Ti észtek húst/tejet/tojást? Miért/ miert nem?
"A hús nem azért van, hogy az emberek megegyék [...] az ember sokkal egészségesebben/TOVÁBB élhet, ha nem eszik húst, hiszen az ott bomlik le a beleiben, és aki rendszeresen eszik húst, annak folyamatosan sérül a bélrendszere, lassul az emésztése, és ő maga is hamarább kezd el belülről bomlani."
Ezt alá tudnád támasztani valamilyen hiteles forrással? Egyébként a gyümölcsök, zöldségek is bomlanak a belekben, nem csak a húsok.
"Utolsó, pont ez a baj, nem vagyunk mindenevőek..."
De bizony azok vagyunk. Azért tudunk húst is enni, zöldséget is, gyümölcsöt is, gyakorlatilag bármit. És a szervezetünk fel is tudja dolgozni. Legalábbis az egészséges emberé.
Próbálj meg megetetni egy oroszlánt egy étvágygerjesztő salátával, vagy egy éhező antilopot csirkepaprikással... nem fog menni...
tejen nőttem fel, minden nap vettek nekem 1,5 L tejet.
imádom a kakaót, meg minden tejes izét. kivéve túró-mert az undorító nekem.
a tojás király, sajttal, sörben sütve, vagy tejben akár
de nyersen cukorral kakaóporral is finom.
a hús a lételemem. sonka, disznó, tyúk ahh ☺
21/F
"Nyers hús elejtésére, megrágására és megemésztésére nem alkalmas."
Én speciel elég jól meg tudom emészteni a tatár beefsteket, a száraz kolbászt, és a pármai sonkát is.
"A ragadozó állatok vadásznak, az emberek pedig brutális körülmények és kínok közt tenyésztenek... ha ezt nem vagy képes felfogni mi a különbség"
Én úgy gondolom, hogyha az oroszlán képes volna gazellát tenyészteni, ő is megtenné...mert mennyivel egyszerűbb lenne neki is, ha nem kellene vadásznia, hogy egyáltalán életben maradjon, hanem csak befordulna a barlangba egy gazella combért.
Ki tudja, lehet valamikor képes lesz rá...
Az ember és a majmok közös ősei gyümölcsevők voltak kb 25 millió évvel ezelőtt. A gyümölcsök mellett óhatatlanul bogarakat is megettek és valószínűleg tojást is néha (végülis a fán van fészekben és hasonlíthat gyümölcsre, még tévedésként is indulhatott ;) ). Utána lehet nézni wikin.
Igen, egyes mai majomfajok szoktak vadászni, de nagyon kevés ilyen majomfaj van, és amelyik vadászik, ott is az étrend 1-2%-át teszik ki, jó ha évente egyszer vadásznak, a páviánok a saját fajtársukat is képesek levadászni, ezért is sokan gondolják hogy inkább dominancia kimutatás, hierarchia-meghatározás miatt teszik, nem pedig szükséges táplálékkiegészítés miatt. Még az is lehet hogy egy rövid éhínség alatt csak azok a majmok élték túl akik rájöttek a vadászásra és azóta csak kb fenntartják a hagyományt, hátha megint jön a jövőben egy éhínség.
Az ember nagyon nagyvonalú becslések alapján is jó ha 1-1.5 millió éve vadászik, de a 300-500 ezer év amiben a legtöbb tudós egyetért. A gyakoriság viszont meghatározhatatlan, lehet hogy őseink is évi 1-2x vadásztak csak, és abban mindenki egyetért hogy az eszkimókat leszámîtva soha ennyi állati terméket nem evett az ember mint a nyugati világban az elmúlt 50 évben.
Ezek alapján nem is értem azt aki szerint mindenevő az emésztőrendszerünk, 25 millió évig növényekhez alkalmazkodtunk és max 1 millió évig egy pici húst is ettünk, a pár tízezeréves jégkorszakok alatt meg többet.
Az ember nem anatómiailag mindenevő, csak a viselkedése miatt sorolják a mindenvők közé. Mihelyst abbahagyod az állati eredetű kaják evését, sokkal közelebb kerülsz ahhoz amihez a tested a legjobban alkalmazkodott.
Mellesleg nem az ember az egyedüli "eltévedt" faj. Nagyon sok ilyen van. Pl klasszikus példa a panda ami felépítése alapján teljes mértékben húsevő, mégis szinte kizárólag bambuszt eszik, tehát viselkedésében növényevő.
Meg is fizeti az árát: nagyon lomha, energiátlan, a kicsinyeinek nagyon nagy aránya nem éli túl.
Az ember is képes gyümölcsevőként állatit enni: az ára mindenféle krónikus betegségek.
Próbálj csak meg kizárólag állati táplálékot enni egy csepp növény nélkül. Durván beteg leszel nagyon hamar.
100% növényit éve nem.
A kutya igazi mindenevő, ő tud 100% állatin is és 100% növényin is élni.
Vegetáriánus vagyok. Húst alapból nem eszem, mert az egy állat izma volt. Tojást se eszem, mert az a tyúk peteérése vagy magzatja. Tejet sem iszom, mert nem tesz jót az emésztésemnek (valószínűleg laktózintolerancia, de sosem voltam vele orvosnál, csak tapasztalom a tüneteket.)
Azért nem vagyok vegán, mert mézet eszem néha és ha nem lehet kikerülni, akkor sajtot.
De alapból vegánságra törekszem, mert ezt tartom a legegészségesebb életmódnak a példák alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!