Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Egyek halat vagy ne?

Egyek halat vagy ne?

Figyelt kérdés

8 éve vagyok vega. Most rám jött az egészség mánia plusz szálkásítani akarok. A halat nem szeretem, de

azért megenném, csak érzem, hogy bűntudatom lenne. A vegetáriánusság már a véremben van. Arra gondoltam, hogy inkább veszek ilyen fehérjeport amíg kell. Szerintetek mi legyen?

2012. júl. 4. 12:01
1 2
 11/20 doboszoli ***** válasza:
Most akkor mi is a kérdés, vagy a probléma?
2012. júl. 4. 12:48
 12/20 A kérdező kommentje:
Hogy úgy érzem ha ennék elveszteném egy részemet.
2012. júl. 4. 12:49
 13/20 anonim ***** válasza:
89%

A hal hús. Fehérjepor nem rossz, mint itt állítgatják, de attól még felesleges.

Szálkásítani akarsz, meg egészségmánia, ehhez inkább az étrendedet kell átgondolni, és a szemetet kell száműzni először is.

Fehérjét meg tudod szójából, csicseriborsóból, meg hüvelyesekből bevinni.

2012. júl. 4. 13:15
 14/20 anonim ***** válasza:

Nem akarok okoskodni, de TÉNY hogy a fehérjepor nem egészségtelen, sőt, nem is mesterséges. Igazi tejből, szójából nyerik ki szűréses eljárásokkal, semmi kémia. Mesterségesen elméletileg lehetne fehérjét előállítani, de ha van egy kis eszed és tanultál kémiát, tudod, hogy nagyon körülményes, és irgalmatlanul drága lenne. Igen, ha szálkás akarsz lenni, szükséged van rá. Vagyis elmeéletileg nincs, gyakorlatilag van. Elméletileg ugyan azt a fehérjét be tudod vinni tejtermékekből és szójából, gyakorlatilag naponta több kilót kéne megenned belőlük. Össze kell raknod egy szálkásító étrendet. 2,5-3g/testsúlykilogramm fehérjére van szükséged naponta, és 2, max 3g/tstkg szénhidrátra. A ch gondolom nem gond, de ha utánaszámolsz, azért ha nagyon sovány is vagy, kell az a 180-200g fehérje naponta. Nem fog menni csak szilárd kajával, kell a fehérjepor, ha komolyan gondolod. Ja, és het 3 kardió edzés alap, ezek mellé ha akarod tehetsz súlyzósat is. Edzés után meg jól jön, sőt egészséges egy adag tejsavó(!)fehérjeturmix. Egyébként a napi fehérjebevitelbe a szóján kívül a növényi fehérjéket teljesen felesleges beleszámolni, hiszen nem tartalmazzák a számunkra szükséges aminosavak egy részét. Ez megoldható úgy hogy jól párosítod a zöldeket, de marhára körülményes. Egyébként szólok, hogy vegetáriánus testépítők és sportolók között nincs olyan, aki ne használna jóminőségű fehérjeport.

A kérdésre válaszolván: ha vegetáriánus vagy, és sajnálod az állatokat, akkor NE egyél halat! A hal is ugyan olyan állat, előttem is leírták, hogy igenis vannak érzéseik, ugyan úgy éreznek fájdalmat, félelmet, stb. Viszont ha az egészségeddel is törődsz, viszont kevesebb fehérjeporral, és sok-sok növény állandó kilószámra fogyasztása nélkül akarod megúszni, mindenképpen ajánlott, hogy legalább halat egyél, az állati fehérje minden szükséges aminosavat tartalmaz. Egyébként ha már itt tartunk, a csirke is ugyan olyan hülye állat mint a hal, viszont a csirkemell a föld leges leg jobb fehérjeforrása, pontosan a 24,7%-a fehérje, amíg az átlag halaknak kb 16. 6-700g csirkemellből fehérjepor nélkül is meglesz a napi beviteled.

2012. júl. 8. 23:30
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Aki rendszeresen több időt eltölt csirkékkel, és nem csak élelemforrásként tekint rájuk, hanem mint élőlény figyeli őket, az nem mondja rájuk, hogy buták mint egy hal. Mellesleg a halak sem buták. De ha valaki csak a parton vergődve látja őket, akkor képes ilyen elhamarkodott megállapításokat tenni.
2012. júl. 9. 09:19
 16/20 anonim ***** válasza:

ma 09:19

Megfogalmazom másképp. A csirkék körülbelül annyira intelligens állatok, mint a halak. Odaraktam hogy körülbelül, mert tudom hogy nem pontosan. Ebbe remélem nem lehet már belekötni :)

2012. júl. 9. 13:39
 17/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Egyébként már nem az állatok szeretete miatt nem eszem meg(ez csak addig volt így amig kicsi voltam), csak megszokásból. És megpróbáltam halat enni, de nem bírtam, mert gusztustalan volt. A fehérje porokat meg eleve szeretem, egyszer volt ilyen szójafehérje porom, az nagyon finom volt.
2012. júl. 9. 22:58
 18/20 anonim ***** válasza:

Akkor meg is van oldva, tejtermékek, ha nem ellenkezik az elveiddel akkor csirkemell, és ezt kiegészíted fehérjeporral. Meg is van a napi beviteled :)

Edzés után egyébként jobb a tejsavó, de a szójával sincs baj.

2012. júl. 10. 13:40
 19/20 anonim ***** válasza:
Szerintem ne egyél halat ha ellenkezik az elveiddel. Főleg hogy már 8 éve vagy vega, lehet hogy később megbánnád.
2012. júl. 11. 08:12
 20/20 Antispecista ***** válasza:

Szia! Vegankent egyertelmuen azt mondom: ne egyel! Nem szukseges. Amugy nem az allatokat szeretete miatt nem kell oket megenni, hanem mert egyszeruen erkolcsileg nem helyes. Aki nem rasszista sem azert nem az mert szereti mondjuk a feketeket, hanem mert nem tartja elfogadhatonak, h boruk szine miatt erje oket hatranyos megkulonboztetes. Ha tobbet szeretnel tudni a temarol:

olvasni: [link] (bovebben, angolul: [link] FB: [link]

Nezni: [link] (egy kb fel oras ismeretterjeszto film 8 kisebb reszre osztva temak szerint; magyar feliratos verzio is van Youtube-on); [link] (Alapmu! Masfel oras doku Joaquin Phoenix narraciojaval es Moby zenejevel, magyar felirattal)

Ciao! :)

2012. aug. 19. 00:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!