Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért ellenszenszenvesek a...

Miért ellenszenszenvesek a vegánokkal kapcsolatban? (Nem a "hittérítős vegánokra" gondolok 😋)

Figyelt kérdés

Szervusztok!

- Miért ellenszenvesek a vegánsággal kapcsolatban azok az emberek akik mellre tudják szívni az ellenzését akkor is hogyha nem hozzák elő a témát?

- Miért esik nehezükre elfogadni emberneknek valaki álláspontját főleg ha nem is eröltetik senkire?

- Miért kezdődik ott a férfi hogy húst eszik?

- És ismerkedésnél ez vajon negatív elsők közötti benyomás lányoknál ha felböffen ez a téma? 🙃

Véleményekre vagyok kiváncsi csupán jöhet hideg meleg, nem kioktatást szeretnék tartani. 😁

Köszi a válaszokat!

26/f

2023. jan. 15. 03:50
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
9%
Nekem ne kezdjen bizonygatni senki, hogy egeszsegtelenül taplalkozok, ha hust akarok enni akkor hust fogok enni ha valaki beleugat abba, hogy mit eszek majd ne sirjon a következmenyeken, egyik legjobb dolog az eletemben, hogy finomat ehetek, ha valaki ezt elakarja rontani az megnezheti magat.
2023. jan. 15. 17:07
 22/46 anonim ***** válasza:
19%
Ja, mert a hús és tejipar meg a gyúrós ipar a fehérje porokkal nem óriási biznisz. :D
2023. jan. 15. 17:19
 23/46 anonim ***** válasza:
32%

22-es, ugye nem állítottam olyat, hogy nem az!

Ugye egyet értesz azzal, hogy a kettő nem zárja ki egymást?

Na többek közt az ilyenek miatt kerülöm a "vitát", és ezért mondom méltatlannak.

Állítok x dolgot, majd ezt úgymond "cáfolandóan" a másik válaszol rá y dolgot, aminek nincs köze az x-hez.

Ez nem az én szintem.

2023. jan. 15. 18:23
 24/46 anonim ***** válasza:
72%
Miért, amit eredetileg írtál, abban milyen módon cáfolod a vegánság létjogosultságát? Van benne üzlet? Igen és? Attól miért rossz? Erre próbáltam rávilágítani, hogy ez önmagában semmit nem jelent, mert a másik oldalra is ugyanúgy igaz. Érvet, alátámasztást nem látunk, csak pöhendi stílusban kijelented, hogy "nem a te szinted".
2023. jan. 16. 00:08
 25/46 anonim ***** válasza:
40%

#24!

Leírtam, hogy miért nem érvelek! Ezek szerint azt se sikerült felfogni.

Hagyd, nem kell megkeresned, segítek!

Ez nem egy vita fórum!

A kérdésre válaszoltam. És mivel közben jöttek más hozzászólások is, azokat is példának állítottam fel, hogy például az ilyen hozzáállás, és felszínes okoskodás vált ki belőlem ellenszenvet.

Semelyik oldalról nem itt van a helye annak, hogy 50 oldalas tanulmányokkal támasszuk alá a mondandónkat.

Te viszont nem a kérdésre válaszoltál, hanem kizárólag az én válaszomra reflektáltál. Úgy viszont elvárható, hogy ha már az én válaszomra válaszolsz, akkor azzal logikai összefüggésben válaszolj!

Úgy, mint én most! Nem pedig fél oldalas válaszokból kiragadott fél mondatokra kell reagálni.

És részemről (emiatt is) lezárom ezt a témát. Nem csak azért , mert elbeszélünk egymás mellett, hanem mert nem ide tartozik.

Ha kíváncsi vagy valamire , fektess bele energiát, tanulj néhány évig, aztán ha az alapokkal tisztában leszel, gyere vissza, és ami nem tiszta, azt tedd fel kérdésként. Hátha még akkor is itt leszek.

2023. jan. 16. 07:10
 26/46 anonim ***** válasza:
74%

"Miért ellenszenszenvesek a vegánokkal kapcsolatban?"

A kérdésedre fogok válaszolni, húsevő férfiként.

Alapból az ég világon semmi bajom velük, de amikor a fiam vagy a lányom elhozza az egyik ismerősét ebédre hozzánk (gyakran megesik), és csak amiatt kell külön kaját IS csinálnom, mert xy most éppen divat-vega lett, és a "kedves vendég" még egy isteni vadas pörköltöt sem eszik meg, akkor maradjon inkább otthon, és rendeljen magának.

