Az egészséges táplálkozás önmagában véd a betegségekkel szemben?
Általánosságok helyett csak a saját példámat írom le. A táplálkozásom annyiban különbözik az általad leírtaktól, hogy zsíros húsokat is eszem, a sófogyasztásomat nem korlátozom (nem értem, miért kéne), ritkán eszek feldolgozott ételeket, és Mg-ot, D vitamint szedek. Ezen kívül kicsit többet mozgok. Ez nálam ahhoz elég, hogy a korábbi évente 10x helyett csak 2x vagyok influenzás/náthás, sokkal gyorsabban gyógyulok. Az autoimmun betegségeim jelenleg tünetmentesek, az emésztésem megjavult, lefogytam (a BMI-m 20 körüli), a bőröm sokkal szebb, és kiegyensúlyozottabb lettem. Nem szedek semmilyen gyógyszert.
Nekem már amiatt is megérte, hogy jobb az immunrendszerem és a közérzetem. Abban csak reménykedni tudok, hogy a későbbiekben komolyabb betegségeket is sikerül kivédenem (cukorbeteg szerintem nem leszek).
Szerintem minden betegségtől nem tud megvédeni, de a krónikus/civilizációs betegségek zömétől igen. Persze hogy mi is az egészséges táplálkozás, azon elég sok a vita manapság.
A vegán életmód 30%-al csökkenti a szív-és érrendszeri megbetgedések, rák, gyomor-vese-és májbetegségek kialakulásának esélyét szóval igen.
Ellenben az állati zsiradékok, húsok fogyasztásával ez nem kivitelezhető. Mindegy milyen hús, egy egészséges étrendbe se a hús se a tejtermék nem fér bele!
az emberiség kb 20%-a nem fogyaszt húst a statisztikák szerint ezek milliárdok :)
A legtöbb egészségügyi világszervezet már megerősítette a fent írt tényt pl ADA CDA WHO stb. A vörös és feldolgozott húsok pedig a WHo szerint a cigarettával egyenértékűen rákkeltőek.
De higgy amit akarsz, én inkább a kutatásoknak és tényeknek hiszek!
Hogy a helyes kifejezés a "véd-e" az viszonyítás kérdése.
Sok minden okozhat betegséget és nem is sokat tehetsz a legtöbbje ellen, maradjunk tehát annyiban, hogy "egészséges táplálkozással" - ha van ilyen - legalább nem növeljük még eggyel a faktorok számát.
Az egészséges, változatos táplálkozás komoly védelem a betegségekkel szemben, mert a szervezeted és az immunrendszered mindent megkapott a küzdelemhez.
[Persze az egészséges táplálkozás nem keverendő össze a jelenleg divatos ételek fogyasztásával, és a különféle (Norbi, Paleo, Vegán) divat-diétákkal, divat-életmódokkal sem. A média által tolt, vagy túltolt és egészségesnek mondott termékekkel sem.
#2-es válaszoló elgondolásához csatlakozva csak annyit mondanék, hogy nagyapám 87 évet élt, nem vetette meg a sós szalonnát, és a Debrecenből Budapestig tartó vonat-utat étel és ital fogyasztása nélkül is simán kibírta.
Aki tudja, hogyan termelődik az oxidatív foszforiláció során a mitokondriumokban víz, az érti is miről beszélek.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!