Laktóz érzékenység kialakulhat, néhány éve szigorú és talán felelőtlen Vegetáriánus életmód miatt? Tanácsokat szeretnék kérni hozzáértő személyektől!
Egy nagyon közeli, kedves ismerősömről megtudtam, hogy laktóz érzékeny. Nem így született, nem is gyerekkora óta jelent meg. 22 évesen jelentkezett nála(most 24), csalánkiütések formájában, és az orvos állapította meg a laktóz érzékenységet.
Még azt kell tudni, hogy 17 éves kora óta Nem eszik semmilyen állati eredetű terméket. Húst, és halat sem, semmit aminek köze van az állatokhoz. Állítása szerint a húsnak amúgy sem szereti az ízét se(és amióta magát tartja el, nem hajlandó halott állatokat enni... ). Szóval a laktóz érzékenység előtt 5 évig Vegetáriánus életmódot folytatott.
Emellett próbál egészségesen táplálkozni, de annyira nem sportol semmit, nem is szed semmi gyógyszer, viszont még csak vitaminokat se nagyon. Ellenben imádja a tésztákat, szóval elég sok tésztás ételt eszik állítása szerint. Sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt (hogy pontosan miket, azt nem tudom).
Én nem vagyok biológus, se orvos, nem annyira értek hozzá. De azt tudom hogy a szervezetben vannak elraktározott tápanyagok, enzimek, olyan dolgok, melyek a szervezetben komplex, egymásra épülő folyamatok lezajlásáért felelnek, szóval a szervezet egészséges működésének elengedhetetlen részét képzik. Ezek pedig ugyan úgy mint bármi más is a szervezetben, valamiből kialakul, valamivel pótolni kell, mert felhasználja a szervezet… Úgy gondolom, hogy a szerveztet egy ideig tudja tolerálni az elmaradó tápanyag bevitelt és felhasználja az elraktározott anyagokat, ami lehet ,hogy hetek, hónapok, vagy évek kérdése,de ha kimerülnek a készletek. Ennek hatására, valamilyen módon reagálnia kell a szervezetnek, és bekapcsol egy védelmi mechanizmus. Ilyen lehet például, a kiütések, vagy hányás, rosszullét…
Én úgy gondolom, hogy az embert az evolúció nem növényevő életformának teremtette, függetlenül attól, hogy az ember maga mennyire ért egyet az evolúcióval. így a szervezetének helyes működéséhez, szükséges például húst, állati eredetű ételeket is fogyasztani. Csak növényekből az ember szerintem nem tud minden szervet kielégítően ellátni a működéséhez szükséges tápanyagokkal.
A fentiek függvényében, ti hogyan vélekedtek erről?
Lehet, hogy a vegetáriánus, teljes állati eredetű tápanyagok elhagyásával, úgy, hogy semmi más módon nem szed kiegészítő gyógyszert/vitamint, vagy amit szükséges lenne. Szóval lehet hogy 5 év Szigorú vegetáriánus életmód mellett a szervezetében felborult valami egyensúly, amire a szervezete Tejtermék érzékenységgel próbál védekezni? Azt biztosan tudni, hogy nem tejfehérje, hanem Laktóz érzékenysége van.
Persze könnyen lehet, hogy a szervezete alapból is hajlamos volt erre az érzékenységre, és csak gyújtópont volt ez a vegetáriánus életmód?
Mit tanácsoltok, mi az amiben változtatnia lenne szükséges?
Azt kétlem, hogy lemondana a vegetáriánus életmódról. Én speciel ezt javasolnám, de vélhetően veszett ügy lenne, és csak a kettőnk között kelte feszültséget, amit nem szeretnék...
Lehet hogy más érzékenység, betegség is kialakulhat ha ugyan ilyen életmódot folytat?
Köszönöm a korrekt válaszokat!!!
tl;dl
Az egész népességre vetítve a laktóz érékenység az életkor előrehaladtával nő, ez természetes folyamat, nincs köze a táplálkozáshoz.
Ezek alapján az ismerősöd vegán, ami a vegetarianizmus egyik verziója.
A laktózérzékenység a társadalom abszolút többségét érintő probléma, Európában a társadalom 50%-a, Ázsiában arányaiban pedig még ennél is több ember képtelen a tej megemésztésére.
