Hogyan mondjam el a szüleimnek hogy vegán leszek?
Idén lesz 3 éve hogy vegetáriánus vagyok.
De most elhatároztam hogy vegán leszek. Azt nagyon jól kezelték hogy le álltam a hússal , vagyis konkrétan nem montam el nekik csak észrevették es tiszteletben tartottak a döntésem. ( nagyszülők , rokonok már nem néztek ilyen jo szemmel ://)
Az lenne a kérdésem hogy hogyan álljak azzal eléjük hogy mától semmilyen állati eredetű ételt nem szeretnék enni ?
(Kerem negatív kommentelök kíméljenek :)) )
"Anya-apa, mostantól ha nincs itthon nekem megfelelő étel, akkor nem nektek rinyálok hogy vegyetek valamit vagy készítsetek valamit nekem, hanem veszek és csinálok én magamnak kaját"
De ha eddig is magadnak csináltad a kaját és nem volt külön megterhelés ez a család számára (lehet olcsón és drágán is vegetáriánusnak és vegánnak lenni), akkor csak mondd, hogy ki akarod próbálni a vegetáriánusságnak egy újabb lépcsőfokát, hogy értsék. Szerintem ez ilyen egyszerű :)
Nem hiszem, hogy sokat számít, hogyan mondod el, ez mindenképpen komoly lépés és adott esetben sokat tud bekavarni a családi főzésbe (bár ha magadnak főzöl, akkor nem). A veganizmusról alkotott véleményüket sem fogja megváltoztatni az, hogy milyen szavakat használsz abban a fél percben.
Én simán közölném, esetleg a szerintem szükséges magyarázattal, okaim kifejtésével. Aztán a reakciójuk alapján cselekednék s beszélnék.
Szülőm már nincs, de a párom édesanyja anyáém helyett anyám. Neki azt mondanám, hogy "vegán vagyok" és kész. Megértené, jó fej, csak főzni nehezen tudna nekem onnantól, de ott már eddig is rezgett a léc, csak míg a legtöbb diétánál beleférhet néha egy kis kilengés, a veganizmusnál ugyebár nem. Sebaj, vinnék saját ételt és megkínálnám vele :) Itthon nekem könnyű, magam főzök. Amikor a párom teszi, akkor pedig simán előírhatom neki, hogy növényi ételt készítsen, tipikusan azt szokott így is, pedig nem is vagyunk még vegák sem ma már. Persze nem mindenki ilyen szerencsés.
Távol állok a veganizmustól, de attól még nagyon jónak tartom, ha rendesen csinálja valaki (s abban a stílusban, ami neki közel ideális). Az évek alatt felszedtem ismereteket róla, egy átlagember tévhiteit simán cáfolom. Ami nem meggyőzés, de végülis az étrendemhez nekem van leginkább közöm, nem gond, ha más nem hisz benne, hogy az jó, csak ne kössön belém, ha lehet.
Értem . Köszönöm :)
Egyenlőre nem főzök magamnak
15 éves leszek:)
Szerintem meg éppen itt az ideje, hogy elkezdj magadnak főzni.
Nem tudom, hogy a szüleid mennyire vannak leterhelve, de munka és egyéb háztartási dolgok mellett nem egyszerű kétfelé főzni, de főleg kigondolni és beszerezni a megfelelő hozzávalókat.
A vegán ételek alapanyagait rendeld meg a neten, sétálj el a zöldségeshez, vásárolj be és a neten talált receptek alapján készítsd el az ételedet!
Ha beteg lennél, akkor mindenki tudomásul venné a speciális étrendedet, még a család is tudná esetleg azokat fogyasztani, de a vegán étrend más.
Ez a te egyéni döntésed, ennek terhét nem érzem etikusnak másokra lőcsölni.
Ha úgy érzed erre nem vagy (még) alkalmas, akkor függeszd fel 2-3 évig és majd amikor te tudsz magadra főzőcskézni, majd akkor csináld!
Az elmondással nincs baj, alany + állítmány: Vegán leszek!
A gond ezzel az, hogy mások terhére gondolod!
Majd ha magad tudsz magadról gondoskodni, akkor legyenek ilyen ötleteid!
Egyelőre, n nélkül (most jött össze kb. 100 rossz használat olvasása nálam, néha le kell írnom).
Tanulj meg főzni, a te korodban már rég főztem, ha nem is mindennap, mert nem volt rá szükség. Rengeteg pofonegyszerű vegán étel van. Ami a kellemes kis hüvelyes+gabona kombót illeti, az nagyon puritánul pár perc munkával megvan akár napokra, valamivel pedig biztos fel lehet dobni (mivel mi itt térünk el a veganizmustól, ebben kicsi tapasztalatom van, bár egy kis sült hagymát el tudok képzelni hozzá, vannak szószok, fűszerek)... Kásák, olajos mag nasik, gyümölcsök kis étkezésnek, az főleg egyszerű.
Jó, ha vannak egyszerű receptjeid olyan napokra, amikor igazán nincs sok időd főzőcskézni. Nem megyek bele, tele a Net remek vegán blogokkal, még én is böngészek rajtuk, más étrendűként.
Én szülőként tudomásul venném, hogy most ezt találtad ki, de hogy nem pancsolnék neked külön, az tuti.
Nagylány vagy, tegyél magadért és főzz!
Köszönöm mindenkinek.
A főzésel semmo gond nem lenne, sőt anya nafyon örülne ha külön főzhetne nekem AKÁR MINDEN NAP ... meg megtudnák rengeteg mindent készen venni ,meg persze megtanulnék ,,egy két dolgot " főzni.
Csak a reakciójuktól felek ://
"...sőt anya nafyon örülne ha külön főzhetne nekem AKÁR MINDEN NAP..."
Akkor mi a gond?
Hajrá, okozz neki örömet!:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!