Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegánok! Ti mit esztek?...

Vegánok! Ti mit esztek? Fotoszintetizáltok?

Figyelt kérdés

Van egy vegán ismerősöm, semmiféle állati eredetűt nem eszik. Tésztát sem, tojást, margarint, tejtermékeket sem, semmit. Mikor olyan étteremben voltunk a baráti körrel ahol nem lehetett kapni vegán kaját (szóval mindenben volt valami állati eredetű) akkor rendelt magának egy tányér savanyú káposztát, és azt ette.

Nekem ez nagyon furcsa. Még a vegákat valahol megértem akik csak húst nem esznek, de ezek a vegánok, akik minden állati eredetűt elutasítanak már kicsit....

2015. nov. 5. 11:25
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
Most ha belegondolok, egy dolog van ami miatt mégse tudnék sose igazi vegán lenni: imádom a MÉZZEL édesített karamelles-citromos roibos teát, szóval a mézről sose mondanék le, de minden más állati eredetű nélkül azért meglennék. :)
2015. nov. 5. 14:11
 12/32 anonim ***** válasza:
55%

A vegánságot nagyon természetellenesnek tartom, még ha úgy is gondolják az ezt gyakorló emberek, hogy ezzel segítenek a világon.

A vegánok, az állatok kizsákmányolása ellen harcolnak, amit meg is értek valahol, mert tényleg vannak nagyon embertelen vágóhidak, állattartó üzemek, főleg USA-ban, ahonnan elindult ez a mozgalom.

DE! Amivel magyarázzák, hogy sokkal egészségesebb, ha semmilyen állati eredetű ételt nem eszünk, csak propaganda duma, hogy terjesszék a "hitvallásukat", mivel a nagyüzemű hústermelés ellen küzdenek, ami 100-150 éve főleg Magyarországon nem volt jellemző.

Régen nagyapáink otthon termelték meg a zöldséget/gyümölcsöt és emellett sertést és csirkét, tehenet tartottak. Semmilyen durva, etikátlan ( ha a leölését az állatnak nem tartjuk annak ) dolgot nem követtek el, tehát a csirke kint kapirgált, a sertés az ólban éldegélt, a tehén kint legelt a töltés oldalban. Aztán mikor eljött az ideje levágták az adott állatot és feldolgozták minden egyes részét. TISZTELETTEL!

Az embernek IGENIS szüksége van húsra, időnként legalábbis, így fejlődtünk, ezzé váltunk az evolúció során. A vegánok egy valamit felejtenek el, hogy az ember az ember, egy darabig meg lehet erőszakolni a természetünket és hallani 30 éve vegán egészséges emberekről, de idővel a legtöbb embernél kiütközik a hús iránti vágy.

A hús nagyszerű fehérje, vas és B12 vitamin forrás, nem véletlenül alakult úgy, hogy el kezdtük enni. A B12 kivételével persze minden megtalálható a növényi ételekben, de kisebb mennyiségben és rosszabbul felszívódó formában. Az indián bölényvadászok annak idején 10 font ( kb. 5 kg. ) húst is megettek egy-egy vadászat során és volt, hogy utána napokig nem ettek...

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy, amit ők csinálnak céltalan, vagy egészségtelen, egyszerűen nem a legjobb táplálkozás és nem is váltják meg vele a világot, annyira, ahogy ők gondolják, sőt sokan nem is tudják követni, mert egészségi problémáik vannak.

Persze szabad döntése van mindenkinek abban hogyan táplálkozik és a sok gyümölcs és zöldség elengedhetetlen az egészséghez. De személyes véleményem szerint, húsnak is kell a tányérunkra kerülnie... időnként!

2015. nov. 5. 16:03
 13/32 anonim ***** válasza:
51%

". Aztán mikor eljött az ideje levágták az adott állatot és feldolgozták minden egyes részét. TISZTELETTEL! "

Kérlek magyarázd el nekem hogyan lehet "tisztelettel" lefogni egy félelemtől üvöltő, menekülő, érző lényt lefogni majd addig késelni, amíg el nem vérez (nagyszüleimnek voltak állatai, nem két perc...) nézni, ahogy az iszonyatos fájdalomtól visít, rángatózik...

