Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért nincsenek etikai aggálya...

Molnarmarcell21 kérdése:

Miért nincsenek etikai aggályai a húsevőknek az állatok indokolatlan szenvedése iránt?

Figyelt kérdés

Elnézést, ha rossz kategória, illetve tudom, hogy ez vörös posztó lesz és parttalan vitát fog generálni, de muszáj megkérdeznem, mert engem is foglalkoztat a kérdés :) Én magam is eszem és használok állati eredetű termékeket, szóval nem állok egyik oldalon sem, mielőtt vád érne.

Nincs erkölcsi kifogásom az állati termékek ellen, de szerintem kevesen gondolják erkölcsösnek az állatok felesleges szenvedését. Abban is bizonyára mindenki egyetért, hogy a nagyüzemi mezőgazdaságban nincsenek ideális körülmények, tehát feleslegesen szenvednek az állatok.

Ezek után tehát, visszatérve a kérdésre: akik szerint erkölcsileg nem aggályos az állatkínzás vagy nem tekintik ezt állatkínzásnak, miért nem?

2021. szept. 2. 13:23
1 2 3 4 5 6
 41/52 anonim ***** válasza:
73%

Hogy etikailag elítélendő-e a húsevés, azt nem lehet objektívan meghatározni, mert attól függ, ki hogy látja a világot. Hogy egészségügyileg felesleges és sok esetben káros, valamint környezetvédelem szempontjából is erősen problémás, az viszont már más téma. Erre rengeteg adat és kutatás van. Amikor a világ összes vezető táplálkozástudományi szervezete kimondja, hogy egészséges a növényi étrend, akkor nincs min vitázni.

Imádom amúgy, hogy az ilyen kommenteket a sok idióta lepontozza, de ellenérvet mégsem tud írni, vagy legalább valami olyat, hogy ugyan mi annyira esszenciális a húsban, amiért muszáj enni. Teljesen megértem, ha valaki azt mondja, hogy ő nem akar lemondani a húsról, ez ellen semmi problémám. Azzal viszont igen, aki azzal takarózik, hogy neki szüksége van húsra az egészséghez. Mert arra senkinek nincs szüksége.

2021. szept. 3. 19:11
 42/52 Sunshinedoll ***** válasza:
51%

Mert mindenkinek más az értékrendje.

Van, akinek semmi baja nincs azzal, hogy más emberek az utcán élnek, és nem ad nekik 100 Ft-ot, hogy segítsen, más meg az állatokat sz-rja le. Ezilyen.

2021. szept. 3. 21:49
 43/52 anonim ***** válasza:
16%

"Abban is bizonyára mindenki egyetért, hogy a nagyüzemi mezőgazdaságban nincsenek ideális körülmények, tehát feleslegesen szenvednek az állatok."

Jól leírtad a kulcs pedig az hogy "nagyüzemi"

A kapitalizmus, fogyasztói társadalom, globalizmus a kiváltó ok, nem az hogy eszünk-e húst vagy nem. Ezek az állatok akkor ks szenvedni fognak ha áttérünk a növényevésre, mert akkor ki fogjuk irtani az élőhelyeiket, vagy maguktól leégnek a klímaváltozás miatt, vagy autópályák szelik majd át az élőhelyeiket hogy a vegán banánt és szóját szállíthassák a Föld egyik végéből a másikra.

Mindent egybevéve a vegán életmód sokkal nagyobb ökológiai lábnyommal jár mintha csak háztáji csirkét ennél vagy mondjuk tengerparti városokban halásznának. Nonszensz, hogy Afrikából, Dél Amerikából hozzák ide a vegán kaják alapanyagait, míg egyébként régen a falvak teljesen önellátóak voltak, minimális ökológiai lábnyommal. Igaz, ettek húst is az emberek (bár nem olyan sokat).

A kapitalizmusnak kell egyszer és mindenkorra véget vetni, és azt a szűk csoportot (nyugati, kínai, arab tőkések) akik mások (köztük állatok) szenvedéséből profitot gyártanak, egyszer és mindenkorra elűzni a Föld felszínéről (már építgetik az űrhajóikat úgyis).

A vegán életmód az egyénnek jó, de fölösleges ebbe közösségi szinten időt és energiát beleölni, az csak elveszi az energiát a fontosabb dolgoktól, pl. a kapitalizmus, és a fogyasztói társadalom lerombolásának lehetőségétől.

2021. szept. 7. 13:59
 44/52 anonim ***** válasza:

Miért kéne avokádót enni? Nem vagyok vega, de még én is tudom, hogy alap náluk mindig azt venni, ami szezonális, lehetőleg helyi termelésű.

2021. szept. 8. 01:02
 45/52 anonim ***** válasza:
74%

44, a legtöbb vegán eszik szóját, banánt, kókusztejet, stb, nézz utána hogy ezeknek a termesztése milyen rengeteg káros hatással jár...

Nem hiszem hogy több kárt okoz ha a hátsó kertben mondjuk van egy kecske és annak a tejét iszod.. Vagy néha levágsz egy csirkét

Persze a gond a városokkal van, hogy ezek képtelenek önmaguk eltartására, ezért elsőként a nagyvárosokat kéne felszámolni, és mindent autononóm kisközségekbe szervezni, sajnos ehhez már túlnőttük a Földet. Talán más bolgyón még sikerülhet

2021. szept. 8. 22:08
 46/52 anonim ***** válasza:
Ne a háztáji csirkét meg a banánt hasonlítsd össze, mert az átlag ember nem háztáji húst eszik.
2021. szept. 20. 14:00
 47/52 anonim ***** válasza:
#46: de húsból, tojásbol, zsírból lehet haztájit venni, avokádóból meg pálmazsírból es szójából nem.
2021. szept. 20. 14:09
 48/52 anonim ***** válasza:

46: ahogyan az átlag ember nem lesz vegán, ráadásul pénze sincs a vegán kajákra az átlag embernek (70e Ft-os minimálbérből gyakorlatilag nem jönne ki egy hónapra a vegán étkezés, és akkor még a rezsi, lakbér stb)

Ugyanakkor az átlag ember is vehetne háztáji csirkét tesco-s üzemi csirke helyett, hogyha az üzemeket bezárnák államilag. Az átlagember pedig tömegben sokkal többet tehet ezügyben, hogy az üzemeket bezárassák, mint azzal hogy elkezd banánt enni csirke helyett.

2021. szept. 20. 14:24
 49/52 anonim ***** válasza:
43%
Itt a probléma, hogy nem teljesen vagytok tisztában egy átlag vegán étrendjével. Amiket felsoroltál, avokádó, pálmazsír, szója, én egyiket sem szoktam enni. Az étrendem alapja a rizs, burgonya, lencse, bab, kukorica. Ezek akárhogy is nézzük filléres ételek. Tévhit, hogy a vegán étkezés drágább, mint a mindenevő. Nyilván lehet drágán is csinálni avokádóval, növényi tejekkel és társaival, csak akkor ezt ne a tesco gazdaságos parizeres étrendhez hasonlítsuk. Mert mindenevőként is ugyanúgy lehet drágán étkezni, ha minőségi húst, libamájat, kaviárt veszel.
2021. szept. 21. 10:42
 50/52 anonim ***** válasza:
#49 ez teljesen jogos
2021. szept. 21. 11:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!