Miért pontoznak itt le mindenkit, aki nem bigott vegán/vegetáriánus?
Akkor is, ha egy teljesen kulturált hozzászólást próbál tenni.
Az egyik alaposan lepontozott hozzászólásomban például arra próbáltam utalni, hogy attól még, hogy egy tápanyagot a szervezet saját maga is elő tud azt állítani, még nem biztos, hogy mindig mindenkinél elegendő mennyiségben is állítja elő.
Vagyis önmagában azzal még nem lehet 100%-osan kipipálni egy tápanyagot, hogy nem esszenciálisnak van kategorizálva.
Ilyenek például a kolin, az inozitol, a kreatin, a karnitin, a karnozin, a taurin, a feltételesen esszenciális aminosavak vagy a foszfolipidek.
Vagy ott van az Omega-3 zsírsavak kérdése, melyet a szervezet előállítani nem képes. Ennek 3 formája van, a DHA, az EPA és az ALA. A szárazföldi növényekben szinte kizárólag a gyengén hasznosuló ALA található meg. Bizonyos genetikai rendellenességek esetén szinte egyáltalán nem tud megvalósulni az ALA -> DHA, EPA konverzió.
A DHA-nak és az EPA-nak egyetlen vegán forrása az alga, amit így minden vegánnak be kellene építeni az étrendjébe. Hasonlóan, ahogy a mindenevőknek is kötelező lenne rendszeresen halat (vagy algát) fogyasztania.
#5: "Emellett eléggé okoskodónak tünsz az itt leírtak alapján, és ez sok embert kifejezetten irritál."
Az a gond, hogy egyből okoskodónak tűnök az emberek többsége szemében, ha leírok néhány többszörösen összetett mondatot - bármilyen témában.
Pedig meggyőzhető vagyok bármiről és annak az ellenkezőjéről is, megfelelő érvekkel alátámasztva. Sokszor követtem már meg magam itt gyakorin, amikor kiderült, hogy valamit tévesen gondolok.
Szeretek vitákat generálni, mert meggyőződésem, hogy ez viszi előre az emberiséget, nem pedig a bigott, megdönthetetlen álláspontok.
#10: "Az anyatej az vegán?"
IGEN, az vegán!
AKi ilyen kérdést tesz fel, annak fogalma sincs arról, mit jelent a VEGÁN fogalom, vagy kifejezetten provokálni akar!"
Anyatej vegán, mert nem okozol szenvedést vele más állatnak.
Bár az nem teljesen világos, hogy minden vegán elsősorban az állatokkal való szolidaritásból vegán-e vagy egyéb okokból (is). Én úgy vettem észre, hogy a döntésben általában előbb jön az állatok tisztelete, és később az egészségügyi érvek.
“ AKi ilyen kérdést tesz fel, annak fogalma sincs arról, mit jelent a VEGÁN fogalom, ”
Pontosan. Erre az esetre vannak a kérdőmondatok, ha nem tudunk valamit. De pont ez a hozzáállásotok, pökhendi módon neki ugrotok annak aki nem tud valamit erről, mert hogy is képzeli.
#15: " Az eszkimók, hogy legyenek vegánok?"
Na igen, nekem az ilyenekkel van gondom.
Az eszkimóknak, akiknek évezredek óta szinte kizárólag húsevésből állt az étrendjük, hiába tudnak most már megvenni bármit a boltban, egyszerűen más a genetikájuk, más az anyagcseréjük, mint nekünk. És a kutatók sem tudnak eleget erről a kérdésről ahhoz, hogy kijelenthető legyen, hogy számukra is teljesen biztonságos opció a veganizmus.
A veganizmusról mint jelenségről: Nekem nem a személyes választással van gondom, hanem azzal a mentalitással, aki azt próbálja elérni, hogy az egész emberiség legyen vegán. Például az idei Golden Globe díjátadón kizárólag vegán ételeket szolgáltak fel, az Oscar-gálán is majdnem minden étel vegán volt, és ez a trend egyértelműen terjed. Ezzel azt próbálják sugallni, hogy kezdje el szégyellni magát mindenki, aki hozzányúl mondjuk egy halhoz.
#20: “ Mivel én tudom, így számomra nevetségesnek hat az, amit művelnek. ennyi”
Azért ez elég bátor kijelentés, tekintve, hogy még rengeteg mindent nem tudunk az emberi szervezetről. Az, hogy tanultál valamit biológus vagy orvosi szakokon, még mindig csak a felszín kapargatása.
Itt egy cikk arról, hogy az inuitok szervezete olyan mennyiségben képes feldolgozni a halolajat, ami a délebbre lakóknak már bőven egészségtelen lenne:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!