És neked erre összefut a nyál a szádban és a tisztelet szót mered használni? szégyelld magad!

2015. nov. 5. 16:59
 14/32 anonim ***** válasza:
81%

Létezik vegán, aki ketogén diétán él :D Se gabona, se gyümölcs, zöldségből is óvatosan... Nem fotoszintetizál, szimpatikus, változatos étele van... (A fehérjét is be lehet vinni így, ebben még van tapasztalatom, tojáshiányban szinte csak növényből viszek be fehérjét, de az aminosavakkal már nem foglalkozom, inkább hamar szerzek tojást :)). Rengeteg mindent használhat, mégis mi lenne a gond? Azt leszámítva, hogy máig nehezen hiszem el, hogy ez egészségesen megoldható, de egy éve boldogan elvan, saját állítása szerint, én pedig a korlátozott tudásommal nem tudom eldönteni, hiányozhat-e neki valami.

A sima vegán vagy nyersvegán étrend nekem még teljesen tarthatónak látszik, már nem a saját számomra...

Az én étrendem kevés és/vagy ritka (bár fontos) kivételtől eltekitve ovo-vega ketogén paleo. Na ez már olyan változatos és bőséges tud lenni, hogy terveim szerint nem is térek el tőle nagyon soha. A kivételeimet is meg tudnám szüntetni, de kicsit poénosabb velük és nem akarom.

Étteremben persze más, én is nehezen eszem nem saját ételt, olyankor szoktam kilengeni vagy egyszerűen eszem a saját ételemet, mindig viszek magammal valamit, ha hosszabban elhagyom a házat.

Egy csomó remek ételt lehet összehozni az ismerősöd vagy az én étrendembe illeszkedve, de az éttermek ebben extrém gyengék, hacsak nem speckó étteremről van szó.

A ketósok még lazán elvannak szinte bárhol (az olasz éttermek kivételek... próbálj ott szinte semmi szénhidrátot bevinni s jóllakni), de ők alapjáraton bármit esznek, ami nem szénhidrátos, húst zöldséggel pedig elég könnyű kapni egy étteremben.

Vegán étrenden lehet élni egészségesen, maratont futni meg bármi. Ha valakinek jó oka van rá, miért ne követhetné? A normális, másokat nem lenéző s magukat piedesztálra állító (mert ilyen sajna sok van) vegánokkal igencsak szimpatizálok, de én megállok ott, hogy szeretek vegán, főleg nyersvegán ételeket enni (a nyersvegán konyha is roppant változatos), de a tojásaimat és a ketót nem adom.

Itt a gyk-n valaki(k) sokszor ír(nak) be vegán ételeket a "mit ettél ma?" kérdéseknél. Nagyon szívesen megkóstolnám szinte bármelyiket a leírás alapján, tartalmasnak és ízletesnek tűnnek :)

2015. nov. 5. 18:41
 15/32 anonim ***** válasza:
77%

A másik 78%-osat felpontoztam, mert igenis írt jókat. Én a tisztelettel feldolgozást is értem, bár valószínűleg sokan azért annyira mélyen nem élték át ezt, csak használták az állatot, mert enni akartak. Viszont a jobbak legalább nem kínozták, ha a rabságban tartást és a lehetőleg gyors leölést nem tartjuk annak (az utóbbi tekinthető kínzásnak, ha nem azonnali, de attól még rövid és elkerülhetetlen. nem egy életen át szenved az állat, csak mert az embernek így olcsóbb és kényelmesebb).

De amivel nem értek vele egyet, az az, hogy az embernek szüksége van-e húsra. Nincs szüksége. Lehet, hogy pár egyednek valamiért igen, hallottam már ilyet, nem tudom.

Nekem nincs. Poénos húst enni, színesíti az életet, de... Azt az érzést nem ismerem, hogy márpedig most húst kell ennem. Igaz, csak 7-8 évig voltam vega. Lehet, hogy megint annak kéne lennem, elvégre meg tudom csinálni, ráadásul ketogénezek, ami nekem nem jön össze a húsevéssel... Most pár hónapig nem fogok húst enni, aztán majd meglátjuk.

