Hogyan mondjam el a szüleimnek hogy vegán leszek?
Idén lesz 3 éve hogy vegetáriánus vagyok.
De most elhatároztam hogy vegán leszek. Azt nagyon jól kezelték hogy le álltam a hússal , vagyis konkrétan nem montam el nekik csak észrevették es tiszteletben tartottak a döntésem. ( nagyszülők , rokonok már nem néztek ilyen jo szemmel ://)
Az lenne a kérdésem hogy hogyan álljak azzal eléjük hogy mától semmilyen állati eredetű ételt nem szeretnék enni ?
(Kerem negatív kommentelök kíméljenek :)) )
Na azért nem ugy értettem 😅
Például sütik , amiben tojás is van ... meg más állati eredetű ételek :)
A vegán ételek, csak akkor drágák, ha rá van írva, hogy vegán. Nem muszáj kókusztejszínt vásárolni. A sima növényi tejszín max. 100 Ft-tal drágább. Zab vagy rizs tejet, meg előáztatást nem számolva, kb. 5 perc alatt lehet készíteni házilag. Illetve a feldolgozatlan növényeknél nincs olcsóbb élelmiszeri alapanyag a világon.
És nem muszáj mindennek alternatívát gyártani, ki lehet próbálni új dolgokat is néha. Egy vegán lencse-fasírt, vagy egy zabkása nem túl bonyolult kaják.
Jah, sokkal etikusabb több-ezer érző lény legyilkolását támogatni az étkezési szokásaiddal, mint kis kellemetlenséget okozni pár embernek.
Hogy hogyan állj ki?
A legnagyobb táplálkozással foglalkozó szervezet szerint nincs szükség állati termékek fogyasztására az egészségesség érdekében.
AND (academy of nutrition and dietetics): "Ezek az étrendek (vegetáriánus és vegán) bármely életszakaszában (beleértve csecsemőt, szoptató anyát és idős embert) lévő embernek megfelelőek(sportolóknak is)."
Egyszerű nincs rá szükséged, és nem akarod feleslegesen állatok szenvedését okozni.
Ami még fontos, B12. Egy talaj baktérium termeli, természetesen földevéssel és sterilizálatlan forrás vízzel lehet hozzájutni. A modern világban két módon lehet hozzájutni. Közvetetten B12-vel beoltott állatok húsával és tejével/tojásával. Mivel a modern gazdaságokban a tehén se iszik forrásvizet vagy eszik saras füvet. Vagy közvetlenül is lehet szedni a vitamint, ami amúgy is ajánlott, mert kajából nem szívódik fel túl jól, és idős korra, az emberek 80%-a B12 hiányban szenved.
Jah, és napi két evőkanál darált lenmag kb. heti egy halas kajával egyenértékű Omega 3 zsírsav tekintetében.
Az előző te miről beszélsz? Gabonák, száraz hüvelyesek, olajos magvak, ezek mind fehérjében dúsak (10-30%).
Tény, hogy jellemzően a vegánok kevésbé elhízottak, mert az állati zsírt könnyebben elraktározza a szervezet, a növényi szénhidrátot meg könnyebben felhasználja. De attól még, ha túl sokat eszel itt is el lehet hízni. Vagy ha szar nasit eszel. Vagy túl sok olajat használsz.
Pl. Én most napi 2200 kalóriát viszek be. Ha nem edzenék, híznék.
Persze, lehet, hogy keveset eszik, de erre SEMMI nem utal. Nem tudom, miért enne az ember vegánként kevesebbet, rengeteg kalória- és tápanyagdús vegán étel létezik. Nem jó dolog feltételezni dolgokat, amik akár telkesülhetnek is, de még nagyobb az esély arra, hogy nem.
Az utóbbi időben itt a gyk-n egyesek folyton az anorexiával jönnek, minden ok nélkül. Ezt elég felelőtlennek tartom.
Egy másik hozzászólásra pedig... A kalóriatöbblet az kalóriatöbblet. Lerakódik az, bármiből is jön. De ha valami könnyebben, az inkább a szénhidrát, ami hormonálisan támogatja a raktározást. Bár nem tudom, ez hogyan tud megnyilvánulni, amikor a kalóriaegyenleg számít... De mindegy, nyilván ne együk túl magunkat semmiből, az pazarló, terhelő, nem egészséges.
"A kérdező kommentje:
Utolsó , ezt honnan vetted? :OOOOO"
Oké, akkor hány éves vagy, milyen magas és hány kiló?
15 éves . 160cm és sac/kb 40kg.
De egy szóval sem mondtam hogy fogyni akarok.
Nem azért csinálom , egyszerűen nem tudok meg enni egy állatot
"Persze, lehet, hogy keveset eszik, de erre SEMMI nem utal."
Szerinted... Ha tisztában lenne azzal, hogy hogyan lehet, hogyan kell vegán módon is egészségesen táplálkozni, akkor nem lenne gond neki a vegán étrend mellett érvelni, vagyis fel se merülne, hogy hogyan álljon a szülők elé - de ez nincs így, nincs tisztában vele, tehát nem is fogja tudni egészségesen kivitelezni. Már csak amiatt sem, hogy elég nyilvánvalóan tizenéves, vagyis nem ő osztja be a konyhapénzt, nem ő szokott bevásárolni, nem ő főz magának, stb. Pont ez az az életszakasz, amikor az anorexia leginkább elő szokott fordulni, és vegánnak mondani magát pont az egyik (egy ideig elég jól beváló) módszer arra, hogy hogyan leplezze a külvilág előtt a bajt a kamasz. És szerintem mindez így együtt épp elég ok az aggodalomra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!