" Emellett próbál egészségesen táplálkozni, de annyira nem sportol semmit, nem is szed semmi gyógyszer, viszont még csak vitaminokat se nagyon. Ellenben imádja a tésztákat, szóval elég sok tésztás ételt eszik állítása szerint. Sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt (hogy pontosan miket, azt nem tudom). "
Igazából az, hogy tésztákat eszik, nem mond túl sokat. A lényeg az, hogy miből készült, ha teljes kiőrlésű gabonákból az előnyösebb. Kivéve, ha nyers vegán, de itt nem erről beszélünk :)
Félig amúgy meg is válaszoltad, azt hogy milyen tanácsot adhatnál neki: kezdjen el sportolni, biztos találna valami kedvére valót.
" Én nem vagyok biológus, se orvos, nem annyira értek hozzá. "
" így a szervezetének helyes működéséhez, szükséges például húst, állati eredetű ételeket is fogyasztani. Csak növényekből az ember szerintem nem tud minden szervet kielégítően ellátni a működéséhez szükséges tápanyagokkal."
Akik értenek hozzá, és évtizedekig kutatták ezt, azok ennek az ellenkezőjét mondják.
Minden tápanyag megvan a növényekben, maximum egyéni felelőtlenség miatt nem vitt be valamit. De, hogy mit azt így látatlanba lehetetlen megmondani.
" Lehet, hogy a vegetáriánus, teljes állati eredetű tápanyagok elhagyásával, úgy, hogy semmi más módon nem szed kiegészítő gyógyszert/vitamint, vagy amit szükséges lenne"
Ezt a mondatot nem teljesen értem, esetleg kimaradt 1-2 szó?
Értelmezem úgy, hogy: Lehet vegetáriánusként/vegánként - az összes állati eredetű tápanyag elhagyásával - teljes értékű étrendet kialakítani úgy, hogy semmi más módon nem szed kiegészítő gyógyszert/vitamint, vagy amit szükséges lenne?
Ez esetben a válasz az, hogy csak a b12-t kell(ene) szednie. Mindenevőként ezt csak azért nem kell, mert az állatokat külön b12-vel injekciózzák.
" Persze könnyen lehet, hogy a szervezete alapból is hajlamos volt erre az érzékenységre, és csak gyújtópont volt ez a vegetáriánus életmód? "
Ez elég logikátlan. A mindenevők (és a vegetariánusok) fogyasztanak tejtermékeket, amik nyilván egy laktózérzékeny számára nem előnyös.
" Azt kétlem, hogy lemondana a vegetáriánus életmódról. Én speciel ezt javasolnám"
A laktózérzékenységen nem változtatna az sem... :)
" Lehet hogy más érzékenység, betegség is kialakulhat ha ugyan ilyen életmódot folytat? "
Nálam pl semmi nem alakult ki rejtélyes módon. Optimális növényi étrenddel nála sem fog.
Köszönöm a választ hanonymus !
Abból a mondatból valóban kimaradt valami, de olyasmire gondoltam, amire válaszoltál!
„egyéni felelőtlenség miatt nem vitt be valamit. De, hogy mit azt így látatlanba lehetetlen megmondani. ”
Hogyan lehet azt felismerni, hogy valami tápanyagbevitel hiányzik, honnan lehet tudni egyáltalán, hogy mi mindent lenne szükséges bevinni, hogy semmiből se legyen hiánya a szervezetének?
A b12 egy jó gondolat lehet amúgy. Szerintem ezt nem pótolja.
Bennem volt egy olyan gondolat, miszerint valószínűleg fehérjepótlásról nem gondoskodik.. Legalábbis ő maga ennyit mondott, hogy „legfeljebb fehérjét szokták mondani amire szükség lehet a húsból” Amennyire tudom(lehet nem így van), akik fitneszkedni szoktak azért tanácsolják a csirkehúst, mert abban sok fehérje van.
Mi a véleményed a fehérjéről, annak fontosságáról és pótlásáról? Én azt hiszem, hogy ebből sem visz be a szervezetébe elegendőt/vagy egyáltalán valamennyit. Te hogyan pótlod?
Amúgy mióta vagy vegetáriánus/vegán?
