Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Környzetvédő vegák! Ti vajat,...

Környzetvédő vegák! Ti vajat, vagy margarint fogyasztotok?

Figyelt kérdés

Azokat a vegetáriánusokat kérdezem, akik azért nem esznek húst, hogy ezzel ne járuljanak hozzá a élelmiszeripar környezetpusztító hatásához. Vegánoknál nyilván nem is téma a kérdés, szóval őket most kihagyjuk:D

A vaj ugye tejtermék, azaz abból a marhából származik, ami telefingja a légkört, tele van pumpálva minden sz*rral és több vizet igényel, mint egy fél tropikárium.

A margarint viszont abból a pálmaolajból csinálják, amit őserdők kiírtásával ültetnek, kimerítik a talajt aztán további őserdőket égetnek fel.

Szóval így belegondolva egyik sem túl jó opció. De valami zsíradék kell a reggeli vajaskenyérhez..

2021. máj. 6. 23:20
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
92%

9 vagyok, a lényegre elfelejtettem válaszolni. Van olyan margarin, amiben nincs pálmaolaj, én akkor már azt választanám, ha nagyon választanom kellene a vaj és margarin között. Ha az egészség is számít akkor repceolajból készült margarint választanék.

De a pálmaolajos margarin és a tehéntejes vaj között környezetileg, etikailag nincs nagy különbség.

A legjobb a magvaj, amit te magadnak készítesz, baromi sokáig eláll, de úgysem fog, mert olyan finom, hogy megeszed. Akármilyen szendvicset százszor jobban feldob, mint akármilyen vaj/margarin, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és teljes értékű, nem feldolgozott.

2021. máj. 7. 00:57
 12/41 A kérdező kommentje:

Nah, hát az nem fenyeget, hogy elégetném valmai tornával.. eh..:D

Okés, köszi a válaszokat:)

A magos cucc jól hangzik, de jelen esetben a semlegesebb íz is szempont. De ja, humuszt szeretek csinálni, szoktam bele tahinit is rakni, néha van babkrém meg ilyesmi.. lehet ráfekszem a magos dolgokra, szeretek velük ügyeskedni:D

2021. máj. 7. 00:59
 13/41 Tepfal ***** válasza:
100%

Ez több szempontból is összetett kérdés, mert a termék teljes életútját figyelembe kellene venni - ideértve pl. a szállítást. Pl. én meg vagyok arról győződve (és javítson ki, ha valakinek ezzel ellentétes infója van), hogy a magyar tehénből előállított és a piacon megvásárolt vajnak összességében kisseb a lábnyoma, mint egy dél-amerikában termelt növényből előállított kencének, ha a tárolás, szállítás energiaköltségét is figyelembe vesszük.

Ez nagyon nehéz, de én azt csinálnám, hogy a teljes életút minden lépését (termeléshez felhasznált energia, feldolgozáshoz felhasznált energia, szállításhoz felhasznált energia, csomagolás, stb.) figyelembe vételével próbálnék dönteni.

Én magam nem vagyok vega (részben a fent írt okok, részben erős növényi allergiák miatt), de a fentiek miatt a helyben előállított vajra szavazok.

2021. máj. 7. 01:22
 14/41 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan én nem vagyok se vega, se vegán. De bioboltba vannak kimomdottan tejmentes és pálmaolajmentes margarinok és vajkészítmények is.

Én nem igazán szeretem őket, de ha húzósabb napjaim vannak, akkor tud hasznos lenni.

A kenyérre egyébként tojáskrémet, hummuszt, zakuszkát, padlizsánkrémet, egyéb zöldségkrémeket (gomba, zeller, répa), általam készített melegszendvicskrémeket szoktam tenni.

2021. máj. 7. 01:24
 15/41 anonim ***** válasza:
100%
14-es vagyok,azt kifelejtettem, hogy tejérzékeny vagyok, szóval ezért ezek nekem az alternatívák:)
2021. máj. 7. 01:25
 16/41 anonim ***** válasza:
89%

Egyiket sem fogyasztom. Valamilyen (általában saját készítésű) zöldségkrémet kenek a (rozs)kenyérre, vagy csak simán vegán kolbászt vagy barnarizses tönkölyhurkát teszek rá, és sok zöldséget eszem mellé.

Egyébként:

* kiirtásával

* zsiradék

2021. máj. 7. 01:52
 17/41 anonim ***** válasza:
87%

De valami zsíradék kell a reggeli vajaskenyérhez

A vajaskenyérhez vaj kell. Ha mást kensz rá, nem vajas.

2021. máj. 7. 05:40
 18/41 anonim ***** válasza:
100%

Egyiket sem. Kenyérre hummuszt, babkrémet, zöldségkrémeket, magvajakat kenek. Érdemes nagyobb adag natúr, semleges ízű krémet készíteni, és kisebb adagokban ízesíteni az ételhez, így a magvaj jó sós és édes ételhez is.

Kalácsra lekvárt, magvajat kevés juharsziruppal és vaníliával, növényi joghurtot, vagy friss gyümölcs pürét kennék.

2021. máj. 7. 08:28
 19/41 Sunshinedoll ***** válasza:
100%
Csinálj hummuszt, padlizsánkrémet vagy olivabogyó pasztát, pestót, zakuszkát, kesudióból krémsajtot, ha nagy dilemmában vagy. Ezek még finomabbak is.
2021. máj. 7. 08:42
 20/41 anonim ***** válasza:
100%

Nem az a kérdés, hogy melyiknek 0 az ökológiai lábnyoma, hanem hogy egymáshoz képest mekkorák. Nem mintha erről olyan könnyű lenne infót találni... Ha egy light margarint veszel, abban eleve nagyon kevés zsír van, nekem az az intuícióm, hogy a végére az jön ki jobbra. De számok nélkül nem lehet megmondani. Viszont az én esetemben legalábbis a kenyérre kent zsiradék nagyon kis részt tesz ki, szőrszálhasogatás lenne ezen rugózni. Azt az energiát inkább az élet más területeire fordítom, ott több megtakarítást hoz.

Kalóriaforrások és fehérjeforrások tekintetében találtam egy jó grafikont, de sajnos a zsírok nincsenek rajta. Az látszik, hogy fehérjéből a jó növényi fehérjeforrások, tehát a hüvelyesek nagyon kicsi karbonlábnyommal bírnak. Tej-tojás-csirke-disznó kb ugyanazt tudja mint fehérjeforrás, a marhahús fényévekkel rosszabb. A halak között is van jó, csak ott más súlyos természetkárosítás is történhet a halászat során. A zsírral talán a kalória korrelál a legjobban, ha összevetem a vaj kalóriaalapú lábnyomát a növényi olajokéval, valóban sokkal jobban jönnek ki az utóbbiak. És akkor a light margarinban ugye kevesebb is a kalória, még azzal is le kell szorozni.

[link]

2021. máj. 7. 10:14
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!