Hogy kezdjem el a vegán életmódot?
Ez egy elég jó weblap, szerintem olvasd egyszer végig, nagyon lelkesítő.
Ezen oldal fórumának is van vegán részlege, szerintem ezek az oldalak jobban tájékoztatnak a témáról mint bárki innen a GYAK-ról.
Vitamint ne szedj külön, eleve aki sokféle gyümölcsöt eszik nincs vitaminhiánya, meg ezek a mesterséges tabletták károsítják a méregtelenítő szerveket, vesét/májat, úgy h felejtős, nem ér annyit.
Először is legyél támogatva a szüleid által, mert jó alapanyagokból érdemes házat építeni!
A receptekről annyit, az interneten rengeteg van belőlük, vegán/vegetáriánus témában.
Amire oda kell figyelned, főleg neked, mert még fiatal vagy:
-Sok vasban gazdag ételt fogyassz és sok C-Vitaminban gazdag ételt mellé, mivel a C-Vitamin serkenti a vas felszívódását és a növényekben lévő vas kevésbé jól hasznosul, mint a húsokban/belsőségeben.
-B12 Vitamin miatt szedj étrendkiegészítőt ( mondjuk B komplex ), mivel a növényekből ezt az egy vitamint nem lehet bevinni sehogy sem.
-Figyelj, hogy az összes esszenciális aminosavat bevidd, vagyis fehérjét egyél eleget, de mivel a növények ( kivéve a szójabab ), nem tartalmazza az összes aminosav láncot, ezért megfelelő arányban fogyassz hüvelyeseket és gabonaféléket ( 50-50% mondjuk ).
És ami a legfontosabb változatosan táplálkozz ebben a formában is.
Köszönöm a válaszokat. :)
Szerintetek jó lenne, ha ezzel a 30 napos programmal kezdeném, és mindig azokat enném, amiket megadnak? Szerintem ez jobb megoldás, mintha csak úgy magamnak keresgélnék recepteket, mert gondolom ebben a programban olyan ételeket írnak, amikkel biztos minden tápanyagot be tudok juttatni a szervezetembe, ami szükséges, szóval ez biztonságosabb, nem?
ha sokat olvastál, komolyan gondolod, és készülsz rá, ne erőltess semmit, egyeztess a szüleiddel, bízzunk, benne, támogatnak.
B12 elvileg tényleg nincs növényekben, azt szedjél, 4-5 év teljes vegánság után jön csak elő a hiánya, de az durva.
Szerintem próbáld ki nyugodtan ha elszánt vagy, veszteni nem fogsz vele, aki összeállította az étrendet bizonyára odafigyelt a szükséges tápanyagokra - aztán majd érzed úgy is hogy ez megfelelő-e számodra.
Én sajnos "csak" vegetáriánus vagyok, de célom h egyszer végleg átváltsak a lehetőleg nyers vegán étrendre, tetszik hogy akik úgy élnek, mind nagyon jó közérzetről számol be, ami logikus, hiszen nem fárasszák a szervezetüket halott (főtt) étellel, meg ilyen mesterséges kemikáliákkal (tartósítók, ételszínezékek). Azért én is sok gyümit meg zöldséget eszek abba a formába ahogy a természet megalkotta nekünk. Elvégre a természetbe minden élőlény a természetes állapotában fogyassza a táplálékot, csak az ember főzi szét...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!