Amikor a husevok szidjak a veganokat, es minden erejukkel az ellen vannak, hogy BARMILYEN vegan etelt megkostoljanak, akkor ez nem esik le nekik?
én pár hónapja vagyok csak vegán, de nem csesztetem egyik ismerősöm se, hogy "ne egyé húst". Mindenki azt eszik amit akar, magánügynek KÉNE lennie, de sajnos nem az.
Viszont! Akik felvannak háborodva, hogy egy vegán grillen nem gondolnak a húsevőkre és nem készítenek nekik húst, azok kicsit jobban ássák bele magukat a témába. Egyik vegán se fog FIZETNI a húsért, ezáltal támogatva egy olyan ipart ami ellen vannak. Minden egyes vásárlásunkkal szavazunk valami mellett. Én nem vagyok hajlandó egyik húsevő ismerősöm kedvéért szavazni az állatkínzás mellett, sajnálom. Szerencsére nagyon nyitott a baráti köröm és felfogják, hogy nem salátalevelen élnek, sőt külön kérik főzzek nekik ezt-azt, had kóstolják meg. Nyitottság emberek! És tiszteljük a másik nézeteit, ne gondoljuk már azt, hogy a mi ízlelőbimbónk körül forog a világ. Én se várom el senkitől, hogy nekem készítsen külön ételt, viszek magammal biztos ami biztos.
"És tiszteljük a másik nézeteit"
EZ A KULCSMONDAT!
[Nem kiabálok, csak kiemelek...!]
#37 Azért egy kicsit meredek, hogy az idős nagymamádat hozod fel fő példádnak, főleg, hogy Te magad is belátod, hogy más generációról van szó. Ezzel nem azt mondom, hogy 60+ felett nem lehet vki vega vagy vegán, csak ne csodálkozzunk már azon, ha egy idősebb ember fintorog az „új” dolgoktól.
A másik fele, hogy nem csak az ízről van szó. Nagyon sok ilyen bio; vega; vegán; fotoszintetizáló személy orbitálisan naív, és együgyű, hogy csak na. Pl az íznél maradva: szerinted egy vegán termék mivel fogja tudni nyújtani ugyanazt az íz eredményt mint a nem vegán társa? A másik fontos elem, hogy az áruk akár a többszöröse is lehet, mint hagyományos társaiknak. A miértre nem térek ki, józan paraszti ésszel is ki lehet következtetni némely szempontot.
A naivitásra visszatérve, felhozva a bio termékeket: Ugyanaz a márkájú bio sárgarépa minden egyes Tesóban megtalálható rakatszámra, aztán minő furcsa egybeesés, hogy az eredete ugyanabból a gazdaságból származik, mint a Little-ben kapható más márkanéven forgalmazott sárgarépáéval. Ezzel a példával azt szeretném demonstrálni, hogy fizikai képtelenség ennyi bioterméket kiterlmelni, mint ami a piacon van. 1. Nincs ennyi termőterület. 2. Időjárási és éghajlati viszontagságok. 3. Betegségek és kártevők. 4. Idő és munkaigényes → munkaerő problémák 5. Stb...
Na de ha biogazdaságok nem tudják felvenni a versenyt, akkor mi? Erre a megoldás a GMO, de még nagyon gyerekcipőben jár ez az eljárás, a következményeivel sem vagyunk tisztában.
A gazdaságra is rápillantva: azért mert néhányan elhatározzák, hogy Ők csak legelészni fognak, azok a szegény állatok így is a vágóhídon fogják végezni. Nem fog számolni azzal a multi, hogy most 100 ember letette a húst, ezért 100 tehenet megkímélünk, vagy ennyivel csökkentjük a jövőbeli szaporulatot. Ahhoz, hogy valami eredményt elérhessenek az állatvédők ez ügynben, drasztikus csökkenést kell elérniük a húsfogyasztásban időben minél hamarabb, hogy a piac ne tudjon a csökkenő kereslethez alkalmazkodni (pl egy mutált vírus elszabadítása, ami csak az emberekre veszélyes). De ez olyan szintű problémákat vetne fel, hogy még egy világválsághoz is vezethetne. Nem beszélve arról, hogy mindenkinek vannak igényei, így azt a rengeteg embert etetni kell és a fejlettebb országokban lázadáshoz vezetne ez, hisz nem fogják az ottani átlagpolgárok megenni a hulladék/műkajákat.
Egy kisebb szempont, hogy biológiailag sem csak növényekre lettünk beállítva, az emésztőrendszerünk nem olyan fejlett hozzá, mint pl egy tehéné.
Na de mindegy az egész, legfőképpen a pénztárca bánja ezt az egész vegánságot-mindenevőséget és sokkal nagyobb szerepet játszik ebben a jövedelem és az adott közösségben elfoglalt szerep, mint sem az intelligencia kérdése.
Én nem vagyok "húsevő", csak eszem húst is (azaz mindenevőnek számítok, ahogy az emberek többsége).
Bármilyen vegán ételt én nem kóstolnék meg, mivel nem eszem: szóját, gluténtartalmú ételeket, étolajat, margarint, cukrot (eü. okokból). Egy vegán grillpartin valószínűleg nem nagyon találnék olyan ételt, amiben nincsenek benne a fentiek és amivel még jól is tudnék lakni úgy, hogy nem viszek be számomra túl nagy mennyiségű szénhidrátot. A kérdésben felsorolt ételek nálam kiesnek, bár nem azért, mert nem ízlenek (a káposztás tészta régen nagy kedvencem volt, persze a mamám zsírral készítette, a tésztát is ő gyúrta hozzá, azt nem lehet überelni).
A belinkelt kérdéssel kapcsolatban: sajnos egy ilyen meghívás esetén én is arra kényszerülnék, hogy vigyek magammal valami ennivalót, biztos ami tuti. Már ha nem ismerem olyan szinten a házigazdát, hogy meg tudjam vele beszélni, milyen ételek lesznek. Annyiban könnyebb a helyzetem a zerocarber kérdezőénél, hogy én tudnék olyan kaját vinni, amiben nincs állati összetevő. De őszintén szólva, ha már én viszem a saját kajámat, nem igazán érdekelne, ki mit szól hozzá, ha az nem vegán.
Én nem szeretek ilyen fórumokon vitatkozni, több hosszú választ vagy kezdetben rossz hangneműt el sem olvastam, de leírom én mit gondolok. (Nem vagyok vega, kb 2 hetente előfordul, hogy eszek húst).
Nagyon sok vega/vegán ismerősöm is van és soha nem okozott problémát az együtt étkezés, soha sem szidtuk egymást semelyik oldalon. Tanulunk egymástól és épp ezért biztos vagyok benne, hogy bármelyik étrendből ki tudnék hozni nagyon olcsó menüt is. Ezen az oldalon, nagyon sok a sarkítás és szélsőséges gondolkodás. Pont ezért jön ide a többség és persze egymást hergelik.
A lényeg, hogy a kérdésedben megfogalmazott feltevés egyáltalán nem általános. Voltam vegán is egy darabig, soha egyik húst evő ismerősöm sem köpte ki az ételt vagy mondta azt, hogy ő aztán ilyet nem eszik. Sőt a többség direkt szerette, hogy végre valami számára szokatlant próbálhat ki. Ne ülj fel az itteni gyűlölet vasútra és légy nyitott a világra. Nem minden fekete és fehér és az ember ugyanúgy ember akár eszik húst, akár nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!