Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » 14 éves vagyok, és vegán...

14 éves vagyok, és vegán szeretnék lenni. Hogy mondjam el a szüleimnek, és hogy kezdjek hozzá?

Figyelt kérdés
Leginkább ezek a videók győztek meg arról, hogy érdemes lenne vegánnak lennem: [link] [link] De még ezeknek a megnézése után sem voltam biztos benne, hogy érdemes emellett az életmód mellett döntenem. Aztán egyszer az egyik osztálytársam órán, amikor szóba jött ez a téma, azt mondta, hogy szerinte nem olyan nagy baj, ha az állatoknak szenvedniük kell, én pedig közbe akartam szólni, hogy szerintem igenis baj, aztán eszembe jutott, hogy én is ugyanúgy eszek állati eredetű termékeket, szóval végül is nincs jogom hozzá, hogy kiálljak az állatok védelme mellett. Ekkor döntöttem el azt, hogy szeretnék vegán lenni, de a szüleimnek még mindig nem mertem megmondani. Félek, hogy ha nem vagyok elég meggyőző, akkor nem fogják megengedni még csak azt sem, hogy kipróbáljam ezt az életmódot. Ráadásul iskolaidőben a nagymamám szokott főzni rám, és ő is azt eszi, amit nekem főz, szóval ha vegán leszek, akkor kétfelé kell majd főznie... Hogy vegyem á a szüleimet, hogy megengedjék, hogy kipróbáljam a vegán életmódot? És egyébként van valami hátránya a vegánságnak? Ha esetleg megengednék, és elkezdhetném, akkor mire kell odafigyelnem?

2015. aug. 20. 14:11
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
52%
Alapvetően toleráns embernek tartom magam, semmi bajom azzal, ha valaki érett felnőttként mindenféle életmódot kipróbál, de az hogy a minden bizonnyal nem fiatal nagymamádtól elvárnád, hogy kétfélét főzzön, mert neked most hirtelen ez jutott eszedbe, ne haragudj, de kiverte a biztosítékot. Ha annyira vegán akarsz lenni, szerezd be az alapanyagokat hozzá (ami nem egyszerű, ha változatosan akarsz táplálkozni), és főzz magadra, de ne várd, hogy ezentúl az egész családod duplán dolgozzon az új hobbid miatt.
2015. aug. 20. 14:29
 2/18 anonim ***** válasza:
31%
Találj ki más marhaságot. Ez túl drága és ártalmas. Inkább füvezz, az is vega.
2015. aug. 20. 14:34
 3/18 anonim ***** válasza:
35%

Én megengedem hogy vegán legyél ,nem fogod bírni párnapnál tovább úgysem az éhséget. A szüleid ha csak nem gazdagok úgysem fogják megvenni a drága magvakat . Amúgy meg a főtt ételeket is elfelejtheted a vegánok majdnem olyanok mint a nyersevők ,nem gonoltad komolyan hogy minden nap főttet fogsz enni . Nem is egészséges meg kinek van rá ideje (ja a mamának :)

Egyébként meg nem értem ezt a kérdést ,látszik hogy te sem tudod miről szól a vegán . Azt engedély nélkül is kipróbálhatod hogy egyszerűen nem eszel meg holnaptól semmilyen kommersz szendvicset meg pörköltet húsokat de mondom éhen fogsz halni .

Ha annyira egészségesen akarsz enni akkor az ott kezdődik 14 évesen hogy elhagyod a csipszeket kólákat energiaitalokat ,a kávézást el se kezded, elhagyod a bolti pékárukat és veszel kenyérsütőt (ja hogy még nincs kereseted) és saját valódi teljes kiörlésű adalékanyag mentes kenyeret eszel, naponta megiszol másfél liter tisztított csapvizet (ja hogy gyerek vagy és nincs pénzed desztilálóra vagy ro ra).

2015. aug. 20. 14:55
 4/18 A kérdező kommentje:

De pont erről beszélek, hogy én sem akarom a nagymamámmal megcsinálni azt, hogy kétfelé kelljen főznie, és ezért nem tudom, hogy oldhatnám meg azt, hogy vegán lehessek..

Igen, engedély nélkül is kipróbálhatom, hogy nem eszem meg, amit a szüleim főznek, de nem fogom éheztetni magam. Ha nem engedik meg, hogy vegán legyek, akkor eszek állati eredetű ételeket. Egyébként nem véleményeket kértem a vegán életmódról, hanem segítséget, hogy hogy kezdhetnék hozzá. Ez nem egy hobbi vagy egy divat, hanem egy életmód. Én nem akarok a szüleimre kényszeríteni semmit, pont ezért kérdeztem, hogy hogy magyarázzam el nekik, hogy vegán szeretnék lenni, és hogy oldjam meg ezt az egészet, hogy ne terheljem le őket...

