A gyümölcscukor (fruktóz) egészséges? Mibe lehet felhasználni?
Szeretnék leszokni a cukorról és egészségesebben étkezni. De olyan drágák a cukorhelyettesítők. Még a gyümölcscukor tűnik a legolcsóbbnak közülük.
És ha belegondolok, hogy gyümölcsből készül, arra gyanakszom, hogy egészséges lehet, legalábbis a répacukornál mindenképp.
Mi a véleményetek?
És aki használ gyümölcscukrot, leírná a tapasztalatait?
Milyen ételekbe használható?
Süteményekbe, krémekbe jó?
Tea, és amúgy cukrot igénylő ételekbe mehet cukor helyett?
A gyümölcscukor meg a rápcukor közt gyakirlatilag nincs különbség, csak a gyümölcscukor drágább.
Azt nem tudm, miért lenne a répacukor egészségtelenebb, mint bármelyik másik, eltekintve a túlzott finomítástól.
Ha félsz a cukortól, akkor egyszerüen használj kevesebbet belöle, nem kell mindent megcukrozni. Nekem egy kiló cukor 3-4 hónapig böven kitart.
Még nem értek hozzá, rzért kérdezem.
Xilit és eritrit akkor? Utóbbit viszont nem lehet magas hőfokon sütni, mert elveszti édességét...
Csak ezek olyan drágák....
A xilitnek ha utána nézel, hogy miböl készül (mert nem nyirfaléböl, ahogy eredetileg gyártották, hanem mindenféle hulladékból), akkor inkább nem akarsz ilyet fogyasztani. Az eritrit meg a zservezet számára nem felhasználható, ezért is okoz sokaknak hasmenést (ami egy enyhe mérgezésre utal), szóval ezek "pót" dolgok, amiket jobb kihagyni.
Ha süteményt sütsz, abba tegyél cukrot, csak fele annyit, mint a megszokott, mert úgy is elég édes, és abból se egyél meg egy tepsivel, kávét/teát lehet inni édesítés nélkül is, csak szokás kérdése, esgyéb ételekbe meg fölösleges cukrot tenni.
Ezzel a jelenlegi cukorfogyasztást tizedése csökkented, és annyi meg nem okoz semmiféle bajt.
Én mélyszegénységben is eritritet és xilitet használok, nem drága, ha nem használod kilószámra... Hallottam róla, hogy az eritrit édessége elvész magas hőfokon, de tapasztalni sosem tapasztaltam. Majd csinálok direkt kísérleteket, de évek óta sütök eritrittel, gondolom, feltűnt volna, ha ez van.
A gyümölcscukor tömény cukor, ami sokunknak árt, nem tartom jó alternatívának. De pusztán a répacukor helyettesítésére alkalmas, hiszen ő is cukor.
A stevia természetes, olcsóbb, viszont nem mindenki bírja az ízét, én előbb felejteném el az édességeimet, pedig napi szinten minimum egyszer eszem olyasmit. Nem mintha ne lehetne édesítés nélkül édességet készíteni, ott vannak a természetesen édes dolgok is, kókusz, gyümölcs...
Na, akkor tisztázzuk:
Nem azért gyümölcscukor, mert gyümölcsből készül, ahogy a szőlőcukor sem azért szőlőcukor, mert szőlőből készül. Ezek csak elnevezések. A gyümölcscukor egy adott felépítésű cukrot jelent, a szőlőcukor pedig egy másikat. Ha ez a kettő összekapcsolódik, az pedig a répacukor. Tehát amikor répacukrot eszel, az a kis bélésedben szőlőcukorrá és gyümölcscukorrá bomlik.
A fő különbség, hogy a szőlőcukor felszívódása inzulint igényel, míg a gyümölcscukor hasznosítása a májban történik, inzulin nélkül, és inkább csak a máj glikogénraktárait tölti, valamint zsírrá alakul.
Valamivel édesebb, mint a répacukor, ezért kevesebb kell belőle. Túlzott fogyasztása ennek sem egészséges, ahogy a répacukornak, és semmilyen egyéb édesítőnek sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!