Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A vegán vagy a vegetáriánus...

A vegán vagy a vegetáriánus táplálkozás az egészségesebb?

Figyelt kérdés
2019. ápr. 30. 11:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
83%

Én vegetáriánus vagyok. Szerintem ez egészségesebb, de a vegàn pedig etikusabb.

De én pl a házi tojást és a házi mézet borzasztóan egészségesnek tartom, a vegànoknàl ez eleve kiesik.

2019. máj. 7. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim válasza:
45%

A vegán étrenddel kapcsolatban néhány megjegyzés (a vegetáriánus táplálkozással ilyen nincs probléma, ha valaki elegendő tojást és tejterméket fogyaszt, sőt kifejezetten egészséges - ha meg még a tengeri halak is beleférnek, akkor pláne).

Szóval, vannak tápanyagok, amelyek nem léteznek növényi eredetű táplálékban, ilyen például a B12 vitamin (kobalamin), aminek elég komoly hiánybetegségei vannak (idegkárosodás, demencia). Persze ki lehet vonni állati (heterotróf) egysejtűekből is, ha ez belefér valakinek a veganizmusába. Teljesen kihagyni viszont nem érdemes, mindenképp pótolni kell vitamintabletta formájában.

Amúgy nem csak az esszenciális tápanyagokat érdemes nézni, hanem a feltételesen esszenciálisakat is, mivel ezek nem mindig termelődnek elegendő mennyiségben a szervezetben.

Vagyis, mielőtt valaki áttér vegán étrendre, alaposan utána kell olvasnia a dolgoknak, összeállítani az étrendjét hétről hétre, odafigyelve a megfelelő makro- és mikrotápanyag bevitelre, és beszereznie a megfelelő táplálékkiegészítőket és vitaminokat. (Ez a "mindenevő" emberek számára sem ártana, a hiányos táplálkozásnak ezerféle formája van!)

2019. máj. 7. 20:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
35%

Utolsó, pont fordítva van. A mindenevő étrend számos civilizációs betegségére felelős és az emberek 70%-a vitaminhianyban szenved.

A vegán étrenden sokkal könnyebb hozzájutni az esszenciális makrókhoz viszont ami hatalmas plusz az hogy a vegán étrend sokkal több vitamint, ásványi anyagot, rostot, antioxidánst tartalmaz viszont 0% telített zsírt, koleszterint, transzzsirt (ami termeszetes úton csak az állati eredetű ételekben fordul elő). Nem tartalmaz antiobiotikumokat, GMO takarmányt, hormonokat, gennyet és állati baktériumokat...

Emellett nem ártana felcsapni a biológia könyvet, a b12 előállítására csak gombák s baktériumok képesek, sem a növények sem az állatok nem.

Az ember mint mindenevő állat termeszetes uton szüretlen vízből és a növényekkel bevitt föld maradványokat jutott b12-höz ahogy a növényevő és mindenevő állatok is. Mivel a vizet tisztítják a talajt pedig tönkretették az állattartás miatt ez már nem lehetséges.

Az állatokat dúsított takarmánnyal etetik vagy oltják, az emberek pedig sem állati sem növényi forrásból nem jutnak elegendő b12-hőt.

Ennek következtében pl a modern országokban a népesség jó 30-40%-a b12 hiányos, és minden ember számára javasolt lenne a kiegészítő fogyasztása.

Vesd össze pl Indiával ahol nem kezelik a talajt és a vizet úgy mint nálunk, a népesség 40%-a nem fogyaszt húst és nincs problémájuk a b12-vel.

2019. máj. 9. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
63%

Csak, hogy tisztázzuk, a vegan nem egy étrend, hanem egy életfelfogás, a vegan nem nem eszik, hanem a gazdasági értelemben nem fogyaszt semmit ami állati eredetű...

Tehát nem eszik húst, nem vesz bőrkabátot, lószőr ecsetet...

Ha 100%növényi étrended van, de veszel lószőr ecsetet, akkor max hibásan használod magadra a vegan szót, pedig nem vagy az...


A vegetáriánus szó pedig eredetileg növényi étrendet jelent, tehát a vegan étrend az valójában vegetáriánus étrend...

Vegetáriánus mellé lehet mindenféle szavakat pakolni, lakto, ovo, lakto ovo, semi stb, ezek meghatározzák, hogy te pl növényi étrendet evő vagy, aki azért eszik pl tojást (ovo)...

Tehát alapjáraton a kérdés is teljesen hibás.

2019. máj. 10. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
68%

B12 pedig egysejtűek termelik, az agyonvegyszerezet húst fogyasztók ugyan úgy hiányt szenvednek benne, mint a vegák...

Gyakorlatilag mindenkinek érdemes ezt kieggelbpótolni, vagy pedig azon kevesek, akik hozzájuthatnak tiszta természetes élő vízhez, abból tudják pórolni.