Nagyon sok ember élte végig az életét hús nélkül különösebb gond nélkül. Mindenevők vagyunk, nem fontos, hogy hús is legyen az ételünkben. S nincs benne semmi, amit ne tudnánk másból bevinni, elég könnyen. Ez persze csak a vegetariánizmus, a vegaság azért már más. De azt is rengeteg ember csinálja hosszútávon s van köztük sok elég aktív és jól kinéző is, s megnézve a növényi tápanyagokat, ez nem is meglepő. Max. szednek B12-t, ha már a mai talaj növényeiben nincs, a mindent evők is szednek kismillió dolgot, túl civilizáltak vagyunk.

Bár állítólag a jobb bélflóra tud B12-t termelni, ezért nincs B12-hiánya minden vegánnak, aki nem szed vitaminokat és egyéb kiegészítőket.

2015. nov. 5. 18:53
 16/32 anonim ***** válasza:
65%

12-es vagyok: Köszönöm utolsó, hogy értetted a mondandómat és nem rögtön a szégyelld magad dumával jöttél. Viszont egy hüvelykujj!

Bennem meg van minden tisztelet, minden élőlény irányába, de meg kell találni egy egyensúlyt az élet természetes körforgásában, amit mondjuk a modern húsipar nem követ, de nem is ez volt a lényege a mondandómnak, hanem a háztáji állattartás, ami NAGYON NEM UGYAN AZ.

Nem írtam le, de ha már itt tartunk én magam nem eszek túl sok húst ( heti 1x max 2x ) és ez szerintem le is jött a mondandómból, de a hústól való teljes elzárkózódást nem tartom természetesnek, sőt nem is a hústól, ha már drasztikusabban fogalmazok, hanem az állati termékektől, tej-vaj-sajt, amiket szintén nagyapáink is készítettek, "Riska" tehénnek szép élete volt több 10 évig is tejelt, nem vágták le...

És be kell, hogy valljam talán 1,5 évvel ezelőtt olvastam először a vegánságról. Nagy tisztelője vagyok Laár Andrásnak, akiről tudtam, hogy vegetáriánus, mivel Buddhista szerzetes, de ő eszik sajtot, tejet, úgy fogalmazott egyszer, hogy aranytojást tojó tyúk a tehén és ha már itt tartunk a tyúk is "aranyat" tojik, mert a tojás az így is, úgy is kijön, nem kell hozzá levágni a tyúkot...

Na mindegy, más véleményen van sok ember, továbbra is tartom magamat a sok zöldség-gyümölcs a legegészségesebb és néha egy kis hús, tojás, sajt, kinek mi!

2015. nov. 5. 19:07
 17/32 anonim ***** válasza:
100%

A 10. hozzászóló is hasznosakat írt. Ez így van, a szervezet, a bélflóra adaptálódik és direkt rosszul eshet a másfajta étrend. Pl. a zerocarber életmód, a vegán életmód antitézise nem tartalmaz rostot. Ez nem gond, az emberi test elvan rost nélkül, fura módon a kevés rost rossz neki, a semmi egészen más. Vannak ilyen dolgok, hogy valami másnak fontos elem kiesik, de az étrend miatt nincs is rá szükség. Átalakul a bélflóra (az állati dolgokat simán megemészti az ember, a növényekkel lenne gond, ezért használ egy csomó baktériumot, s azok emésztik meg helyette őket) és kész. Ha egy ilyen ember elkezdene zöldséget enni, eleinte kikészülne tőle, aztán átalakulna a bélflórája.

Én a sok szénhidrátot nem bírom, főleg a cukrot. Pár alma el tudja rontani a napomat (azért fél után is érzem az enyhe cukorsokkot). Hetek alatt szoktam el az ilyesmitől, s érdekes módon nem is tudok visszamenni, ha egy hónapig eszem több szénhidrátot (napi 100g vagy még több), akkor egy hónapig nem vagyok olyan jól. Úgy látszik, a kevés szénhidrát fogyasztására születtem. S a nagyon ritka vagy semmilyen húsfogyasztásra. Még jó, hogy ezek egész jól összeférnek.

