Mit csinál egy vegetáriánus, ha csak valamit gyorsan be akar dobni?
Tehát arra gondolok, hogy Én ha kajás vagyok és gyorsban akarok valamit enni, akkor bontok egy konzervet, két szelet kenyér meg egy hagyma. Vagy egy csík szalonna. Vagy sütök két tojást.
Milyen alternatíva van erre hús nélkül?
Azok nagyon egészségtelen étrendek lehetnek. A ketóra gondolsz?
22-es!
Pl. a ketogén étrend. Bizonyos betegségek esetén kifejezetten ajánlott. A vegetáriánus étrendre vonatkozóan pedig szintén vannak negatív kutatási eredmények. De nem akarok senkivel vitatkozni, abszolút nem is érdekel hogy ki mit eszik, csak ilyen irányba ment el ez a téma és úgy gondolom, ez is hozzá tartozik az igazsághoz.
24-es! 23-as vagyok.
Igen, ez jó példa. Valakinek elég annyi, hogy vegetáriánus, de nagyrészt pizzát, chipset, tésztát, ilyeneket eszik és azt hiszi egészséges, mert nem eszik húst.
De nem csak ez a probléma, a zöldségekkel is van. Az a baj, hogy nincsenek egyöntetű, egyértelmű tények a táplálkozással kapcsolatban és általában mindenkinek van egy nézete, amit valahogy ösztönösen véd. Pl te is támadsz, amikor megkérdőjelezi valaki a vegetáriánus étrend egészségességét. Ha érdekel nézd meg Rácz András (biohacker) vagy Lakatos Péter, Dr Váczi Péter, Szendi Gábor írásait a témában.
Ne keverd ide azokat, akik fröcsögnek, hogy a pörköltön kívül nincs étel és ne legyél olyan, mint akikről írtál, hogy a cím elolvasása után hülyézik az írót!
De az tény, hogy vannak szinte 0 szénhidrát tartalmú étrendek. Vannak emberek, akiknek állítólag segített ez. Tehát miért írod, hogy az egészségtelen? Olyan emberek is vannak, akiknek -szintén állítólag- a vegetáriánus étrend segített.
És mindkét étrendre vonatkozóan vannak olyan vélemények, amik negatívak. Hétköznapi emberek és szakemberek részéről is.
Ez nagyon összetett dolognak tűnik, messze nem elég annyi az egészséghez, hogy valaki vegetáriánus lesz (vagy bármi más).
"messze nem elég annyi az egészséghez, hogy valaki vegetáriánus lesz (vagy bármi más)."
Ezzel 100 %-ig egyetértek. Én vegán vagyok, alapvetően a vegetáriánus étrend nem igazán különbözik a húsos étrendtől, egészség szempontjából nincs sok értelme összevetni őket. A vegán vs vegyes étrendről már kicsit több értelme van beszélni. :)
"De az tény, hogy vannak szinte 0 szénhidrát tartalmú étrendek. Vannak emberek, akiknek állítólag segített ez. Tehát miért írod, hogy az egészségtelen?"
Vannak, igen. Miben segített nekik? Fogyni lehet a kevés szénhidrátos étrenddel, általában erre használják, teljesen tévesen, mert fogyás kalória deficittel érhető el, azt pedig low carb vagy high carb étrenddel is el lehet érni, tehát tök értelmetlen pont a ch-ra rágörcsölni. Az a probléma röviden, hogy a szénhidrát legfontosabb energiaforrás, az agyunk is azzal működik. Ha nem eszünk túl sok kalóriát, akkor a ch-ból szinte korlátlan mennyiséget fel tudunk használni, míg zsírból és fehérjéből van egy limit, ami felett felesleges bevinni, mert nem tudjuk jól hasznosítani. Hosszú távon ezért nem jó, ha megvonjuk magunktól a szénhidrátot. Persze fontos, hogy csak teljesértékű szénhidrátokat vigyünk be, tehát ne fehérlisztes, cukros dolgokat, hanem tk kenyeret, barna és fekete rizst, bulgurt, hüvelyeseket, stb.
Na,amit a végén írtál, arról egész mást olvastam. De több hosszú írás, szól erről, mindenféle hivatkozással, ezt nem lehet ide pár mondatban leírni. A tk lisztek,hüvelyesek sajnos nem jók.
Egy rövid összefoglalót kimásoltam: (Lakatos Pétertől)
1. Nem vagyok a szénhidrátok ellen. Azt gondolom, hogy mivel a felnőttek 12 százaléka egészséges csak egy USA kutatás szerint, ezért egy ideig mindenképpen érdemes erőteljesen korlátozni a szénhidrát bevitelét, míg a szervezet el nem éri a metabolikus flexibilitást. Ha ez megvan, úgy érdemes belőni azt a ch szintet, amely esetén nem termelődik szükségtelenül sok inzulin. A sportolók, akikkel dolgozom jellemzően 50-170 gramm ch-t esznek naponta.
2. A ketogén étrend az esetemben nem azt jelenti, hogy vallásos buzgalommal mindenkinek hirdetem, hogy egyen zsírt. Inkább arról van szó, hogy a kutatásokat és a szakembereket követve azt gondolom, hogy érdemes olyan stratégiát követni, mely elősegíti a deutérium szint csökkentését. Erre sok módszer van, az elegendő alvástól a böjtig, a hidegterápiától a testmozgásig és az egészséges bélflóráig. De kétségkívül az egyik legjobb stratégia az, ha eleve alacsony D szintet tartalmaző étrendet követünk, és ennek elsősorban a természetes ketogén étrend felel meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!