Szeretek sütni főzni, ez a hobbim, de nem többféle kosztot egyszerre. Vagy eszi azt, ami mi, és meghagyja a húst, vagy köszönöm a jelenlétét, ez volt az utolsó. Egyszer volt rá precedens, fel is csesztem magam ezen, de végül is csodás vega menüt kreáltam a számára. Nekünk pedig, húsevőknek a fácánleves mellé mennyei mangalicás töltött káposztát készítettem, a szívem-lelkem benne volt csak azért is, ha már így esett, adjuk meg a módját. Ahogy észrevettem, igen csak megkóstolta volna, de ha nem, akkor nem erőszak a disznótor.

Rá pár hónapra felhagyott vele. Van ilyen is. Kipróbálta, nem jött be.

Azóta is rémálom számomra a vega vendég, de ezt tudják a gyerekek is, és olyat inkább nem hívnak, ha nem muszáj.

2023. jan. 16. 09:58
 27/46 A kérdező kommentje:

Nos igen a vendégség számomra is elég körülményes, nem esik jól az embernek visszautasitani amit a másik szivesen készít, kínál, meg nekik sem hogy mindent elutasítok kb. Én családi eseményeken mindig viszek saját menüt, és le van zsírozva hogy ne készüljenek külön, de még itt is piperkőcködésnek adja ki magát, pláne ha más családjához kell menni nagy összejöveteleknél... De hát az érmének ezt az oldalát is el kell fogadni ha ezt választottam értem én, csak sokan mégis nagyon feszegetik a témát, meg rosszallóan nézik pedig nagyon próbálom kerülni mindig, és nem támadóan közlöm, épp ellenkezőleg.

Valami ötlet hogy hogy lehet a legkevésbé "sértő" módon tisztázni egy új légkörben, hogy ne legyen bicskanyitogató?

(Főleg azoktól kérdezem akik szintén nem preferálják az ilyesmi vendégeket.-szerencsére idetalált konkrétan ilyen válaszoló is😁-)

Arra gondoltam azzal indokolnám hogy egészségügyi okokból nem eszem állati eredetűt, hátha így jobban elfogadnák.

2023. jan. 16. 16:55
 28/46 anonim ***** válasza:
81%

Engem ez nem "sért". Különösebben nem érdekel. Hogy magamban mit gondolok róla, az az én dolgom. Ha nem kezdi el térítését, én se oktatom ki, vagy az okoskodása mértékétől függően, nem szégyenítem meg.

Nem szólok be, nem hozom fel, mivel úgy gondolom, nem attól van valakinek igaza, hogy "hangosabb" hanem hogy a tények igazolják.

Mindenesetre az ilyen piti hazugság mindig a legátlátszóbb.

Ennél az is ezerszer becsülendőbb, ha az ember gerincesen felvállalja a döntését, és kiáll mellette, (vállalva akár ennek a negatív hozadékát is) mint hogy a saját elfogadtatása miatt prostituálná a saját elveit.

2023. jan. 16. 18:31
 29/46 anonim ***** válasza:
26%

"Ezért nincs olyan, hogy egyik diabetikus ezt mondja, a másik azt, mert az tudományos alapokon nyugszik, a vegánság meg olyan mint a lapos Föld hit"

Nem olyan, nagyon nem. Egyrészt konkrétan a növényi táplálkozás nem valami 100-150 éves divat, hanem már az ókori perzsák és görögök is művelték, tehát min. 2500-3000 éves. Másrészt modern kutatások is alátámasztják, hogy legalább annyira egészséges, mint a mindenevő, hagyományos táplálkozási piramisra épülő táplálkozás.

"akkor maradjon inkább otthon, és rendeljen magának." "csak sokan mégis nagyon feszegetik a témát, meg rosszallóan nézik"

Valami óriási félreértés van ebben a témában: az, hogy ki milyen életmódot és benne milyen étrendet folytat, az az ő magánügye, akár filozófiai, akár egészségügyi, akár bármilyen földtől elrugaszkodott okból is teszi.

Ha vendégségbe megy és ott valamilyen ételt bármilyen okból nem fogad el, nem kéne megsértődni, de természetesen elvárnia sem kéne, hogy bármilyen különleges igényét kiszolgálják.

Mondjuk nyugaton vagy az USA-ban ez is többnyire sokkal nagyobb toleranciával valósul meg ill. sokkal inkább nyitottak a mindenevők is, hogy ilyen alkalmakkor a vegánoknak is kedvezzenek.

