A vegetáriánus életmód árt vagy jót tesz a szervezetnek?





"Kíváncsi lennék, a vegánok hány százaléka NEM eszik tofut, szejtánt, borsófehérjét, boltban kapható növényi tejeket és sajtokat, szendvicskrémeket, margarint (ezek mind erősen feldolgozott, csomagolt ételek)."
Itt szét kellene választani a szemetet a természetes ételektől.
A tofuval, sárgaborsóval vagy sárgaborsófehérjével, zöldség alapú 1-2 összetevős szendvicskrémmel, kesusajttal, szejtánnal (tönkölybúzafehérje) semmi gond nincs, mind egészséges és teljes értékű ételek, tartósítószer és ízfokozók, térfogatnövelők nélkül.
Attól, hogy 1-2 féle zöldséget krémmé pépesítenek és becsomagolnak, vagy attól, hogy a borsót/tönkölyt leőrlik még nem lesz "erősen feldolgozott" az adott termék.
Ha szerinted igen, akkor feltételezem hogy te semmilyen csomagolt ételt nem fogyasztasz, beleértve a liszteket, tésztákat, stb.-t.
A pálmaolajos termékekkel (melyeknek mondjuk a 95%-a mindenevők számára készült termék) vagy épp a növényi zsír alapú kencékkel (margarin, violife és egyéb hulladéksajtok) én sem tudok egyetérteni.
Bár ahogy én elnézem, a legtöbb vegán ezeket csak elvétve fogyasztja, nem napi/heti rendszerességgel, míg egy mindenevő pl. minden nap eszik szemét felvágottakat, sajtokat, tejtermékeket, készételeket.
"Mások meg mást mondanak. A WHO cherry-pickingen alapuló propagandaszövege minden tudományos alapot nélkülöz."
Eleve röhej, hogy a világ legrangosabb egészségügyi szervezete szerinted adatokat hamisít és minden tudományos alapot nélkülöz. Hagyjuk...
"Miután kiörvendeztük magunkat, hasonlítsuk már össze a tofu-szejtán-violife-szójafasírtevő vegánok étrendjét a kifejezetten egészségtudatos mindenevők étrendjével."
Az összehasonlítás teljesen irreális, mert nincs olyan vegán a világon, aki mint írtam, napi/heti rendszerességgel ilyeneket enne. A legtöbb vegán nagyon egészségtudatos és tudatosan mellőzi ezeket a termékeket.
Bár a tofu igazából egy teljes értékű, számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkező hagyományos ázsiai étel, így azt semmiképp sem sorolnám ide.
"A kérdés itt ugyanis az, hogy a hús, a tojás és a natúr tejtermékek károsak-e az egészségre"
Természetesen azok.
A vörös húsokról lásd a WHO állásfoglalását és számtalan más tanulmányt is.
A hem vas, és egyéb összetevők az állati ételekben fokozottan rákkeltőek.
Illetve nagyon káros még az állati ételekben természetesen úton jelen lévő telített zsírsavak (60-70-80%-ban csak ilyeneket tartalmaz az állati étel, vö. a növényiben 90%-ban csak egészséges, telítetlen zsírsavak vannak), koleszterin, hormonok (főleg tejtermékek, tojás, de a hús is sok hormont tartalmaz természetes úton), baktériumok, laktóz (tejtermékek), kazein (tejtermékek), stb.
Az állati termékek egészségtelensége nem abban rejlik, hogy feldolgozottak, hanem elsősorban a mértéktelenségben. A természetes mindenevők étrendjének 2-3%-át teszi ki csupán az állati termék, ez igaz az ember összes közeli rokonára.
Az emberi étrendben ez az arány teljesen eltolódott, 98% állati és kb. 2% növényi étel arányába a modern étrendet tekintve. Ez az ami tönkretesz bennünket.
Az állati eledel a majomféléknél mindig szükség kérdése: akkor vadásznak ill. esznek rovarokat, ha az egyéb, növényi táplálék szűkössé válik.
Szükségesnek viszont egyáltalán nem szükséges az ember számára állati termékeket fogyasztani; sőt; bizonyítottan egészségesebb ezeket mellőzni.
Viszont az az arány, amiben még nem káros az állati termékek fogyasztása max. a diétánk 2-3%-a. Olyan ember szerintem a földön nincs aki ehhez tartaná magát.
"De bizony, vegyük alapul azt a 10%-ot. Nem az számít, hogy mennyire ritka. A vegánok is "ritkák" a maguk 3-5%-os arányukkal."
Ez nettó hülyeség, és az összehasonlítások nem így készülnek.
A normál embereknél a 100% mindenkit magába foglal, ahogy a vegánoknál is az összes vegán jelenti a 100%-ot. Az teljesen irreleváns ilyen szempontból, hogy a vegánok a Föld lakosságának hány százalékát teszik ki,mint csoport a 100%-ból kell kiindulni.
Ha a mindenevők 100%-át veszem, abból 90% fix, hogy egészségtelenül étkezik. Ellenben ha a vegánok 100%-át veszem, azoknak 90%-a törekszik az egészséges, teljes értékű, hulladékmentes, környezetkímélő étrendre és életmódra.
"Lehet, hogy én is ritka vagyok, az ételeim túlnyomó része nyers és főtt zöldség. És eszem húst és tojást, néha egy kis vajat vagy jófajta sajtot is. Érdekes módon csak pozitív hatásokról tudok beszámolni. Nem cserélném le azt a kis állati eredetű ételt mindenféle feldolgozott szutyokra, szójára meg növényi sajtra meg gabonákra."
Itt az a baj, hogy nem látsz tovább a saját hülyeségednél.
A sajt, vaj, felvágott mind feldolgozott termékek, akkor is ha házi. Mindegy, hogy honnan származik, tele vannak hormonnal, baktériummal, telített zsírsavval, koleszterinnel, kazeinnel, és egyéb egészségtelen dolgokkal. Ha nem bio gazdálkodásból származik, akkor jó eséllyel szóján nőtt fel az állat (tény és való, hogy a mindenevők felelősek a Föld szójatermelésének 90%-áért, és ezzel az esőerdők kiírtásáért).
Ezeknél jóval egészségesebb venni egy marék mandulát, és házilag sajttá érlelni, vagy egyszerűen NEM kenni olajos-zsíros szarokat a kenyérre (vaj) amire az emberi szervezetnek semmi szüksége nincs.
Nem kell semmiféle csomagolt, szemét alternatívára váltani az eleve szemét termékeket, amit eszel, van annyi természetes, növényi alapanyag, amit otthon, mindenféle adalékanyag nélkül csodálatosan, sokszínűen fel lehet dolgozni - és 100x színesebb, változatosabb ízélményt lehet elérni vele mint az eleve egyforma, unalmas állati termékekkel. És persze nem utolsósorban - az egészségünknek is kedvezünk, ha a sok szemét állati termék helyett az antioxidánsokban, rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, omega zsírsavakban gazdag növényi alternatívákat választjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!