Vegánok! Ti mit esztek? Fotoszintetizáltok?
Van egy vegán ismerősöm, semmiféle állati eredetűt nem eszik. Tésztát sem, tojást, margarint, tejtermékeket sem, semmit. Mikor olyan étteremben voltunk a baráti körrel ahol nem lehetett kapni vegán kaját (szóval mindenben volt valami állati eredetű) akkor rendelt magának egy tányér savanyú káposztát, és azt ette.
Nekem ez nagyon furcsa. Még a vegákat valahol megértem akik csak húst nem esznek, de ezek a vegánok, akik minden állati eredetűt elutasítanak már kicsit....
De nem értem, néhány emberben ennyi fantázia nincs?
Szinte minden ételt el lehet készíteni így is, pl. Krémlevesek, főzelékek kókusztejjel, mandulatejjel, rizstejjel vagy ezekből van tejföl növényi tejszín is. A gombapörkölt meg pl. egy vegán étel teljesen mégis milyen finom! Agy ratatouille, lecsó, zöldséges tészta vagy rizs, gerlsli, quinoa, grill zöldségek stb. Van tojás nélküli tészta , sütemény is. Ezer meg zer vegán étel van...
Nekem ezek a mandulatejek meg kókusztejek totál idegenek, szóval szánom bánom, de nem volt ennyi fantázia bennem.
Ha valakinek van egy kis ideje esetleg kifejtené, hogy miért jó vegánnak lenni? Én soha nem mondanék le a húsról, de érdekel, hogy ti hogy működtök, és miért így esztek.
Ha neked csak ennyi jött le, hát gratulálok ;)
Nekem kicsit olyan a vegán lét, mintha nem ennének semmit. Erre értettem a fotoszintetizálást. (gyengébbek kedvéért)
A mandulatej nagyon egészséges és finom is:).
Nem lemondás a hús nélküli élet, hanem öröm :)
A vegánok naponta több kiló gyümölcsöt megesznek , mellé zöldséget, ezért a vitamin és az ásványi anyag bevitelük sokszorosa az olyan mindenevőkhöz képest, akik alig esznek gyümölcsöt, inkább a fehér kenyeret, főtt tésztát (ezek csak vitaminszegény szénhidrátbombák), rizst, mindenféle sültet - és hiába tűnik úgy hogy egy átlag mindenevő "változatosabban" étkezik, mégis hajlamosabbak a betegségekre mint a vegánok, pont azért mert kevesebb a vitaminbevitelük és így az antioxidáns szintjük is alacsonyabb. Mellesleg az étel megemésztése is terheli a szervezetet és sok energiát von el. Ezért van az h ha sokat eszünk akkor fáradtak vagyunk utána és szeretnénk kicsit lepihenni. Egy vegánnál meg nincs az a gyümölcsmennyiség ami elfogyasztása után "kiütné" az illetőt. Meg egy vegán aki csak növényi táplálékra van szokva, nem kívánja az állati eredetűt, meg ha mégis enne valamit, valószínűleg nem esne neki jól.
Én mondjuk csak vegetáriánus vagyok, szeretnék egyszer vegán lenni de néha tartok vegán napokat, és volt már rá példa, h pár nap "vegánkodás" megittam egy gyümölcsjoghurtot vagy ettem egy sajtot és utána úgy éreztem magam tőle mint akit gyomron rúgtak.
Aki huzamosabb ideje vegán, az még rosszabbul reagálhat rá, több olyan eseteket is feljegyeztek már, hogy vegánként élő emberek egyszer csak ettek valami húsos ételt és utána meghaltak, mert a szervezetük emészthetetlen méregként a hús lebontására való enzim hiánya nem tudott megbirkózni vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!