Szeretnék leállni a hússal, de ésszel. Ti hogy étkeztek pontosan?
A szója úgy tanultam, hogy egészségtelen. Van más módja a húspótlásnak?
Milyen elveket követtek étkezés terén?
Mindenki étkezése érdekel, aki hajlandó megosztani velem a miérteket és hogyanokat.
Egészségtelen a szója? Nem egészségtelenebb mint a műtrágyás sárgarépa, a hormonos tejtermékek és húsok vagy a sült krumpli és a margarinos kenyér.
Én úgy lettem vegetáriánus, hogy egyik napról a másikra nem ettem többé húst (2009). :) Különösképpen nem figyelek arra hogy mit eszek, azt eszek amit megkívánok. De étkezésem legalább felét nyers gyümölcsök, ill. néha zöldségek teszik ki. De biztos jól csinálom, mert nem vagyok beteg, semmim se fáj és nem szedek semmilyen gyógyszert/vitamint.
Hogy marad meg a fizikai állóképességed gyümölcsökből (és néha zöldségekből)?? Szoktál edzeni? Futni, tornázni? Mennyit bírsz ezekből? Mert bár nem vagyok akkora szakértő, de az izmainkhoz nem fehérje kell? Miért döntöttél úgy, hogy nem eszel többé húst? És miért nem tudatosan döntesz ételek mellett, ha a hús kizárása mellett tudatosan döntöttél?
(Komolyan érdekel, nem akarok vitát szítani, vagy bármi ilyesmi, csak szeretném érteni.)
A szóját én is kerülöm...
Nem kell pótolni a húst, fehérjét kell enni. Sosem alapoztam húsra a fehérjebevitelemet.
Ovo-lakto vegák még töméntelen állati fehérjét is ehetnek, persze az felesleges, s egy szint után káros, nekem is vigyáznom kell, hogy ne szálljak el nagyon a fehérjével (az étrendem olyan, hogy különösen célszerűtlen lenne), hús nem is férne, de különösebben tejtermékek sem. Szeretem a tojást, ami egy roppant értékes, tápanyagdús étel (főleg, ha jóféle házi, én másmilyet nem eszem), sokoldalú, jó árú, gyorsan elkészíthető.
Persze növényekre alapozva sem gond a fehérjebevitel, ha odafigyel az ember. A hüvelyesek gabonával párosítva komplett fehérjét adnak (jó, nyilván számít a megfelelő arány s a gabonák és a hüvelyesek fehérjetartalma is eléggé szór).
Amikor anno elhagytam a húst, fogalmam sem volt a helyes táplálkozásról, egyszerűen elhagytam és kész. De mivel mindenféle más ételt ettem, ráadásul rengeteget, inkább volt magas a fehérjebevitelem, mint nem.
Milyen elveket követek? Ez elég messzire vezetne s elég speciális is az étrendem. Egyeseket már eléggé kiborítottam itt, nem világos, miért, mindenesetre nagyon szénhidrátszegényen eszem, mert nekem ez esik jól. Plusz gluténmentesen, jobbára laktózmentesen (vaj, keménysajt akad, de nagyon kevés s azokban legfeljebb nyomokban van laktóz), normál cukrot sem eszem, de ugye keményítőket is inkább csak a zöldségekben. Gyümölcs csak sormintának, de nagyon szeretem őket :) Nagyobb mennyiségben a zöldségeket eszem, nyers zöldséget mindennap fogyasztok. Fehérjeforrásaim: tojás (ez a fő), olajos magvak, maglisztek (a tökmagliszt nagyobbik fele fehérje, ennek nehéz ellenállni, bár az íze miatt trükkösen alkalmazom), zöldségek.
Majd lesz egy (nyers?)vegán hetem, akkor érdekesebbé válnak a dolgok, rárepülök a zöldborsóra s utánanézek, hogy ez így elég-e gabona nélkül, a többi zöldséggel (a hüvelyeseket fontosabbnak tartom, a lizin miatt, azzal van gond a legtöbb növényi fehérjeforrás esetében, a hüvelyesek viszont abból állnak jól). Mivel sosem voltam vegán, még kutakodnom kell kicsit, egyetlen hétre sem akarom elrontani az aminosavbevitelemet, erre érzékeny vagyok és kész. Az új ismeretek amúgyis hasznosak.
De ha valaki kevésbé megszorító, annak sokkal kevesebb odafigyelés is elég.
A szója nem egészségtelen - a génmanipulált étel az (pl. az összes hús). Vegyél GMO mentes szóját, semmi gond nincs vele. A szója egy egyszerű babfajta, amiből fermentálás után pasztillát készítenek. A babot ugye nem tartod egészségtelennek? :)
Én igyekszem az étrendemben a tejtermékeket csökkenteni, mert egyszerűen nem az emberi szervezet számára valóak azok a növekedési hormonok, amiket tartalmaz, továbbá a laktáz enzimet sem tudjuk megemészteni.
Mandula vagy mogyorótejet fogyasztok, chia, szója joghurtokat és pudingokat,túrót veszek, növényi tejszínt.
A sajt az egyetlen, amit nem tudok helyettesíteni, ebből az állatokra való tekintettel bio minősítésűt vásárolok (itt az állatoknak a nap nagyrészét szabad legelőn kell tölteniük).
Tojásból szintén a biót választom.
A húst nem kell pótolni, mivel semmilyen olyan tápanyag nincs benne, ami más élelmiszerekben ne lenne meg.
Igyekszem minden nap 2-3 féle zöldséget és 1-2 féle gyümölcsöt fogyasztani legalább, teljes kiőrlésű dolgokat.
A fehér lisztet, rizst, cukrot kizárom/minimálisra csökkentem. Igyekszem heti többször hüvelyeseket fogyasztani.
Ne úgy fogd fel, hogy a húst pótolni kell, mert az nem fog sikerülni. Fehérjét kell enni, és a növényi fehérjeforrások teljesen mások mint a húsok. Én amikor vega lettem pár hónapig számolgattam, hogy miből mennyit eszek, később elkezdtem a testem jelzései alapján alakítani az étrendemet. Mielőtt teljesen leszoktam a húsról, 2 hónapig egyre ritkítottam a húsevések számát, aztán egyszer elhagytam.
A szója nem egészségtelen, ahogy az előző hozzászólók is mondták GMO menteset kell venni, de ha eszel tojást és tejtermékeket, akkor nem lesz rá szükséged. Egyél sok hüvelyest és gabonát, használj teljes kiőrlésű liszteket, ne egyél sok zsírt és édességet, készítsd el otthon az ételeket. Sok sikert hozzá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!