A vegánok miért étkeznek gluténmentesen?
A zömük nem teszi. Van, aki igen, pl. a nyersvegánok és a ketogénező vegánok (hihetetlen, de van ilyen. van gyakorlatom az ételcsoportok kizárásában, de ilyen messzire nem mennék el) nem igazán ehetnek glutént (max. nyomokban, de azt is miért érné meg nekik?). Plusz nyilván vannak gluténérzékeny vegánok. S olyanok, akiknek nem esik jól a glutén, paleóznak vagy valami. A paleo vegán is durva már, de a nyersvegánok már közel állnak hozzá s tuti van, aki eléri.
A sima gluténmentes veganizmus még istenes, ott megvannak a hüvelyesek és a gluténmentes gabonák...
Ne általánosítsd a vegánokat, azokon belül is van több irányzat.
Van aki csak a húst, tejterméket, tojást meg bármit, amibe nincs állati eredetű összetevő - csak ezeket hagyják ki. De attól még ugyanúgy sütnek-főznek. Meg kenyeret is esznek - feltéve ha nem iktatjá ki az étkezésükből valamiért.
Vannak akik nem főzőcskéznek (vagy csak nagyon ritkán), ők a nyersevő vegánok, rájuk már nem jellemző a kenyérfogyasztás, csak gyümi és zöldség. Azt is inkább nyersen.
A 80/10/10-esek meg főleg a nyers gyümölcsevésre gyúrnak, kevés olajos maggal meg zölddel kiegészítve.
Aztán a vegánok legritkább fajtája a fruitáriánusok, akik csak nyers gyümölcsöt esznek (csak azt, és semmi mást), azon belül van még egy alág, azok akik csak olyan gyümölcsöt esznek ami természetes módon pottyant le a fáról, mondván hogy "ne okozzanak fájdalmat" azzal se hogy leszedik a termést. Ezt már kicsit túlzásnak találom, de ha így jobban érzik magukat... :)
Én úgy gondolom, hogy elvetemült ( nem gluténérzékeny ) vegánok, képesek arra, hogy ne egyenek glutént "mert az rossz". De én úgy vagyok vele, hogy ezek egészségi vegánok, mármint a "félek a haláltól" vegánok. Mert én az egészséges táplálkozás híveként, azt mondom, mindenki táplálkozzon úgy, ahogyan ő az etikusnak és egészségesnek látja, de azáltal, hogy mindent esetleg nyersen esznek, vagy kihagyják a glutént... megfosztják magukat a sütés/főzés, azaz az "alkotás" örömétől és nem mellesleg egy csomó élvezeti faktortól.
Fontos az egészség, de nem minden áron.
Márpedig van, aki sosem főz, pedig főtt ételt eszik, a nyersvegánok pedig igenis alkotnak a konyhában... Édes és sós torták, bonbonok, sütik, gyümölcslapos palacsinták, currys vegyes zöldség, fűszeres zöldségfasírtok... Nagy különbséget én biza nem látok, munka és konyhai ételkészítés az is. Én csinálom ezt is, azt is. Néha a nyersvegán a gyorsabb, néha a hőkezeléses :)
Van, aki azért nyersvegán, mert úgy érzi jól magát... Nem mindenkinek áldozat.
Szerintem ez az ok:
Egyre gyakoribb egy étkezési zavar, az ortorexia, melynek elszenvedője betegesen ragaszkodik az egészséges ételek elfogyasztásához.Általában egyre kevesebb féle dolgot eszik meg, ami súlyos hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Ugyanakkor súlyosabb jellemzői a testképzavar, a csökkent önértékelés, sőt depresszió. Ez az egészséges táplálkozás igazából már vészesen egészségtelen, és kóros testsúlycsökkenéssel jár, mely az anorexia tüneteit okozza (székrekedés, puffadás, menstruáció elmaradása, vízháztartás felborulása, étvágytalanság stb.) Az ortorexiás beteg gondolatai gyakori étvágytalansága ellenére egyre inkább csak az étkezés és annak egézsséges módja körül járnak.Gyanúja esetén pszichológushoz kell fordulni.
Lehet néhányan azért, mert általában amiben van glutén abba más állati eredetű termék (pl.:tojás) is van, és egyszerűbb talán kizárni teljesen a glutént, mint minden egyes pékterméknél elgondolkodni, kérdezősködni, hogy van-e benne vaj, sajt, tej, tojás stb.
Illetve talán a másik ok, hogy egy csomó helyen van ügye búzatermelés, mezőgazdaság és sokszor erdőket, vagy más természeti helyeket pusztítanak el, hogy a növekvő igényeket ki tudják elégíteni, és ezért erdők, más természeti helyek tűnnek el és válnak szántóföldekké. Aratás meg gépesített, ahol ügye általában minimum bogarak, rágcsálok, kismadarak meghalhatnak a feldolgozás folyamán...
De bármit eszik, ott is elpusztulnak állatok. Ha rendel egy biovalamit netről, a futár is elüt egy csomó rovart, esetenként madarat, környezetterhelés, miegymás...
Persze lehet, hogy egy vegán tud valami extra gondot a gabonatermesztés körül az állatok szempontjából...
Az otthoni kenyér- és süteménysütés, durumtészta főzés kihagyásához azért talán több kell, mint az, hogy nem vesz gluténes készételt a boltban... Amennyire tapasztalom, a gluténmentes táplálkozást nehézségnek szokták megélni az emberek s biza bizonyos ételek valóban pótolhatatlanul kiesnek így.
De azért ez jó gondolat volt, erre még nem is gondoltam. Pedig én sem veszek készételt, mert valami tuti van benne, amit én nem eszem. Itthon viszont egészen más a helyzet, ha megfelel az alapanyag, akkor tudok készíteni olyan ételt, amihez hasonlót csak számomra elfogadhatatlan formában kapnék boltban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!