Nálunk sajnos még nem tart itt a tolerancia, érezhetően, de amit a kérdező alkalmaz, hogy ilyen közös kajálásokhoz visz magának sajátot, tényleg a legjobb taktika: nem sért vele senkit és a saját elveit is megtartja.

2023. jan. 18. 20:54
 30/46 anonim ***** válasza:
56%

" modern kutatások is alátámasztják, hogy legalább annyira egészséges,"

Nekem ez a szakmám, de én még ilyennel soha nem találkoztam.

Olyan antropológiai kutatási eredményekkel többel is találkoztam, ami mindannyiszor bebizonyította, hogy ha egy népcsoport huzamosabb ideig, generációkon keresztük szinte, vagy teljes egészében növényi táplálékon élt, elkezdtek vissza fejlődni.

Egyre kisebbek lettek, 120-130 cm körül voltak a felnőttek testmagassága, az agykapacitásuk is jelentősen visszafejlődött.

Ami nem csoda, hiszen Newton óta tudjuk, hogy az energia, nem vész el.

Ez pedig mind napenergia.

A kérdés, mennyire koncentráltan vesszük magunkhoz a napenergiát.

A fotoszintetizáló élőlények energia átalakítása csak az első lépcső.

Ezt követik az ezeket megevő élőlények, és az ő energia átalakításuk.

És így tovább. Végül eljutunk a ragadozókhoz, akik a legrövidebb emésztőcsatornával rendelkeznek, mert náluk koncentrálódik a legjobban ez az energia, ami a kognitív képességeikben is megmutatkozik.

Az ember minden evő, így vitán felül áll, hogy nélkülözhetetlen számára az állati eredetű táplálék. Nem egyes emberek néhány évtizedéről beszélek!

Meg kell nézni, hogy néznek ki, és hol tartanak a jóléti társadalomban élő emberek, az elmaradott országokhoz képest. Teljes társadalmak, generációkon átívelő fejlődéséről beszélek!

Sok ilyen publikációt olvastam már, de elismert szakembertől olyat, hogy kizárólag a növényi táplálkozás elég lenne, valahogy 1-et se, pedig van 30 éve erről szól az életem.

Más tekintetben:

8 milliárd ember él a bolygón. Nyilván, füvön nem lehet élni. Magas tápanyag tartalmú növényi élelmiszerekhez magas tápanyag tartalmú termőföldre lenne szükség.

Ilyen viszont, nem túl sok van a bolygón.

Ha minden ember lemondana a húsevésről, az egy Thanos féle csettintéssel lenne egyenlő, 1 hónap alatt 4 milliárd ember halna éhen.

Azok a földek ugyanis amik legelőnek, fűféléknek alkalmasak, alig alkalmasak másra. A fűfélék által feldolgozott nap energiát, a legelő állatok dolgozzák fel, és alakítják át számunkra feldolgozható energiává, méghozzá koncentrált módon.

(energia alatt itt MINDENT értek, nem csak a táplálkozásban energiahordozó alapanyagokat, hanem vitaminokat, stb..)

Szóval ha kiesnek az állatok, a helyükön nem lehet, csak jelentéktelen mennyiségű , feldolgozható energiát adó növényeket termeszteni.

Márpedig az állatok által adott élelmiszer nem vész el, hanem feldolgozásra kerül, tehát arra a mennyiségre, szükség van!

Növényekből, ugyanezt, nagyságrendekkel nagyobb területről lehetne pótolni!

Nem egy Borneo esne áldozatul ennek, ahol több ezer állat faj pusztult ki véglegesen (!!!) a Földről, hanem az egész bolygó!

Évente 50.000 faj hal ki a bolygón.

A bolygó, pedig zárt rendszer. Az energia, az energia, akár jobbról, akár balról számoljuk.

Egy zárt rendszerben, nincsenek csodák.

Egyik zsebünkből átrakunk valamit a másikba, akkor az elsőből fog hiányozni.

A végletekig le lehet egyszerűsíteni ezt a képletet.

A végeredmény meg az, hogy az emberi fajnak nincs természetes "leszabályzója".

Se ragadozók, se kórokozók, se táplálék (amíg össze nem omlik a rendszer).

És amíg nem lesz globálisan szabályozva az emberi faj szaporodása, addig megoldás se lesz!

Tökéletesen irreleváns, hogy ki mit eszik.

Amíg 8 milliárd ember él a bolygón, addig nem létezik olyan élő ember, aki miatt nem mészárolnak le állatok százait, vagy nem kísérleteznek rajtuk (lásd covid) vagy nem pusztítják ki az utolsó megmaradt példányokat is.

2023. jan. 18. 22:25
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!