Ti, hogy csináljátok a halászlét?
#8. és #10. Akkor egyezzünk ki abban, hogy te a bajai halászlét szereted, én meg a szegedit :-)
Mindegyik "igazi".
A bajai halászlébe tésztát szoktak főzni.Csakhogy én az alapanyagoktól olyan sűrű kifogástalan alaplét kapok, amibe még tészta se kell! Aki megkóstolta az én halászlémet, attól csakis pozitív visszajelzést kaptam.
Lefogadnám, ha te is megizlelnéd, felcsillanna a szemed, és kétszer kérnél belőle.Mint már mondtam: Ami jó az jó!
Bocs, a bajai is sürü, de nem a tésztától, azt külön fözik és csak a tányérban találkozik a halászlével.
Attól sürü, hogy kevés vizet tesznek bele és sok halat.
14- es! Akkor elmondom hogyan csinálom! A patkó alakú halszeleteket besózva a hűtőbe rakom letakarva fóliával.A halfejeket hosszában kettéhasítva, haltörzset, csontos részeket egy fazékba rakom.A belsőséget szintén egy külön kis lábasba.A vöröshagymát is külön fazékba rakom kilóként 25 dekát.Mindhárom edénybe annyi vizet öntök, amennyi ellepi az alapanyagokat.Majd alájuk gyújtok a tűzhelyen, és elkezdem őket főzni.A belsőséget legalább 10-15 percig kell folyamatosan kavarni, mert leég.Aztán ha megfőtt,a levével együtt átpasszírozzuk.Kb 35-40 perc után következik a halhús.Kiszedjük őket egy szürőlapáttal egy lapos edénybe, és némi kihülés után elkezdjük puszta kézzel kicsontozni, ha megvan mehet a passzírozóba.Sokáig fog tartani ez a folyamat, de máshogy nem tudjuk elválasztani a húst a szálkáktól.Mire ezzel végzünk, addigra a vöröshagyma is jó puhára fog megfőni.Ezt minden további nélkül könnyedén áttörhetjük a passzírozóban.Ezt a három keveréket a levükkel összeöntve jön létre az alaplé!
Megszületett az alaplé ami a rengeteg alapanyagtól elég sűrű, és kifogástalan! Fel kell forralni, de vigyázzunk le ne égjen! Majd beletesszük a pirospaprikát, mindenki maga határozza meg a színét, de sok kell bele.Akkor tettünk az ételbe elég paprikát a a felszinen uszó zsiradék csodálatos mély tűzpiros színű.Most tesszük bele a korábban besózott halszeleteket.Kicsit rázogatni kell az edényt, mert ezzel a forráspontja alá hűtöttük az alaplevet, azaz megszünt az önkeverő tulajdonsága, és leéghet.Ha ismét felforr beállítjuk a sómennyiséget.Akkor a jó, ha a halászlét kicsit sótlannak érezzük, mert a megfőtt halaszléből 2 óra alatt oldódik ki az összes só.Ekkor még 10 percig főzzük , és készen is vagyunk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!