Almapürét szokott valaki eltenni télire? Hogy csináljátok? Neten nem sok infó van.
Más receptből több száz van, ilyet meg alig találok, pedig kombinálni szoktam több receptet.
Nem kisbabának akarok csinálni, hanem eltenni télre, húsokhoz, vagy csak nasinak, vagy pl natúr joghurtba.
De nem csináltam még sosem, aki csinált, írhatna tapasztalatokat, trükköket. :)
NEmrég tettem el elég sokat.
Az almákat meghámozom, és ledarabolom a magházról - nem kell, hogy szabályos darabok legyenek, csak minél kevesebb amradjon a csutkán.
Egy lábasba teszek kb egy ujjnyi vizet (nem kell több) és ebben néha megkeverve elkezdem fözni az almadarabokat, amíg szétesnek és kicsit besürüsödnek, ha már sürü méz állagú, akkor kis csavaros tetejü üvegekbe töltöm, és sza´raz dunsztba teszem.
Felhasználás elött átforralom és ízesítem aszerint, hogy mihez akarom tálalni.
Tartósítószert nem szoktam tenni bele.
Köszönöm!
Az nlcafén volt tegnap egy cikk, az juttatta eszembe, hogy nem csak egy féle módon kéne eltenni az almát.
De én már felfőzés közben terveztem beízesíteni egy pici fahéjjal, hogy jól összeérjenek az ízek.
Persze lehet úgy húshoz nem jó, nem tudom, igazság szerint még soha az életben nem ettem húshoz almapürét. Sőt, valójában semmihez, magában sem.
Palacsintát nem szoktam csinálni, de gofrira még jó lehet.
Nagyon várom, hogy jövő héten meghozzák az almát.
De még le sem szedték, most jön a szezonja, te hogyhogy már eltetted?
Ilyenkor nálunk nagyon sok a hullott de még felhasználható alma. Én nem szoktam semmi mást ilyenkor csinálni vele, csak meghámozom, lereszelem, kinyomkodom, és lezárt zacskóban beteszem a fagyasztóba, aztán télen, amikor szükséges elkészítem szósznak, vagy almás pitébe teszem.
A levét pedig megisszuk. Minden évben, ebből a léből készítek almaecetet is.
Almalekvárt szoktam eltenni a nyári almából.
1.3 kg alma
240 g kristálycukor
1 db citrom leve
Az alma áztatáshoz
3 L víz
0.5 db citrom leve
Eszköz
2 db befőttes üveg (500 ml-es)
Elkészítés
60 perc
Az almát meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk, magházukat kivágjuk.
Citromos vízbe áztatjuk a gerezdeket, hogy meg ne barnuljanak.
A beáztatott almákat lecsöpögtetjük, felszeleteljük.
Összekeverjük az almát a cukorral.
Kis lángon főzzük fedő alatt 40 percen át.
A főzés felénél hozzákeverjük egy citrom levét.
Kb. 40 perc elteltével el is készült az almalekvár.
Előkészített, sterilizált befőttesüvegekbe töltjük. A sterilizált fedőt jó erősen rászorítjuk.
Ezután fordítsuk fejjel lefelé az üveget, és hagyjuk így kihűlni az almalekvárt.
Én idén darabokra vágva tettem el almát, de ha reszelném, az kb. püré lenne, szerintem lesz majd az is. Üvegekbe töltöm nyersen és minden nélkül, kuktában forrástól 15 percig főzöm, benne hűl ki (sok almáná, több menetnél pedig jön a szárazdunszt).
Ha finom alma, én simán befalatozok egy kisebb üveggel, de palacsintába, sütibe, boszorkánykrémbe, rengeteg mindenbe jó az alma :)
Köszi mindenkinek!
A boszorkánykrémre most rákeresek, még sosem hallottam ezt a szót! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!