Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » 14 éves vagyok, és vegán...

14 éves vagyok, és vegán szeretnék lenni. Hogy mondjam el a szüleimnek, és hogy kezdjek hozzá?

Figyelt kérdés
Leginkább ezek a videók győztek meg arról, hogy érdemes lenne vegánnak lennem: [link] [link] De még ezeknek a megnézése után sem voltam biztos benne, hogy érdemes emellett az életmód mellett döntenem. Aztán egyszer az egyik osztálytársam órán, amikor szóba jött ez a téma, azt mondta, hogy szerinte nem olyan nagy baj, ha az állatoknak szenvedniük kell, én pedig közbe akartam szólni, hogy szerintem igenis baj, aztán eszembe jutott, hogy én is ugyanúgy eszek állati eredetű termékeket, szóval végül is nincs jogom hozzá, hogy kiálljak az állatok védelme mellett. Ekkor döntöttem el azt, hogy szeretnék vegán lenni, de a szüleimnek még mindig nem mertem megmondani. Félek, hogy ha nem vagyok elég meggyőző, akkor nem fogják megengedni még csak azt sem, hogy kipróbáljam ezt az életmódot. Ráadásul iskolaidőben a nagymamám szokott főzni rám, és ő is azt eszi, amit nekem főz, szóval ha vegán leszek, akkor kétfelé kell majd főznie... Hogy vegyem á a szüleimet, hogy megengedjék, hogy kipróbáljam a vegán életmódot? És egyébként van valami hátránya a vegánságnak? Ha esetleg megengednék, és elkezdhetném, akkor mire kell odafigyelnem?

2015. aug. 20. 14:11
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
0%
Semeddig,egy ismerös mondta aki kiprobálta 1évig.
2015. aug. 23. 15:59
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Én is 14 éves vagyok. 5 hónapja vagyok vegán. Ugyanazt avideót néztem meg, mint te. Nekem a videó megnézése után nem az volt a legnagyobb bajom, hogy a nagymamám nem fog külön főzni nekem. (Megjegyzem a mai napig nem főz, lázad ellenem, mint egy kamasz, húst hússal csinál mindig ebédre. Én meg csak mosolygok és eszem az almámat. ) Konkrétan napokig nem volt étvágyam a videó miatt, annyira elszörnyedtem. Ja, és aki azt mondja, hogy nem fogja bírni, Marhaság. Tapasztalatból mondom. Az én egészségem tökéletes. Nem egy vegán embert ismerek, akinek szintén.

(Persze nem azokról beszélek aki nem eszik semmit, konkrétan.)

A szüleidre rátérve. Egyáltalán ne aggódj miatta. Az én szüleim, ha lehetne mindig húst ennének, ja várj, azt is csinálják. Amikor közöltem velük, hogy én nem fogok enni semmi állati eredetű ételt, kiröhögtek. Szó szerint a képembe röhögtek, és lehülyéztek. Az első 5 hétben a család lázadt ellenem, anyám már a képembe vágta többször, hogy ő nem fog venni vegán kajákat, mert drága. Kétségbe voltak esve, hogy így maradok. Annyira akarták, hogy egyek húst. Azt hitték, hogy ez is egy pár napos hóbort, de amikor már 3 hónapja csináltam rámhagyták.

A lényeg a lényeg. Ha eldöntötted, hogy te vegán leszel, esetleg vegetáriánus (ennek is több fajtája van), akkor semmi és senki ne tántorítson vissza téged. Ha a képedbe üvöltenek, hogy edd meg, te mondj nemet. Nem az ő életük, hanem a tied. Remélem tudtam segíteni. :)

2015. aug. 24. 00:36
 13/18 A kérdező kommentje:

De te hogy tudsz vegán lenni úgy, hogy a szüleid nem engedték meg? Én nem tudok főzni, iskolaidőben időm sem lenne rá, fogalmam sincs, hogy mennyire drágák az alapanyagok, és nem kényszeríthetem rá a nagymamámra, hogy főzzön nekem külön vegán kaját. Te hogy oldottad meg ezt?

2015. aug. 24. 18:39
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Én utána jártam, hogy melyek a legegyszerűbben elkészíthető finom vegán kaják. Rengeteg magyar blog van, meg is lepődtem mennyi. Addig, addig főzőcskéztem, hogy már magamnak csináltam a kajákat, és néha a családomnak is, és ízlett nekik. Szóval szerintem olvass utána, mindent megtalálsz részletesen... :)

A nagymamámat én sem kényszerítettem soha semmire, egyszerűen elrendezi annyival, hogy Isten erre teremtette az állatokat.