2015. aug. 20. 15:28
 5/18 anonim ***** válasza:
78%

Nem vagyok vegán, csak lakto-ovo vega.

Én is azt tanácsolom, hogy tanulj meg főzni. 13 évesen lettem vega, onnéttól többnyire magamra főztem, nem csak azért, hogy édesanyámnak ne kelljen 2x főznie, hanem azért is, mert aki nem érdeklődik eziránt az életmód iránt, annak folgalma sincs róla, mennyi és milyen változatos ételeket el lehet készíteni, és hogyan lehet a legegészségesebben étkezni így. Értem ez alatt, hogy a legtöbb átlagos ember egyszerűen nem érti, hogy a húsmentes étkezés nem arról szól, hogy rántotthús+sültkrumpli helyett gusztustalan rántott szója+sültkrumpli van.

Egyébként én nem látom annyira bonyolultnak a vegánságot, ma már van szójatej, rizstej, kókusztej, mandulatej, mindenféle anyám kínja és még finomak is. Vaj helyett margarin, tejszínből, tejfölből is van növényi eredetű verzió, sőt még sajtból is. Ha drága, akkor maximum csökkented ezeknek a mennyiségét, és a növényekét emeled.

2015. aug. 20. 18:01
 6/18 anonim ***** válasza:
70%

Az igazság az, hogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy kötelező valamit megennie, vagy tilos megkóstolnia, a szüleid sem tilthatják meg hogy ne egyél húst ha nem akarsz enni.

Viszont látom a leírásodból hogy te egy szófogadó kislány vagy, ha a szüleid azt fogják mondani hogy nem, akkor az neked tényleg nem lesz. :)

Attól még beszélgess velük a témáról, hogy szeretnél vega lenni, mert sokan élnek a világon így és nincs bajuk, keress és mutass videókat nekik, olyanokat amik téged is meggyőztek, vagy megmutathatod Annette Larkins videóját, aki nagymama létére még mindig 30-asnak néz ki, csak azért mert csak nyersen fogyaszt gyümölcsöt/zöldséget és így nagyon lassan öregszik.

Mellesleg több száz millió vega/vegán ember él a Földön és sokuk úgy nőtt fel hogy életükben nem ettek húst.

De ha most akarod elkezdeni, lehet nem kéne egyből a vegán étkezéssel kezdeni, mert ott semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszthatsz, ezzel szemben a vegetáriánus étrendben lehet tejterméket és tojást is fogyasztani.

Csak egy példa, mondjuk anyud sárgarépa-zöldborsó főzeléket készített tükörtojással - ebből már semmit se ehetnél meg vegánként mert a főzelékben tejföl van, meg ugye ott a tojás, viszont vegetáriánusként már megeheted.

Én azt ajánlom, először csak a vegetáriánus étrenddel próbálkozz, anyuédnak sem kell érte külön főzni, csak annyi hogy nem veszel a húsból. Esetleg így lepattintod a fogyasztását, ha nem akarsz enni:

- Nem veszel a húsból?

- Nem, köszönöm, nem kérek. Most nem kívánom...

Aztán pár év múlva ha kijártad a sulit és anyagilag megengedheted hogy vásárolj magadnak, akkor átkapcsolsz vegán módba.

Mielőtt szóba hozod a témát, először merülj el vega/vegán fórumokban, blogokban hogy jól utánaolvass a témának, a tudás fegyver. :) Ha nem tudsz jól érvelni, elveszted a csatát. Meg tisztába kell lenni az egészséges táplálkozás alapjaival, sajnos az iskolában az ilyesmiről alig esik szó, szimplán azért mert ilyen a politika. A gyógyszeripar hatalmas üzletág, rengeteg pénzt kaszálnak vele. Kérdezz meg valakit aki jó sok gyógyszert fogyaszt, hogy mire szedi őket, mennyit költ rá havonta és hogy meggyógyult-e tőlük. Azt fogja mondani, hogy az egyik gyógyszert az egyik bajára szedi, az összes többit meg annak a gyógyszernek a mellékhatásának a kezelésére. Után azt fogja mondani, hogy nem javul az állapota tőlük, sőt pár év elteltével még több gyógyszert fognak neki felírni, ahogy a veséi/mája lassan tönkremegy mert nem tudnak megbirkózni a sok kemikáliával. Lehet hogy furán hangzik, de ez van, a kormánynak az az érdeke, hogy az emberek lehetőleg mire nyugdíjasok lesznek, a 60-as évek elejére meghaljanak. Miért akarná az állam hogy akár egészségesen, 80-90-100 éves korukig éljenek az emberek? Fizetni nekik a nyugdíjat évtizedeken keresztül? Nem itt, nem Magyarországon, itt nem támogatják az egészséges életmódot.

