Laktóz érzékenység kialakulhat, néhány éve szigorú és talán felelőtlen Vegetáriánus életmód miatt? Tanácsokat szeretnék kérni hozzáértő személyektől!
Egy nagyon közeli, kedves ismerősömről megtudtam, hogy laktóz érzékeny. Nem így született, nem is gyerekkora óta jelent meg. 22 évesen jelentkezett nála(most 24), csalánkiütések formájában, és az orvos állapította meg a laktóz érzékenységet.
Még azt kell tudni, hogy 17 éves kora óta Nem eszik semmilyen állati eredetű terméket. Húst, és halat sem, semmit aminek köze van az állatokhoz. Állítása szerint a húsnak amúgy sem szereti az ízét se(és amióta magát tartja el, nem hajlandó halott állatokat enni... ). Szóval a laktóz érzékenység előtt 5 évig Vegetáriánus életmódot folytatott.
Emellett próbál egészségesen táplálkozni, de annyira nem sportol semmit, nem is szed semmi gyógyszer, viszont még csak vitaminokat se nagyon. Ellenben imádja a tésztákat, szóval elég sok tésztás ételt eszik állítása szerint. Sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt (hogy pontosan miket, azt nem tudom).
Én nem vagyok biológus, se orvos, nem annyira értek hozzá. De azt tudom hogy a szervezetben vannak elraktározott tápanyagok, enzimek, olyan dolgok, melyek a szervezetben komplex, egymásra épülő folyamatok lezajlásáért felelnek, szóval a szervezet egészséges működésének elengedhetetlen részét képzik. Ezek pedig ugyan úgy mint bármi más is a szervezetben, valamiből kialakul, valamivel pótolni kell, mert felhasználja a szervezet… Úgy gondolom, hogy a szerveztet egy ideig tudja tolerálni az elmaradó tápanyag bevitelt és felhasználja az elraktározott anyagokat, ami lehet ,hogy hetek, hónapok, vagy évek kérdése,de ha kimerülnek a készletek. Ennek hatására, valamilyen módon reagálnia kell a szervezetnek, és bekapcsol egy védelmi mechanizmus. Ilyen lehet például, a kiütések, vagy hányás, rosszullét…
Én úgy gondolom, hogy az embert az evolúció nem növényevő életformának teremtette, függetlenül attól, hogy az ember maga mennyire ért egyet az evolúcióval. így a szervezetének helyes működéséhez, szükséges például húst, állati eredetű ételeket is fogyasztani. Csak növényekből az ember szerintem nem tud minden szervet kielégítően ellátni a működéséhez szükséges tápanyagokkal.
A fentiek függvényében, ti hogyan vélekedtek erről?
Lehet, hogy a vegetáriánus, teljes állati eredetű tápanyagok elhagyásával, úgy, hogy semmi más módon nem szed kiegészítő gyógyszert/vitamint, vagy amit szükséges lenne. Szóval lehet hogy 5 év Szigorú vegetáriánus életmód mellett a szervezetében felborult valami egyensúly, amire a szervezete Tejtermék érzékenységgel próbál védekezni? Azt biztosan tudni, hogy nem tejfehérje, hanem Laktóz érzékenysége van.
Persze könnyen lehet, hogy a szervezete alapból is hajlamos volt erre az érzékenységre, és csak gyújtópont volt ez a vegetáriánus életmód?
Mit tanácsoltok, mi az amiben változtatnia lenne szükséges?
Azt kétlem, hogy lemondana a vegetáriánus életmódról. Én speciel ezt javasolnám, de vélhetően veszett ügy lenne, és csak a kettőnk között kelte feszültséget, amit nem szeretnék...
Lehet hogy más érzékenység, betegség is kialakulhat ha ugyan ilyen életmódot folytat?
Köszönöm a korrekt válaszokat!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!