2015. aug. 25. 00:26
 15/18 anonim ***** válasza:
21%
Első körben keress magadnak egy jólfizető, vagy legalább rendszeres jövedelmet adó állást, ne mástól várd, hogy a hóbortjaidat finanszírozza.
2015. szept. 17. 10:22
 16/18 anonim ***** válasza:
26%

"Nem az ő életük, hanem a tied. Remélem tudtam segíteni. :)"

12-es kislány!

Valóban nem az ő életük, "csak" a gyerekükről van szó. Bármily hihetetlen, a legtöbb szülő nem "lázad mint egy kamasz" ( :D :D) a gyereke ellen, hanem pusztán félti, és a legjobbat akarja neki. Ha pedig a gyereke a rossz táplálkozási szokások miatt megbetegedik, akkor a szülőt fogják felelősségre vonni.

2015. szept. 17. 10:26
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Csodálkozom mennyi negatív komment érkezett a kérdésedre és sajnálom is ezt. Szerintem igenis tiszteletre méltó az, hogy ilyen fiatalon képes vagy értelmesen meghozni egy döntést, még ha ez nem is lesz életre szóló. Szerintem viszont (tekintve, hogy fejlődésben vagy) jobb lenne, ha első lépésben csak a húst hagynád el, hiszen 14 évesen komoly gondok lehetnek abból, ha nem táplálkozol kiegyensúlyozottan. A szüleidnek érdemes lenne megmutatni a videót, vagy megbeszélni velük őszintén, hogy mit szeretnéd. Viszont ne úgy kezd, hogy vegán akarok lenni, hanem próbáld elmondani azt, hogy miért okoz neked lelkiismeretfurdalást, de legalábbis rosszérzést a húsfogyasztás. Szerintem először anyukáddal beszélj (általában ők a megértőbbek) aztán majd ő talán megpuhítja apukádat is. Ha nagyon szigorúak a szüleid, akkor pedig egyelőre ne avasd be őket a dologba, egyszerűen ne egyél húst. Aztán 1-2 hét múlva, ha már látod milyen, akkor elmondhatod nekik, akkor már Te is biztosabb leszel benne, hogy ezt akarod-e, hiszen van már róla valami képed. Nem tudom kapsz-e zsebpénzt, de naponta egy-egy alma vagy ezek a kész csomagolt saláták nem nagyon drágák, így ha esetleg a nagyid nem olyan készített, amit jó szívvel eszel, akkor tudsz enni valamit kiegészítésképpen. Ha viszont a közérzeted romlik az étrendváltás után, akkor mindenképp állj vissza hiszen a szervezeted most még növésben van, ilyenkor sokmindent el lehet rontani magadban. Majd ráérsz később is áttérni a vegánságra ha már jobban függetlenedsz a szüleidtől. Egyébként pedig ne félj tőlük, szeretnek és a legjobbat akarják neked! :) Sok sikert! :)
2015. szept. 24. 19:24
 18/18 anonim válasza:
Én 15 éves voltam mikor vegetáriánus /nem vegán/ lettem.Én először is jól utánaolvastam az egésznek a lehető legtöbb mindent tudtam meg erről az életmódról előnyökről és hátrányokról egyaránt.Majd összeírtam kb 20 olyan vegetáriánus ételt,amit szeretek.Aztán leültem beszélgetni a szüleimmel.Persze először nem örültek,mert nem vittem túlzásba a zöldségfogyasztást abban az időben,de az érveim mellett elfogadták a dolgot.Anyával megbeszéltük a heti étrendemet és hogy pontosan mivel pótolhatom a húst,majd ezek után kezdtem el leszokni a húsevésről.(nem volt túl nehéz,mert előtte csak és kizárólag csirkemellett ettem).De a fokozatos átszokás nagyon fontos.Tehát én azt tudom javasolni,hogy először alaposan olvass utána majd észérvekkel próbáld meg meggyőzni a szüleidet arról,hogy így is pontosan ugyan olyan egészséges tudsz maradni (a húsban semmi olyan nincs amit ne tudnál mással pótolni).Sokszor a hozzáállás számít a legtöbbet.
2016. nov. 12. 16:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!