A vegánok hogy tudnak rendesen dolgozni?
Igen, mindenevők vagyunk, de ebből nem következik, hogy kötelező mindent ennünk, amit csak lehet :) Az ember elél csak növényi és csak állati étrenden is, van választási lehetőség bőven. Hogy a veganizmustól távolodva nő az ökolábnyom, az egy dolog, de azért zavar, amikor egyesek pont azt vetik a vegánok szemére, amit a magukéra kéne, pl. több élőlényhalál és földterület... A hús megtermelése nyilván sokkal többet igényel, több vizet, energiát is.
A magokat miért használják pejoratívan? Egyszerűen nem értem. Én minden időszakomban bőven eszem különféle magvakat, ahogy elég sokan. Rendes étel, nem értem a problémát. Főleg, hogy nem az ő torkán akarja lenyomni senki. Azon kár vitázni, hogy vegánként bevihető-e minden, mert ez nem kérdés. Hát akkor? Mi a riasztó vagy visszataszító az értékes, tápanyagdús (már amelyik már amennyire, persze), finom magvakban? Fel nem fogom.
A "mindenevö" CSAK ANNYIT jelent, hogy képes az állati ÉS a növényi anyagokat is megemészteni, de NEM AZT, hogy mindegyikböl KELL ennie ahhoz, hogy életben maradjon vagy egészséges legyen.
Viszont mivel az ember ösei/rokonai is mindenevök, de a fö táplálékuk növényekböl áll KEVÉS hússal, ezért akik hússal akarnak jóllakni, AZOK nem esznek az ember alapszükségleteinek megfelelöen.
Sajat szememmel lattam mar, ahogy macskaink onszantukbol ettek hazi keszitesu vegan kenyeret, barackot es szolot, +pl. az oroszlanok is elfogyasszak a predaallat beltartalmat, na akkor most az oroszlanok fiziologiailag mindenevok?
Nyilvan a termeszetben minden eloleny opportunista taplalkozasu.
Vegénok NEM esznek müzlit, tojást, tejet, húst, mézet sem semmit, ami állati eredetű.
Szóval magvakat, zöldséget, gyümölcsöt, növényi tejterméket.
Én lakto-ovo vega vagyok, kicsit szélesebb a paletta, de pl édességet ritkán eszek.
Mellesleg nem kell azt hinni, hogy csak húsból szalonnából lehet energiát bevinni.
Eszik kenyeret növényi sajttal, zöldséggel, vagy salátát sok maggal, növényi sajttal, stb. és máris lesz energiája.
Amúgy én szalag mellett voltam sokáig, és képzeld, gyakran eszméltem fel 5-6 óra után, hogy bsszus, még nem is ettem, csak indulás előtt.
A férjem fizikai munkát végez, én olyan irodai munkát ami raktározással egybekötött, így minden nap 2-3 órát csak futok ide-oda, több kilométert gyakran.
Emellett a legtöbb vegánhoz hasonlóan aktív életmódot élünk: tavasszal-nyáron-ősszel bringával járunk mindenhova, hétvégén általában túrázunk vagy hegyet mászunk (nem Magyarországon élünk).
A mai menünk...
Reggeli: tökmagos teljes kiőrlésű zsemle vegán sajtkrémmel (mandula alapú, fehérjedús), avokádóval, salátával, vegán sajttal (dettó), aszalt paradicsommal
Tízórai: növényi joghurt (4g fehérje/100g, általában 200-250g-ot fogyasztok) karikázott banánnal, mogyoróval, dióval megszórva
Ebéd: gombás rizottó barna rizsből, fenyőmaggal megszórva, vegán parmezánnal
Uzsonna: aszalt gyümölcsök és olajos magvak
Vacsora: tócsni tojás nélkül, vegán tejföllel, salátával
Desszert: házi citromsorbet és vaníliás szójafagyi
Izé,én nem maradtam éhes. A férjem annyival eszik többet, hogy reggeli ELŐTT is eszik még egy növényi tejes zabkását vagy hasonlót, mielőtt elindul itthonról. Én olyan korán nem bírok enni.
U.i.: a férjemnek az elmúlt években egyre javult a vérképe, mióta fokozatosan átváltott a vegetáriánus/vegán étkezésre, folyamatosan dicséri az üzemorvos hogy kitűnőek az értékei...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!