Lehetne e a bolti lekvárt főzéssel sűríteni?
A húgom megpróbálta egyszer.
Sajna a "rendes" lekvár (házi) attól sűrű, hogy elfőzik teljesen a gyümölcs levét, s nem tesznek bele semmi más folyadékot, sűrítőt stb. Csak gyümölcs van benne, vagy még max. cukor.
A bolti lekvár egy híg lé, valamennyi gyümölcstartalommal, amit aztán besűrítenek valamilyen zselésítő, állományjavító anyaggal. Ha ezt felfőződ, nem hogy nem sűrűsödik be jobban, hanem nekünk még kihűlés után annyira sem kötött vissza, mint eredetileg volt... Egy romlott, félig felolvadt kocsonyához hasonlító lötty lett belőle.
Nálunk a termelői piacon lehet kapni igazi, sűrűre főzött szilvalekvárt, míg tanyán laktunk, mi is csináltunk ilyet, üstben főztök az udvaron, még cukrot sem tettünk bele, csak a gyümölcsöt. Ha van a közeletekben termelői piac, esetleg megpróbálhatod megnézni, ott van-e, mert az lenne az igazi a hókiflihez...
Még kis cukor, kis étkezési keményitő pici vizben simára keverve. Picit átfőzve és akár kockacukor méretre is darabolható.
Idő kell még keményedik, kiszikkad, Nyitott edényben, tüllel takarva évekig elvan. Olyan mint a békebeli "hitlerszalonna"
Én mindig mentem a piacra , most is ez az álmom. Nem tudok évek óta kimenni a kapun, nem tudok járni . Nem tudtam gyümölcsöt beszerezni és befőzni . Nem tudok lekvárért a piacra menni .
Nagyon szeretnék igazi hókiflit csinálni , de ahhoz jó lekvár kellene.
Ó, ez szomorú, kérdező, nem segít senki? Nagynéném is nmehezen jár, de a szomszédasszonya elmegy neki a boltba... Te mindent házhoz rendelsz? Mert úgy valóban necces akár mirelit gyümölcsöt szerezni, viszont vannak webshopok rendes s ennek megfelelően drágább lekvárral.
A sima bolti lekvárokról szerintem mindent leírtak a többiek, én abban nem vagyok otthon, évtizedek óta nem veszem meg őket (én gyümölcsöt akarok enni, nem cukrot és vizet és zselésítőt. nekem a legtöbb házi lekvár is csak hozzáadott cukor, élvezhetetlen, én benyomok egy adag gyümölcsöt a sütőbe, ha nagyon lédús, azt lemerem róla és voila, pár órán belül van lekvárom, kevergetni is ritkán kell s nem ég el).
Kedves kérdező! Akkor ne bolti lekvárt vetess a gyerekekkel, és azt próbáld főzéssel sűríteni, hanem hitlerszalonnát vetess velük. Az sütésálló!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!