Csak dióhéjban, a szervezetnek vitaminokra, ásványi sókra, fehérjére meg zsírokra van szüksége. Vitaminok forrása a gyümölcsökből, ásványi sók a zöldségekből, fehérje és zsír az olajos magvakból bevihető, illetve a hüvelyesek is jó fehérjeforrás.

Ennek az oldalnak a fórumából is sok hasznos infót gyűjtögethetsz:

[link]

2015. aug. 20. 18:34
 7/18 anonim ***** válasza:
25%

Sehogy.

Majd ha felnőtt leszel és magadra keresel/főzöl, akkor majd csinálhatsz bármilyen hasonló baromságot kedved szerint.

2015. aug. 20. 22:10
 8/18 anonim ***** válasza:
56%
Tudatlanul semmi esetre se vágj bele. Én 13 éves koromban dontottem el hogy nem eszek húst. (nem az állatok miatt, kiskorom óta utálom az izet es undorodok tole) /vegetáriánus lettem, nem vegán/ De en nem kérdeztem a szuleim véleményét. Nagyon nem tetszett nekik, sokat veszekedtek miatta. Foleg azárt mert elég hamar jelentkezett a vashiány (ami hajhullashoz és toredezett kormokhoz vezetett), és nem tudom mennyi koze lehet ehhez, de azóta a vérnyomásom a béka feneke alatt van. A szuleim minden orvosnál megkerdeztek a hus elhagyasanak a hátrányait. Minden orvos azt mondta hogy a fejlodo szervezetnek szuksege van a húsban található cuccokra. Hipi-hupi szuper étrendkiegyeszitokre nincs pénzunk. Most 17 évesen megegyeztem a szuleimmel ,hogy hetente eszek egyszer csibemellet vagy halat . A vegetarianizmust meg majd 20 évesen, ha már nem leszek felylodesben folytathatom. Megemlíteni nem is merem nekik hogy vegán szeretnék lenni. Pillanatnyilag ezt viszont teljesen elfelejthetem, mivel még nincs sajat keresetem. Az ilyen spéci vegán cuccok pedig a normál 3szorosába kerulnek. Gondolok itt a mandulatejre, kókuszvajra, ételkiegyeszitokre(B12). És szerintem szezonban még megoldható, de a tél kozepén nem a legolcsobb a paradicsom, paprika.. meg a tobbi nyári gyumolcs. (ki birná ki egesz télen banánon és mandarinon?) De ha nálatok nem akadály a pénz akkor ezek nem gondok. De ha el is kezded nézz jól utána, mert nem csak annyibol áll hogy holnaptol nem eszel tojást, hust, tejet. Hanem az ezekbol hianyzo tápanyagokat mással kell bevinned. És a vegánság tényleg nagyon leszukiti az eheto dolgok listaját. Bele gondoltál már abba hogy tobbet nem mehetsz csak ugy el pizzázni/sutini/fagyizni a barátaiddal? Ilyen fiatalon szerintem még semmilépp ne mondj le ennyi mindenrol.
2015. aug. 21. 11:44
 9/18 anonim ***** válasza:
32%

Attol,hogy megeszel egy állatot nem keĺl,hogy szenvedjen...tehát kiállhatálvolna melettük.

Én tudom,hogy egy boldog malac finomabb sonka mint egy szomorú. Jó magam kiállok szóban (mert kisemberként leszarnak )az állatok melett ha szóba kerül a dolog.

Otthon mond meg nyiltan egyenesen :vegán akarok lenni.

engedni fogják mert olcso lesz téged etetni...

a fehérjéket nehéz növényekböl potolni,és az elején számits állandó faradtságra.

2015. aug. 23. 02:17
 10/18 anonim ***** válasza:
9-es, te mennyi ideig éltél vegánként hogy ilyen fáradságot tapasztaltál?
2015. aug. 23. 08:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!