Azt nem tudom, hogy ő hogyan alakítja ki az étrendjét, erről nem beszéltünk, de kíváncsi lennék, hogy hogyan lehet kialakítani Optimális növényi étrendet?
Én nem szeretnék vegetáriánus lenni, de szeretném megismerni annyiból ezt a világot, hogy mikre kellhet odafigyelni, és esetleg, akár még tanácsot is tudjak adni, vagy legalábbis követni hogy ő hogyan szervezi az étrendjét, értelmezni a gondolatmenetét.
Szóval, hogy jobban el tudjam fogadni ezt a látásmódot/táplálkozási módot.
Az a természetes folyamat hogy az ember szervezete nem termel tovább laktáz enzimet normál esetben a szoptatás elhagyása után pár évvel bekövetkezik.
Ebbe avatkozik bele az emberiség nagyrésze azzal hogy természetellenes módon egész életében egy más faj tejét fogyasztja melynek lebontásához kell ez az enzim. Kivéve pl Ázsia, ahol a népesség mindmáig “laktózérzékeny”=normális mivel nincs hagyománya a tejtermékeknek.
A laktótmzérzékenység tehát a felnőtt ember természetes állapota nem pedig fordítva ! :)
Mégis miért kellene pótolni bármit is mikor minden megvan a növényi eredetű étlelekben?
A b12-t sem kötelező szedni, a legtöbb növényi tej, sajt, joghurt vagy bármilyen készítmény ezzel dúsított! Az alpro termékcsalád minden tagja is pl.
A reggeli 250ml mandulatejem fedezi a napi szükséges b12 bevitel kb 40%-át.
A b12-őt értem.
És mi a helyzet a fehérje bevitellel?
A férfiaknak akkor eleve laktózérzékennyé kellene válniuk már óvodás korban, hogy ha ez a természetes folyamat, hiszen ők nem szoptatnak.
" Hogyan lehet azt felismerni, hogy valami tápanyagbevitel hiányzik, honnan lehet tudni egyáltalán, hogy mi mindent lenne szükséges bevinni, hogy semmiből se legyen hiánya a szervezetének? "
A hiányt azt egy vérvizsgálat kimutathatja ha erről van szó. A b12, d vitamin, vas stb vérében lévő mennyiségét egy vérvétel kimutatja.
" A b12 egy jó gondolat lehet amúgy. Szerintem ezt nem pótolja. "
Az előbbi érvelésemnél elkövettem egy olyan hibát, hogy magamhoz viszonyítottam. Magamhoz aki, nem fogyaszt semmilyen cukros, kemikáliákkal teli növényi tejeket (a tehéntej is tele van velük egyébként).
Az alpro meg joya stb termékekhez valóban adnak b12-t, ha ezekből sokat fogyaszt, akkor nincs szükség még ezen felüli kiegészítésre.
A legtöbb gabonapehelyhez is adnak b12-t.
Nekem ezekkel az a problémám, illetve az árnyalja a képet, hogy ezek a termékek a sok kemikália, cukor, és olajok miatt kb az ipari hulladék kategóriába tartoznak (legalábbis számomra), de ennél nagyobb gond az, hogy kétféle b12 van:
- metil-kobalamin (más néven aktív b12, ez 100%-ig képes felszívódni)
- ciano-kobalamin (más néven nem aktív b12, a felszívódása kb 10%-os)
Ezekbe a növényi tejekben és hasonlókban sajnos cianokobalamin van.
Az állatok is jószerivel ciano-kobalaminnal injekciózzák, ezért alakulhat ki a mindenevőknél is ugyanúgy b12-t hiány. Lásd az USA 40%-a b12 hiányos, és csak 4%-a vegetariánus.
A jó hír az, hogy a b12-t a májunk akár (!) 3 évig is képes raktározni, és a hiánytünetek csak lassan alakulnak ki, és a 3. stádiumig teljesen visszafordítható.
Van egyébként 1 oldal, ahová belehet írni, hogy az ember miket evett a nap során, és kilistáz minden tápanyagot: [link]
Az összes vitamin, aminosav, ásványi anyag és zsírok értékét is megmutatja.