2019. máj. 10. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
35%

Teljesen egyértelműen a vegán étrend a jó, nem csak egészség miatt hanem a környezetnek is (ezt már tudósok is mondják egy ideje), és etikai okokból is. Ezek tényleg tényekre alapozottak, ha az egészség nem is egyértelműen bizonyított mindenkinek, a másik kettő mindig megállja a helyét.

A mindenevők csak azért ellenkeznek ilyen harciasan mert


1. ragaszkodnak a megszokott kajákhoz: ízekhez, textúrákhoz, kultúrához, mama főztjéhez, stb Érzelmi alapja a megszokás.


2. Szociális okok: ne kerüljenek szembe a családdal, barátokkal, stb. Ez tényleg nagyon nehéz és érthetően sokan nem akarják felvállalni.


3. Nem akarnak szembenézni azzal a sok felesleges szenvedéssel, környezeti kárral, egészségrontással stb ami eddigi értendjükkel okoztak, főleg azzal a részével amit azóta csinálnak mióta már tudták hogy mit okoznak vele, előtte sokkal megbocsáthatóbb a tudatlanság miatt. Ez is kemény.


4. A tej és húsipar hatalmas pénzeszközökkel rendelkezik (a vegán biznisz és “propaganda” ennek töredéke), és érthető módon féltik a pozíciójukat és a pénzükkel tesznek is a vegánság terjedésének lassítására. Kiderült hogy szponzoráltak egy csomó tudományos kutatást amik részeredményekkel és szándékos félreértelmezésekkel, a vegánságot alátámasztó eredmények elvetésével a mindenevést részesítik előnyben. Szponzoráltak egy halom laikusoknak szánt cikket is, és a nemrég lezajlott népszerű youtubeos vegán influencerek “why I’m no longer vegan” jelensége mögött egy-kettőről kiderült hogy az állt hogy lefizették vagy megfenyegették őket. Ezekkel aztán eszközöket adnak a mindenevők kezébe. Ők elkezdenek ilyen forrású cikkekel meg tudományos “eredményekkel” hadonászni, hiába egyértelműen befolyásoltak.



Ezekkel a legtöbb vegán tisztában van mert mindenevőkként kezdték ők is, saját magukon látták hogy mik miatt ragaszkodtak korábban a mindenevéshez. Ezek az ÉRZELMI okok azok amik miatt egy átlag mindenevő nem tud objektív lenni.


Ugyanígy vegán oldalon sem tudnak sokan objektívek lenni, mert ott is nagyon erős érzelmek közrejátszanak:


1. Ha már nagyon együttérzel az állatokkal, te meg tudtad tenni hogy abbahagyod a kínzásuk támogatását és látod hogy a környezeted ügyet sem vetve az egészre kétpofára tömi magába a húst/tejterméket/tojást az minimum nagyon elszomorító, ha még viccelődnek vele és az orrod alá is dörgölik az meg marha dühítő.


2. kiközösítettség érzés: általában sok baráttal/rokonnal szembe kell szállni a vegán életmód felvételéhez, ill rendszeresen szembesülsz azzal hogy sokan nem törődnek veled és az “igényeiddel” (pl amikor az étteremben az egyetlen húsmentes opció a rántott sajt és haveri társaságban arra kényszerülsz hogy hasábot vacsorázz csalamádéval)


3. sok áldozattal jár vegán életmódra térni és természetesen védi az ember azt amiért megdolgozott/megszenvedett. (amikor pl a dízelesek védeni kezdték a dízelbotrány után a saját kocsijukat, ez ugyanaz a jelenség)


Szóval itt sajnos szinte sosem tények mérkőznek meg egymással hanem csak érzelmek.


Szerintem (bár én is érzelmileg befojásolt vegán vagyok) a vegánságot támogató eredményeknek azért lehet jobban hinni mert nincs egy hatalmas iparág mögötte aminek érdeke lenne befolyásolni az eredményeket. Szóval emiatt nekem úgy tűnik kisebb az esély a befolyásoltságra.

2019. máj. 11. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 EAdri93 válasza:
0%
A legegészségesebb ha egyik sem leszek de ha a kettő közül választanod kell akkor légy vegetáriánus.. a vegán még tészát sem fogyaszt
2019. máj. 15. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim ***** válasza:
72%
Durum tesztát fogyasztunk minden fentartás nélkül. Ráadásul semmi különbséget nemérezni ízben durum és hagyományos tészta közt
2019. máj. 16. 07:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 anonim ***** válasza:
EAdri: alapból pl a legtöbb olasz tészta vegán (spaghetti, macaroni stb). Azon kívül szinte minden más tésztát meg lehet csinálni vegánra, tej helyett növényi tej (ha kell egyáltalán, legtöbbször vízzel készítve is észrevehetetlen a különbség), tojás helyett édes tésztához szétnyomott banán, almaszósz stb, sós tésztához (pl nokedli) lenmagliszt kell és meg is van.
2019. máj. 16. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!