendégének.
Hogy pontosan mit és miért nem fogyaszt a kérdező, azt nem tudom, de nem hiszem el, hogy minden egyes étkezésre kizárólag natúr (zöldségektől, fűszerektől, panírtól és minden nem állati eredetűtől mentes) húsokat eszik hosszútávon. Ha akarna, tudna kompromisszumot kötni, legfeljebb nem az összes ételből enne, csak 1-2 féléből.
#38: a hüvelyes nem zöldség?
A magvak valóban nem. De van benne szénhidrát. Olvashatták: zero carb diétát folytat. Tehát semmi zöldség, semmi magvak, semmi gabona. A húshelyettesítők is többnyire zöldségekből, vagy gabonából állnak.
A tofu szója. Abban is van szénhidrát.
Ami szóba jöhet a húsos kívül, az a tojás, a sajt, és a túró. Ez kompromisszum lehet. Már ha egy vegán hajlandó ilyen kompromisszumra.
Már ne is haragudj, de akkor szerintem el se menj a grill partira. Most komoly? Ők a bunkók mert nem készítenek neked húst??? Jaj te szegény.... Fél napig nem eszel húst és megáll a világ. Szerintem vendégségbe mész, ők szeretettel meghívottak a saját házukba, mégis miért várod azt, hogy húst készítsen neked, amikor ő valószínűleg undorodik tőle... Kiskirálynak érzed magad esetleg, hogy megvagy sértve ha valamiben neked kellene alkalmazkodni?? Az meg, hogy fordított esetben miért lenne elválás? Hát megmondom miért... Amíg te alapból eszel vegán ételeket (csak épp nem tudsz róla,mert nagyon sok van),és nem undorodsz tőlük, addig egy vegán nem eszik húst, mert undorodik tőle. Hát ennyi...
El sem hiszem, hogy lehetett feltenni ezt a kérdést... Bunkó az, aki így áll hozzá az egészhez, mint te, nem pedig az, aki saját otthonába szívesen hívta a vendégeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!