" Mi a véleményed a fehérjéről, annak fontosságáról és pótlásáról? Én azt hiszem, hogy ebből sem visz be a szervezetébe elegendőt/vagy egyáltalán valamennyit. Te hogyan pótlod? "
:))
Ha nem vitt volna be fehérjét, már régen nem tartozna az élők sorába.
A csirkehúsnál egyébként is sokkal több fehérjét tartalmaznak a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák (köles, árpa, búza - különös tekintettel a búzasikérre ami 100% fehérje -, hajdina stb, és ásványi anyagokban is sokkal gazdagabbak. A csirkehúsban pl szinte semmi vas nincsen, míg négy szelet teljes kiőrlésű tönköly kenyérrel már önmagában fedezhető a napi szükséglet.
Napi 50 g fehérje a napi szükségletünk, ez egy nagyon alacsony szám, és növényi étrenden is könnyedén - nemhogy teljesíthető - túlléphető. Én a cronometerrel néztem, több napon 50 helyett 150 g-ot fogyasztottam el belőle...
Persze így, hogy nem látod, lehet nehezen tudod elképzelni, ezért:
Egy kép arról, amiket tegnap ettem: [link]
Itt összetevők szerint van minden beírva, a paradicsomszósz, hagyma, gomba stb, az a vegan spagetti receptjének az összetevői. A datolya, mogyoró, kesudió stb az pedig egy nyers vegan tortáé. stb stb.
Ez itt a bevitt kalóriamennyiség (3455 kcal), és a legfontosabb tápanyagok % szerint: [link]
Vitaminok, zsírok, ásványi anyagok %-ban: [link]
Aminosavak (fehérjék) %-ban: [link]
Látható, hogy 132 g-ot vittem be, majdnem háromszorosát, a napi ajánlott 50-nek, bármiféle állati étel nélkül.
Kérdező látom nem érted. Nem a tejet adó anya válik laktózérzékennyé miután ő maga már nem szoptat hanem a gyerek, mindegy hogy fiú vagy lány, miután már nem szopik.
Elhagyod a tejet = a szervezeted leáll a laktáz emésztőenzim termelésének mert érzékeli hogy nincs rá szüksége. Az anyatej (emberi) ugye tartalmaz tej cukrot természetes módon ennek lebontásához termeljük.
DE az ember a tehén tejét itatja a gyerekével 1-2 éves kor után így a laktáz termelődése folytatódik ami NEM természetes folyamat, hiszen nincs rá szüksége a szervezetünknek. Így amíg folytathatjuk a tehèntej fogyasztását folytatódik a laktáz termelődése is.
Az olyan népeknél ahol ennek nincs hagyománya (nem fogyasztanak tehéntejet vagy csak minimális mennyiségben) ott a normális módon óvodás korban leáll a laktáztermelődés (Ázsia), így mindenki ‘laktózérzékeny’
Ugyanígy bármilyen életkorban ha elhagyod a tejet, x év után ugyanez következik be.
Ezzel csak azt akartam megértetni, hogy ez nem egy természetellenes folyamat vagy betegség hanem egy normális, egészséges állapot.
A fehérjékről annyit h pl az összes babféle, alga teljes értékű, a tofu, szója, szejtán is, valamint az olajos magvak és gabonák is rengeteg fehérjét tartalmaznak. Nem értem mit kellene pótolni mikor 100g bajban több fehérje van mint 100g csirkemellben.
hanonymus Általában egyetértek a válaszaid dal de most erősen torzítasz.
A cianokobalamin felszívódása nem 10x hanem csak 3x rosszabb mint a metilé. És a %-os napi bevitel ennek tudatában kerül rá a dobozra.
Joyát nem fogyasztok de az alprónak van mindenből hozzáadott cukor nélküli és bio kiadása is. Nem hiszem hogy ipari szemét valami attól hogy dobozban van. A bio szójatej pl minimális cukrot és ezenkívül csak vizet és szója babot tartalmaz. Ez mitől szemét vajon, na mindegy.
Nekem ez az egyetlen “ipari szar” az életemben, a tésztákat is magamnak gyúrom vegán sajtot is én készítem. Kicsit felidegesít hogy anélkül hogy tudnád mi van bizonyos termékekben leszarozod az összeset.
Nyilván vannak agyoncukrozott verzióját is de mint írtam lehet a normálisat is választani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!