Nem tudom, mennyire világosodott meg a kérdező, de írok listát a vegán ketogénbe kifejzetten passzoló ételek egy részéről (a teljes vegán lehetőség kicsit sok: minden ehető növény :D).

Nem vagyok vegán, ugyebár, ha valami elkerülte a figyelmemet és növény létére nem vegán, bocs. Van ilyen?

kókuszzsír, dió, törökmogyoró, kesudió, makadámdió, a flancosabbakat most hagyom... kókusz, lenmag, szezámmag, mák, tökmag. S ezek zsírtalanított lisztjei.

hadd ne soroljam fel az összes nem túl szénhidrátdús zöldséget... Amit én eszem: karfiol, tök, cukkini, jégsaláta, zöldpaprika, kápia paprika, újhagyma, csírák, brokkoli, karfiol, zeller...etc.

Óvatosabban: sárgarépa, cékla, vöröshagyma és fokhagyma, zöldborsó.

málna, ribizli, avokádó

fűszerek, kakaó, kávé

Sima vegánoknál bejön az összes gabona és álgabona, hüvelyes, krumpli, rengetegféle gyümölcs, édesburgonya...

Biztos ki is feledtem valamit.

S ugyanazokból a dolgokból is sokféle egész más étel készíthető. A kókuszból lehet chipset, kókuszmüzlit, amit nem tudok leírni, de jó, a kókusztejkészítési maradékból citromos édességet csokiszósszal az ő tetején (ezt csinálok holnap) vagy akár sós kenyérpótlékot (némi olajos maggal keverve, ropogósan is lehet, én úgy szeretem), a tejéből tejberizst, kakaót, fagyit, aranytejet (hogy az mennyire jó... kurkumás, gyömbéres, borsos, chilis sós ital)... S kókuszból szerintem sokkal jobb túrópótlék lesz, mint tojásfehérjéből... Tejföl helyett is kókuszt használok, citrommal és kesuval (csupán évi 1-2 alkalommal akarok tejfölpótlékot használni, de akkor tudok).

Én aztán igazán kb. mindent tojásból készítek (az egyértelmű dolgokon kívül "tésztát", tejet, fagyit, aranytejet... kókusztejjel azért jobb ez utóbbi), de ezzel együtt is van egy kicsiny vegán repertoárom, sejtem, hogy milyen sok minden megoldható így.

A nyersvegánoknak is vannak leveseik, zöldségtortájuk, ropogós kenyérpótlékjaik, mindenféle zöldségételük... Ami pedig a desszerteket illeti, ott igazán nagy bőség van így is, hisz főleg növény kell hozzájuk (a zerocarberek vannak bajban, ha tortát akarnak sütni a majdnem zerocarber - mert azért mégis ártatlan gyermek, egyen néha növényt - 3 évesüknek. megoldják, de az már csak jóindulattal torta).

Remek nyersvegán bonbonok vannak, szuper kis nemsütik, a párom, aki alaposan messze áll a nyersveganizmustól, mindig boldogan eszi őket. Miért ne? Dió, mazsola, aszalt baracklap... Csupa jó dolog.

A legtöbb nyersvegán gyümölcsre alapoz, de azért van, aki inkább zsírt fogyaszt, mint cukrot.

A vegánok nehézségei inkább akkor csúcsosodnak ki, ha alacsony az energiaigényük. Mert akkor sokkal nehezebb bevinni a szükséges tápanyagokat. Főleg, ha olyan vegán, akinél kiesnek az igazán fehérjedús növények. Mire bevinné a fehérjét, rég túlszaladt a szénhidráton...

Egy aktív vegánnak emiatt könnyebb, persze a fehérjére neki is vigyáznia kell.

2015. nov. 5. 19:26
 18/32 A kérdező kommentje:

13: "Köszönjük bejelentésed. Moderátoraink amint tudják, ellenőrzik ezt a kérdést."

Többieknek köszönöm a válaszokat :)

2015. nov. 6. 06:35
 19/32 A kérdező kommentje:
esetleg valami értelmes hozzászólásod is lenne?
2015. nov. 6. 09:45
 20/32 A kérdező kommentje:
Akkor be is fejezhetnéd az értelmetlen kommentelgetést, mert csak lejáratod magadat ;)
2015. nov. 6. 11:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!